Hoor ik bij die 66 procent?

01 apr 2021 | Blog Praktisch bekeken

Zelden heb ik iemand zo verlekkerd aan een dikke sigaar zien lurken. Elke avond, steevast zeven uur, staat hij op het hondenweidje van ons vakantiepark. Een alleenstaande zestiger, verliefd op z’n Yorkshireterriër én zijn dagelijkse Cubaan. Zo verklapte hij me op een dag. Ik moest direct aan deze tevreden roker denken toen deze week het CBS-rapport Persoonlijk Welzijn van de Nederlander in mijn e-mailbox plofte.

Drie bypasses

Ik noem hem voor het gemak maar even Nico. Want hondenbezitters maken vaak korte praatjes zonder naar elkaars naam te vragen. Nico, licht corpulent en een witte kop haar, bekende me tijdens zo’n uitlaatpraatje dat hij vroeger een stevige kettingroker was. ‘’Ik heb nu drie bypasses en roken is mij door de cardioloog ernstig afgeraden. Maar deze ene sigaar maakt mijn dag compleet’’, verklaarde hij zijn zonde.

Een bevredigend leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is vooral bekend om zijn economische rapporten maar het meet ook jaarlijks ons welzijn. Ik weet niet of ze Nico hebben gebeld maar zolang hij zijn paffertje mag opsteken, voelt hij zich wel. Dat hoeft niet voor een ander te gelden want welzijn heeft voor iedereen een eigen betekenis. In het archief van de Dagelijkse Gedachte vind ik een treffende omschrijving van Carl Jung: ‘’ De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven’’.

Kleine vreugde

Ons archief puilt trouwens uit van citaten over zinvol leven. Feitelijk is dat de missie waarmee ik 20 jaar geleden de Dagelijkse Gedachte ben begonnen: ‘‘Met elke dag een moment van bezinning werk je mee aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen’’. Ik ben van mening dat elke dag eventjes stilstaan bij het bijzondere van het leven een wereld van verschil kan maken. Of zoals Katharina Elisabeth Goethe, ja inderdaad de moeder van Johann Wolfgang, zei: ‘’Ik jaag op kleine vreugde, en zo vind ik alle dagen iets waar ik blij van word’’.

Hoor ik bij die 66 procent?

Ken je de uitkomsten van het onderzoek niet? Dan heb ik goed bericht. Volgens het CBS voelde vorig jaar ruim 66 procent van de volwassenen zich in hoge mate wel. Zelf nog een stukje beter dan het jaar ervoor. Dit soort nieuwtjes betrek ik altijd op mezelf. Hoe ervaar ik mijn welzijn? Hoor ik bij die 66 procent? Opmerkelijk is trouwens wel dat in 2020 Corona uitbrak. De sociale gevolgen van deze pandemie hebben blijkbaar (nog) geen invloed gehad op ons gevoel van welzijn.

Geld maak niet gelukkig

Eventjes tussendoor, je kunt welzijn ook door een andere bril bekijken. Getuige dit citaat van Malcolm Forbes oprichter van het gelijknamige magazine Forbes: ‘’Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn’’. Haha. Malcom was wel iemand. Hij verdiende een miljard met zijn blad. Maar is geld wel een factor voor welzijn? ‘’Natuurlijk niet, Olaf’’, galmt Zig Ziglar mij vanuit het hiernamaals toe: ‘’ Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden’’.

Hoe tevreden ben je?

Om te ontdekken hoe het met jouw welzijn staat, heeft het CBS een aantal vragen geformuleerd. Hoe tevreden ben je over de volgende onderwerpen: je financiële situatie, je dagelijkse bezigheden, je gezondheid, je sociale leven, je leefomgeving, je veiligheid en de autoriteiten?’’ Dat helpt. Dan merk je toch dat het experts zijn bij het CBS. In mijn hoofd streep ik het rijtje een voor een af. En ja hoor. Ik bevind mij onder de 66 procent Nederlanders die lekker in zijn vel zit. Tot aan het laatste puntje moet ik eerlijk bekennen. Even opgezocht wat het CBS bedoelt met ‘autoriteiten’. Het blijkt met name te gaan om de Tweede Kamer en de regering. Voel ik welzijn bij de politiek? Gaat dit onderwerp mijn gemiddelde toch nog onderuit halen?

Afschaffen van de zomertijd

Even voor de jongere lezers. Ik ben nog uit de tijd van het kwartje van Kok. Deze minister van financiën voerde in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging in op een liter benzine. Deze tijdelijkheid duurt tot op de dag van vandaag! Om je bij iets wel te kunnen voelen, moet je er wel op kunnen vertrouwen. De politiek maakt het mensen op dat vlak wel erg moeilijk. ‘’Olaf, je moet geen oude koeien uit de sloot halen’’. Ik voel de reacties al aan. Goed. Dan besluit ik mijn stukje met een recent voorbeeld. Datum: zondag 28 maart 2021. Heb ik niet alweer ruim twee jaar geleden meegedaan aan een bindende enquête over afschaffen van de zomertijd? En bleek destijds niet dat ruim 80 procent voor afschaffing stemde? En heeft de Europese Commissie niet gezegd dat de zomertijd wordt afgeschaft? En?

Een jetlag van drie maanden

En? Olaf heeft afgelopen zondag gewoon zijn klokje weer een uur terug gezet. Nee, nou vergis ik me ook nog. Een uurtje naar voren. Dus als mijn wekker nu zeven uur ’s morgens aangeeft, is het eigenlijk zes uur. Misschien ben ik de enige, maar het duurt bij mij drie maanden voordat mijn biologische klok ook meedoet. Dus een jetlag van een kwart jaar en met de wintertijd opnieuw, opgeteld een half jaar van slag. Dat kan ik geen welzijn noemen. Trek mij bij nader inzien toch maar af van die 66 procent.

Hoeveel vertrouwen heb jij in de autoriteiten? Wat vind je van de zomertijd? Hoe staat het met je persoonlijke welzijn? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

48 Reacties

  1. Curley

    Zomertijd ervaar ik als iets vervelends. Wie verzint het en ik vraag me af heeft het iets bijgedragen aan ons welzijn!

    Vele zijn ontregeld en ook is het zo het dat het je gewoon wordt verplicht mee te doen. Langer licht wie verzint het!

    Antwoord
  2. Van Dessel Elisabeth

    Afschaffen zomertijd. Schoolgaande kinderen moeten ’s avonds vroeger in bed. Na het verzetten vd tijd is het op dat moment nog licht, dan kunnen ze niet in slaap geraken. Ze moeten ook nog eens een uur vroeger op. Heel de winterperiode moeten die schatjes opstaan als het nog donker is en eens het dan eindelijk lente wordt en ze kunnen opstaan samen met het licht, moet de klok verzet worden en is het weer donker. Deze kleintjes moeten op jonge leeftijd zodanig over hun grenzen gaan dat ze later die begrenzingen niet meer kunnen voelen. Eens eind mei, is het om 11u nog licht en eind juni nog later, dat is voor niets nodig. Zou mooi zijn als dit veranderd. We leven in een maatschappij die te veel voor het economisch welzijn is gegroeid en te weinig voor het welzijn van de mensen en de natuur. Daar krijgen we nu, op verschillende niveaus het prijskaartje voor gepresenteerd, ‘niet’. Dank voor de dagelijkse gedachte. Een lichtpuntje in die vroege ochtenden.

    Antwoord
    • Alisa

      Klopt. Een andere, simpele, oplossing is natuurlijk de schooltijden aanpassen aan het seizoen, aan wat gezond is voor de kinderen. Overigens is het héle onderwijs helaas gebaseerd op het óver de grenzen van de kinderen gaan, in alles. Verschrikkelijk. Stel je eens voor dat het onderwijs zich zou aanpassen aan de behoeften van kinderen in plaats van omgekeerd, zoals het nu is. Zou dat kunnen? Een gelukkige wereld, met mensen die hun eigen begrenzingen nog kunnen voelen.

      Antwoord
  3. Alisa

    Iedere dag een ‘dagelijkse gedachte’ zet je iedere ochtend wel even zelf aan het nadenken! Als ik dit stukje, en al deze reacties erop lees, dan denk ik, waauw, zoveel mensen denken zélf na.
    Helaas nog iets teveel mensen niet, maar we zijn op de goede weg.
    Als je zelf nadenkt zakt je ‘vertrouwen in de autoriteiten’ in deze tijd wel tot ver onder het vriespunt. Het gevoel dat onze vrijheid gewaarborgd en dus veilig is, is helemaal onderuitgehaald. Dat vind ik persoonlijk nog het ergste. Ik hoor helaas ook niet meer bij die 66 procent.
    De zomertijd, ik ben nog uit de tijd dat er nog geen zomertijd was, maar toen die werd ingevoerd, ik was toen 22, vond ik het een cadeautje! Die lange lichte avonden, heerlijk! Ik hen zelf nooit moeite gehad met de overschakeling. Ik had best flexibele werktijden, ik denk dat met flexibele werktijden de overschakeling voor iedereen veel makkelijker kan worden.
    Ik woon in Zuid-Zweden, dat ligt verder naar het oosten dan Nederland. Op 21 juni, in zomertijd, gaat de zon om 4 uur op en om 10 uur ‘s avonds onder. Het wordt hier om 3 uur ‘s nachts al licht. Als je hier op permanente wintertijd over zou gaan, zou het om 2 uur ‘s nachts al licht beginnen te worden, terwijl de zon om 9 uur ‘s avonds ondergaat. Dat is zo scheef, dat is echt niet fijn. Als men in heel Europa dezelfde tijd wil aanhouden, welke tijd moet je dan kiezen? Voor het oostelijk deel zou permanente ‘zomertijd’ en voor het westelijke deel permanente ‘wintertijd’ leefbaar zijn. Maar ja, dan heb je dus een uur verschil tussen Europese landen. Ik denk dat daar de bottleneck zit. Nu, met het twee keer per jaar verzetten van de klok, heb je dat probleem niet.
    Wat betreft de huidige ‘maatregelen’, die beginnen mij ook teveel te gaan lijken op het kwartje van Kok. Laten we vooral zelfstandig nadenken en daar ook gevolg aan geven.

    Antwoord
  4. Marja Kat

    In het begin van de zomertijd wordt ik vroeg in de ochtend gewekt met het koor van de vogels. Prachtig… maar mijn biologische klok is een paar weken van slag af. Graag afschaffen…dat is beter voor mens en natuur.
    De hajenius sigaar doet me denken aan mijn geluks moment; ‘ s avonds bij schemer de gordijnen sluiten, de kaarsjes aan, een lekker kopje koffie en dan in mijn bubbel met tv of boek, heerlijk!

    Antwoord
  5. Christiane

    Ik begrijp niet goed dat veel mensen nog voor het zomeruur zijn .
    Wij brengen al genoeg schade aan de natuur waarom dan de zon 2 uur voor zijn.
    Laat ons wat dichter bij de natuur staan , goed voor mens en dier .

    Antwoord
  6. ineke

    Ik persoonlijk hou niet van gerommel met de tijd .Heb er altijd wel even last van . Ja en de overheid, hoe betrouwbaar is die.
    Volgens mij kunnen ze vol zelfvertrouwen iets verkopen, dat niet helemaal waar is.. Ik probeer meestal de zonzijde te zien.

    Antwoord
    • Elsbeth Dekker

      De zomertijd is voor mij geen genoegen. Ik heb nog wel hoop dat hij afgeschaft gaat worden. Maar dat moet dan samen met de andere landen van Europa! Dus dat gaat helaas nog wel even duren.

      Antwoord
  7. Leen Van Melle

    Ik heb een hekel gekregen aan die tijds veranderingen toen in borstvoeding gaf . Nu hoe ouder ik word hoe vervelender het is om je aan te passen aan dat uur verschil heeft geen nut en geeft alleen onnodig stress.
    Ik had al geen vertrouwe in de autoriteiten en nu zie ik het hele plaatje van coruptie en manipulatie. Ik hou men hart vast hoe stap 9 van de 10 stappen naar genoside zich gaat uitrollen ik wens dat we wakker worden voor stap 10 in gaat want dan ben ook ik onvrijwillig de klos.
    Ik voel ondanks al de oefeningen en voeding en rust de algehele stress die rond hangt als een konstante buzz van onrust. Met momenten slaat men hart er van over. Ik woon gelukkig in het plateland van Portugal waar we alles nog van ons af kunnen zetten. maar ikweet te veel om deze leugen pandemie rustig te laten gebeuren.

    Antwoord
  8. Marianne

    Zomertijd…ik heb een hele tijd nodig om er aan te wennen. Mijn kleindochter van 4 jaar, die om 8 uur op school moet zijn, was helemaal van slag afgelopen week. Ze was humeurig, terwijl ze normaal een blij kind is.
    In meZelf voel ik me goed. Ik ben tevreden met wat ik heb en hoe ik m’n tijd kan indelen. Maar als ik besef hoe er door de regering met ons omgegaan wordt word ik daar niet blij van. Ik word er ongelukkig van.
    Ik weet dat we met z’n allen deze regering gekozen hebben, maar waarom bekruipt me dan toch elke keer het gevoel dat er niet geluisterd wordt naar mensen die kiezen voor Liefde. Agressie en Geld hebben nog nooit een oplossing gebracht. Liefde wel!
    Ik wens jullie allemaal veel Liefde *.*

    Antwoord
  9. Ellie Keizer

    Hoi Olaf, ik ben een blij ei, dankbaar voor al die kleine puntjes van geluk die dagelijks langskomen. De zomertijd haalt mij niet uit balans en ik geniet alleen maar van de voordelen. En oh, ja, ik heb zelf ook al uitgevonden dat geld mij niet gelukkig maakt.

    Een zonnige groet van Ellie Keizer.

    Antwoord
    • theo

      Geld maakt niet gelukkig maar het is wel gemakkelijk om genoeg te hebben. Dat genoeg is natuurlijk afhankelijk van je eisen. Je eisen zijn weer afhankelijk van je instellingen. Je instellingen van je inzichten. Je inzichten van je ervaringen.. je ervaringen kunnen slechts leerzaam zijn als ze in een bepaalde context worden gezien.
      Dat is nu het probleem. Welke context dient aangehouden te worden.
      Dat is voor iedereen anders dunkt me.
      Dus geen algemene regel. Durven we autonoom te leven?

      Antwoord
  10. Monique Fisscher

    Van mij hoeft het ook niet die zomertijd, om 6.30 uur opstaan vind ik erg vroeg, terwijl het in werkelijkheid pas 5.30 is. Wel mooi om te luisteren naar de vogels die uitbundig fluiten, waar ik anders door heen zou slapen. Van mij hoeft het ook niet langer licht te zijn, want ik hou net zo veel van de nacht als van de dag.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *