Hoe vind je mijn nieuwe jurk?

09 jan 2021 | Blog Praktisch bekeken

‘Hoe vind je mijn nieuwe jurk?’ Mijn vrouw kijkt me halverwege de trap met een stralend gezicht aan. ‘Een beetje lang’, antwoord ik nonchalant, niet voorbereid op de vraag. Haar lach bevriest in een honderdste van een seconde. Verkeerd antwoord. Ik realiseer het me meteen. Ze vraagt niet naar mijn mening. Ze vraagt om een complimentje. En weg is de gemoedelijke zondagochtend.

Laffe vlucht

Om niet verder verstrikt te raken in een ruzie over modegevoel kies ik voor een laffe vlucht. Mompelend dat Ramos nog moet plassen, knijp ik er tussenuit, samen met mijn flink uit de kluiten gewassen zwarte bouvier. Hij is nog jong, weegt bijna 50 kilo en is wegens wangedrag van de puppyschool gestuurd. Ramos kiest ongeremd zijn eigen weg. Wandelingen met hem zijn fysiek uitputtend maar mentaal heel verfrissend.

De kunst van het luisteren

Terwijl ik door Ramos wordt voortgesleurd langs een pas uitgebaggerd polderslootje, speelt het tafereeltje nog een keer door mijn hoofd. Van de Dagelijkse Gedachten die ik de afgelopen jaren heb verstuurd, gingen er tientallen over luisteren. Of beter gezegd: de kunst van het luisteren. Hoe vaak vragen we iemand niet hoe het gaat en luisteren we nauwelijks naar het antwoord. Richard Brandon, een drukbezette mondiale ondernemer kent die kunst wel. En het heeft de miljardair geen windeieren gelegd. Zijn geheim luidt: ‘De snelste manier om problemen op te lossen, is door te luisteren’.

Een witte zwaan

Luisteren is niet de beste eigenschap van Ramos. In gedachten verzonken let ik niet op de omgeving. Ramos echter wel. Een witte zwaan stapt statig door het weiland en 50 hondenkilo’s sprinten erop af. Ik schrik op door zijn geblaf. De zes meter lange rollijn is al bijna aan het eind als ik mij schrap zet. ‘Blijijijijijffffffff!!!’ gil ik nog. Tevergeefs. Als de lijn strak staat, vlieg ik met een boog en een krachtterm voorover in het gras. Ramos draait zich om en doet mee aan dit nieuwe spelletje door bovenop mij te springen.

Geweldloze communicatie

Als ik een half uurtje eerder juist had geantwoord, zou ik het huis niet zijn ontvlucht en zou ik nu niet voorover in een weiland liggen. Zo zie je maar, goed luisteren kan ongelukken voorkomen. Weer op de been besef ik dat ik beter had kunnen weten. Waarom heb ik niet ‘nonviolent’ gecommuniceerd met mijn vrouw? Nonviolent Communication is een ‘uitvinding’ van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. In Nederland beter bekend als Geweldloze Communicatie of Verbindende Communicatie.

Behoefte van de ander

Kijk maar eens op internet. Er zijn best veel trainingen. Ik heb geen workshop gevolgd maar ken het begrip van een partner van de Dagelijkse Gedachte. Het idee erachter ligt voor de hand en toch doen we het met z’n allen niet. Tijdens een gesprek luister je niet alleen naar de letterlijke woorden maar probeer je de behoefte van een ander te ontdekken. Door je empathisch open te stellen, maak je emotioneel verbinding en voelen beide partijen zich begrepen.

Verkeerde dingen roepen

Ja, ja. Het klinkt allemaal een beetje soft, maar toch zal je verbaasd zijn hoe effectief Nonviolent Communication kan zijn. De Engelse filosoof Mansukh Patel verwoordt het heel mooi in dit citaat: ‘Ik proef mijn woorden voor ze mijn mond verlaten, zodat ik weet dat ze niemand pijn zullen doen.’ Er is ook een praktische Nederlandse uitvoering van: ‘Tel eerst even tot tien voordat je uit emotie allerlei verkeerde dingen roept’.

Hondenblazer

Mijn wandelingetje met Ramos zit er bijna op. Ik loop achterom het huis en pak de geribbelde slang van de hondenblazer, een uitkomst voor bouvierbezitters. Het lijkt een omgekeerde stofzuiger. Met een krachtige luchtstroom blaas ik de zware vacht van Ramos in een kwartiertje brandschoon. En hij geniet er ook nog van. Met grote bruine ogen kijkt hij mij gelukzalig aan als de warme wind door zijn vacht stroomt.

Een leuk cadeautje

Het zwarte apparaat is een geschenk van mijn vrouw. Zij weet namelijk wel hoe je geweldloos communiceert, met aandacht voor elkaars behoeften. Ze is ook gek op Ramos maar zij heeft geen behoefte aan de moeraslucht in huis als hij weer eens in een moddersloot is gedoken. Echter gunt ze mij wel liefdevol mijn behoefte om samen met Ramos uit te waaien in de polder. Met een glimlach zei ze een paar maanden geleden bij het avondeten: ‘Schat ik heb een leuk cadeautje voor je’. Dat klinkt heel wat geweldlozer dan de diepere boodschap: ‘Ik vind de stank van je vieze hond echt niet meer te harden’.

Ben jij goed in communiceren? Laat hieronder een reactie achter!

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

74 Reacties

  1. ella pittens

    ik heb een zoon die ernstig meervoudig gehandicapt is. Hij kan niet praten, maar wij communiceren wel. Door te kijken en echte te zien !!! heb ik geleerd zijn taal te spreken. Ik heb een praktijk waar ik massages geef. Daarbij lees ik het lichaam om erachter te komen waar spanning vandaan komt. Het lichaam van een mens communiceert met ons. Vertelt ons heel duidelijk wat we wel en niet goed doen voor onszelf. Dus zoals je leest, ik communiceer op vele manieren, vooral anders dan met ( vaak harde ) taal.

    Antwoord
  2. Jan Daem

    Aandachtig, bewust en spiritueel luisteren zit vervat ik het INTERGRALE onderstaand jaaaaaa..ren geleden geschreven gedicht door een toen 15 jarige Braziliaan…

    Wat goed dat het gedicht aansluit bij de grondprincipes van verbindende geweldloze communicatie.
    Maar jammer het wordt niet steeds integraal voorgelezen of geciteerd, wat een onrecht doet aan de oorspronkelijke jonge schrijver.
    Uit kindermond komt heel veel wijsheid.

    Luister

    Als ik je vraag naar me te luisteren
    en je geeft me goede raad
    doe je niet wat ik je vraag.
    Als ik je vraag naar me te luisteren
    en je zegt dat ik me niet moet voelen zoals ik me voel
    neem je mijn gevoelens niet serieus.

    Als ik je vraag naar me te luisteren
    en je denkt van alles te moeten doen om mijn probleem op te lossen
    help je me niet
    hoe vreemd dat ook lijkt.

    Luister.
    Alles wat ik wil is dat je naar me luistert.
    Niets zeggen, niets doen, alleen luisteren.
    Goede raad is niet duur,
    en ik kan zelf handelen.
    Ik ben niet zonder bron.
    Soms moedeloos en in de war,
    maar niet zonder bron.

    Als jij iets voor me doet
    wat ik zelf zou hebben kunnen of moeten doen,
    draag je bij aan mijn angst en mijn zwakte.
    Wanneer je accepteert dat ik me voel zoals ik me voel
    hoe vreemd die gevoelens ook lijken
    kan ik ophouden met mijn pogingen je te overtuigen
    en kan ik eindelijk proberen te begrijpen
    wat de achtergrond van mijn gevoelens zijn.
    En als dat duidelijk is
    komen ook de antwoorden,
    en heb ik geen raad nodig.
    Zelfs vreemde gevoelens hebben zin
    als je begrijpt wat erachter zit.

    Misschien helpt bidden daarom
    omdat God niet praat
    geen goede raad geeft
    en niet probeert de dingen voor je te regelen.
    Hij luistert
    en laat je zelf je problemen oplossen.
    Daarom vraag ik je:
    Luister naar me
    en als je wilt praten
    wacht dan even op je beurt.
    Dan zal ik naar jou luisteren.

    Leo Buscaglia

    Antwoord
    • Chrisje

      Wauw dit is zoooo mooi en bijzonder uitgedrukt. Dit bedoel ik ook met luisteren . Deze tekst , dit gedicht moet je idd helemaal tot vanonder lezen ! Dank je wel, Jan , voor je fijngevoelige reactie ! ❤️

      Antwoord
  3. Leen

    Super realistische & gekruid met de nodige humor! Ik heb ervan genoten, Olaf. Dank je wel!
    Wat communicatie betreft, it takes two, right! Geweldloze Communicatie toepassen is de uitdaging. Ook voor de ‘ontvanger’ want die filtert in functie van zijn Zijn. Zo gemakkelijk om getriggerd te worden indien er iets in de rugzak zit waar deze niet bewust van is.
    Oefening baart kunst.

    P.S.: prachtig wat Ramos betreft. Zo herkenbaar voor mijn ervaring met Joy, mijn puppy 🙂 Bemoedigend te weten dat we zelfs onze communicatie dienen onder de loep te nemen met puppys geweigerd wegens ‘wangedrag’. LOL

    Antwoord
  4. Greta

    Ga er morgen aan proberen te denken!

    Antwoord
  5. hazetblog

    Jaren geleden, ik was nog niet gepensioneerd en werkzaam bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) zat ik als maatschappelijk werker bij een gemeld gezin, waarvan de vader wat losse handen had. Het was het derde gesprek in het voltallige gezin. In mijn tas had een gekregen exemplaar van “Geweldloze Communicatie” en het was het tweede exemplaar want het eerste exemplaar had ik al gekocht. In een opwelling gaf ik het boek aan de vader in het gezin en de reactie was heerlijk en onverwacht: de vader keek verbaasd/beteuterd/aangedaan, de puberzoons schoten in een lachbui, de moeder begon te lachen en te huilen … en een opening voor bespreking van- en hulp voor de mishandeling was geboren.

    Antwoord
  6. grada

    Mooi en herkenbaar.
    Zo heb ik ooit een klein kaartje gevonden en bewaard waarop “T H I N K before you speak” staat.
    T = is it True?
    H = is it Helpful?
    I = is it Inspiring?
    N = is it Necessary?
    K = is it Kind?

    Antwoord
  7. Ingrid Broersma

    Leuk verhaal. Overkomt wel meerdere mensen denk ik.
    Hoe ik communiceer? Dat hangt af van hoe ik me voel. Soms ben ik heel enthousiast en reageer ik spontaan zonder na te denken over de gevolgen ervan. Soms luister ik heel goed en reageer dan heel anders. Hangt af van wat me verteld wordt

    Antwoord
  8. Angèl Ruijter

    Inderdaad, met veel plezier gelezen.
    Toch blijf ik met een vragen zitten: is de vragensteller niet net zo goed verantwoordelijk voor een geslaagde communicatie? Neemt degene die geweldloze communicatie toepast in een situatie als Olaf beschrijft niet eigenlijk een positie in waarbij hij zich ‘boven’ de ander stelt, aannemend dat zijn gesprekspartner niet in staat is te verwoorden wat ze wil? Hoe verhoudt het zich met ‘niet aannemen wat iemand bedoeld, maar luisteren naar wat echt gezegd wordt? Of moet ik me eenvoudig beter verdiepen in geweldloze communicatie?

    Antwoord
  9. Bas Kuijten

    Hoi Olaf,
    De grootste uitdaging voor velen denk ik weleens. Een man-vrouw relatie. Hele andere denkwijze en verwachtingen, strategien van helpen, ondersteuenen. Meestal bieden we datgene aan onze partner aan wat we zelf graag zouden willen ontvangen in een sorrtgelijke situatie. Echter denkt de ander anders en doet die ook anders in een zelfde situatie als dit andersom zou zijn. Zo heb ik ervaren ;-).

    Er is niemand die dit beter en met beeldspraak duidelijk gemaakt heeft aan mij als Mark Gungor met TheTale of the Two brains ( oftewel, het verhaal van de twee hersenhelften). Hierbij een link naar een kort stukje uit zijn 3 uur durende programma voor stellen: ‘lach je jezelf naar een beter huwelijk toe’ / laugh your way through a better marriage.

    Samen kijken met je partner gaf ons het meeste plezier ( en begrip).

    Enjoy:

    https://m.youtube.com/watch?v=LxMxJW1CG2U

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *