Olaf, je moet snel eens in bad!

07 mrt 2021 | Praktisch bekeken

Ik dateer uit de tijd dat roken nog niet ongezond was. In de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw toerde ik rond op een zwarte Puch-brommer, steevast met een sjekkie in de mondhoek. Mooie tijden, verzacht door de onbezorgdheid van de jeugd. Diep verscholen in mijn geheugen schoten ze vorige week als een flits door mijn hoofd, wakker geschud door de geur van een achteloos weggegooide, na smeulende sigarettenpeuk.

Herinneringen

Het gebeurde op een vroege, ijskoude ochtend in een park in Leiderdorp, tijdens een vroege uitlaatronde met Ramos. Ik ben al jaren geleden gestopt. Want nu is roken wel ongezond. Toch triggerde de zweem van tabaksrook, zo maar vanuit het niets, melancholische herinneringen uit een ver verleden. Wat een geur al niet met je kan doen.

Astrid Groot

‘Goed opgemerkt Olaf’’, complimenteert hoogleraar evolutiebiologie Astrid Groot mij meekijkend over mijn schouder terwijl ik dit stukje typ. Het is niet toevallig dat haar geest boven mijn computer zweeft. Ik heb namelijk eens gegoogeld wat geur veroorzaakt in een mensenleven. En zij is daarin gespecialiseerd.

Het viooltje

Natuurlijk ben ik ook in het archief van de Dagelijkse Gedachte gedoken voor bijzondere quotes over geur. Een van de mooiste vind ik deze van Mark Twain: ‘’Vergiffenis is de geur die het viooltje afgeeft aan de hiel die het vertrapt’’. Of eentje met een knipoog van parfumeur Olivier Creed: ‘’Dames, een man vergeet hoe je handtas eruit zag, maar hij vergeet nooit de geur van je parfum’’.

De neus

Niet Facebook, Instagram of bijvoorbeeld e-mail is volgens wetenschapper Astrid Groot het meest gebezigde communicatiemiddel tussen mensen. Met stip op nummer 1 staat de neus. Ja, de neus! Volgens de professeur feminine is geur de oudste taal op aarde. Ze doceert hierover op pakkende wijze in een college bij de Universiteit van Nederland, te beluisteren op Spotify.

Lekker bloed

Ik heb van haar geleerd dat we leven in een wereld vol geurmoleculen. Deze kleine deeltjes hebben allemaal wat anders te vertellen. Voor muggen betekenen ze etenstijd. Hoe diep ik ook onder mijn dekbed wegduik, een mug snuift mijn geur van 20 meter ver zonder moeite op. De irritante zoemertjes zijn bovendien kieskeurig. Ik word ’s morgens wakker gierend van de jeuk maar mijn vrouw heeft geen enkel bultje. ‘’Jij hebt lekker bloed’’, plaagt ze dan.

Elizabeth Taylor

Over samen opstaan gesproken; geur bepaalt om te beginnen met wie we naar bed gaan. De legendarische actrice Elizabeth Taylor trouwde maar liefst 8 keer. Haar versiertruc? “De schoonheid van een geur is dat ze je hart raakt en hopelijk dat van een ander’’. Aantrekkingskracht tussen mensen ontvlamt inderdaad door de geurmoleculen, in dit geval de feromonen die we uitwisselen. Bij mijn zweterige t-shirt verzucht mijn vrouw: ’’Olaf, je moet snel eens in bad!‘’ Terwijl ze bij de transpiratieplekken van Bradley Cooper weg zwijmt naar romantische oorden.

Miscommunicatie

We hebben trouwens niet altijd behoefte aan eerlijke communicatie. Bij de drogist kan je spuitbussen en felgekleurde watertjes kopen om ongewenste geurtjes van top tot teen te bestrijden. We gaan ‘s morgens massaal op pad met deodorant onder de oksels en een vleugje eau de toilet in de nek. Zo ontstaat miscommunicatie. ‘Wat is die Olaf vanochtend toch fris en fruitig’, denken anderen terwijl ik heftig worstel met een kater.

Ramos

Terug naar die koude ochtend in het park waar ik door de geur van sigarettenrook een flashback kreeg naar mijn tienerjaren. De goede lezer heeft de naam Ramos opgesnoven. De trouwe lezer realiseert zich dan dat dit stukje dan weinig kans maakt op een goede afloop. Ik heb de kordate bazin die me even later gaat uitfoeteren nog niet in het zicht. Maar Ramos heeft haar witte poedeltje allang geroken en schiet als een komeet weg.

Roze hondenriempje

Nog geen 10 seconden later hoor ik de vrouw met overslaande stem gillen. “Eraf, eraf, eraf!’’ Ik heb een sprintje ingezet. Tussen de bomen ontwaar ik het tafereel waar ik voor vreesde. Een geschrokken poedeltje zit stevig vastgeklemd onder de 50 kilo van mijn zwarte bouvier. Ritmische beweegt Ramos zijn onderlichaam. Erachter staat een rood aangelopen, niet onaantrekkelijke vrouw van middelbare leeftijd die met een roze hondenriempje woest op zijn billen mept.

Aso’s

‘’Sorry, mevrouw’’, bied ik buiten adem mijn verontschuldigingen aan. Ik grijp Ramos in zijn nekharen en sleur hem van het poedeltje af. ‘’Ze heeft toch niets?’’ De geschrokken bazin kiest de aanval. Als ik mijn hond niet onder controle heb, moet ik hem vasthouden. Het zijn altijd dezelfden. Aso’s. Schuldbewust laat ik de stortvloed over mij heen komen. Wat kan ik antwoorden?

Middelvinger

Dan snuif ik in alle consternatie ineens het bloemige boeket van haar parfum op, ontsnapt door het driftig schudden van haar hoofd. Geïrriteerd beent de boze bazin weg. Dan meen ik binnensmonds een drieletterwoord te horen. Misschien floept het er daarom een beetje onzeker uit: ‘’Maar mag ik u toch een compliment maken over uw heerlijke parfum?” Mijn onhandige gebaar kan de situatie echter niet meer redden. Ze draait zich om en met vuur in haar ogen trakteert ze mij als definitief afscheid op een opgestoken middelvinger.

Welke geur doet jou denken aan een bijzonder moment of een bijzondere periode in je leven? Laat hieronder jouw reactie achter.

Olaf liggend

Olaf Hoenson

Olaf Hoenson begon in 2002 de Dagelijkse Gedachte. Hij is stresscounselor en auteur van de bestsellers Het Gedachtenkastje en de Gids voor Geluksvogels. Hij verwierf door zijn handzame levensadviezen de bijnaam praktische wijsgeer. Voor de Dagelijkse Gedachte was hij actief als krantenuitgever. 

30 Reacties

 1. Ate de Vries

  Begin tachtiger jaren ging ik voor mijn werk naar India. Er was een directe vlucht vanuit Parijs naar Delhi. In de nacht landde het vliegtuig op Delhi airport. De deuren gingen open en toen ik de trap afliep rook ik een hele zwoele geur die ik niet kon beschrijven, maar zo ontzettend aangenaam was dat ik dat mijn leven nooit zal vergeten!

  Antwoord
 2. Hanny Haveman

  geur?? Ik ruik al vanaf mijn 17de niet en heb nu de omgekeerde leeftijd . dus geuren doen Mij weinig.
  Maar Jou verhaal begint met de Puch ….en Ik denk ach Mijn eerste x op `n Puch
  Ik was 14 woonde In Amsterdam in de Jordaan en had een Vriendin in De Kinkerbuurt en Haar Broer had 1 Puch vaak gezeurd mag Ik 1 rondje om het blok ermee nee ,,nee en toe `n Keer Ja maar 1 blok om hoor ….Ik blij wil Jij de Puch wel even aan zetten en ja hoor daar ging Ik in mijn mini rok en de haren los want een helm hoefde toen nog niet……Blokje om maar wist niet hoe Ik stoppen moest dus werden het totaal 4 blokkies om. en iedere x maar roepen hoe moet ie uit… het kon gewoon door op 1 knopje te drukken ….nu Vele jaren later zit Ik door Jou verhaal Olaf weer op die Puch ….
  Ik woon Nu in het Oosten van het Land heb nog steeds contact met Mijn vriendin nu via FB en Haar Broer ..is 2 jaar geleden overleden.

  dus niet alleen `n geur maar ook wat iemand zegt of schrijft brengt Je terug naar iets wat geweest is
  Groetjes Hanny

  Antwoord
 3. Josee Stienen

  De geur van de zolder van mijn ouderlijk huis. Stoffig, warm. Ik moest echt nog n keer naar de zolder na de laatste keer dat ik in het huis was. Dit is ruim 35 jaar geleden na het overlijden van mijn moeder en de opname van mijn vader. Mijn eigen zolder heeft een klein zweempje van die geur.

  Antwoord
 4. BERT

  Ik ben bijna 30 jaar gescheiden maar de geur van verse zelf gemaakte soep, associeer ik met gezelligheid!!!

  Antwoord
 5. Froukje Ravelli

  Als jong kind logeren bij mijn oma, op zaterdag in de namiddag bouillon staat te trekken op een petreumoliestel. De daagse schoenen worden gepoetst. De combinatie van deze beide geuren staat tot op de dag van vandaag voor geborgenheid, veilig: alles komt goed.

  Antwoord
 6. Ineke poot

  De geur van kruiden langs de weg op het eiland Karpathos in Griekenland tijdens onze vakantie in de lente een aantal jaren geleden.
  Gebogen oude vrouwtjes plukten ze en droogden ze voor de komende winter
  Met mijn ogen dicht kan ik het nog altijd ruiken.

  Antwoord
 7. Cil

  Toen we veel jaren geleden voor onze oudste dochter naar de opendeurdag gingen voor de keuze van een school, stapten we in het Seminarie van Hoogstraten binnen waar mijn man vroeger ook school gelopen had. Het eerste wat hij zei was: ‘Het ruikt hier nog net als toen ik op internaat zat. : ) geur brengt veel herinneringen naar boven.

  Antwoord
 8. Odette Verbruggen

  Wat een mooi verhaal Olaf, ik hou vooral van de geuren van de natuur. Ik heb hier thuis een fantastische jasmijn staan, prachtige bloemen en wat een geur, als ik s’morgens mijn terrasdeur open komt mijn lievelingsgeur mij tegemoet! Zalig toch om mijn dag zo mogen te beginnen 👍😘

  Antwoord
 9. Petra

  Op de fiets richting Zwolle rook ik heel sterke kruiden a la ras el hanout, later wandelden we langs de Euromafabriek waar Johnny de Boer zijn kruidenblikjes laat vullen, pas toen viel het “kwartje” ……

  Antwoord
 10. Lizzy

  Toen mijn kinderen tieners waren , hadden zij een baantje bij een bollenboer in Noordwijkerhout: tulpenbollen pellen.
  De lucht die daar op het erf hing, bracht mij terug naar het moment dat we met de familie hondsberoerd waren van het eten van tulpenbollen in de oorlogswinter van 44-45. Gelukkig hebben ze maar één keer op het menu gestaan.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *