Zou je schieten Olaf?

30 apr 2022 | Blog Praktisch bekeken

‘’Zou je schieten Olaf? Als Poetin voor je staat en je hebt een pistool in je hand?’’ Even vraag ik me af of ik het goed versta. Mykolas spreekt perfect Engels maar het waait op het strand van Denia en de branding ruist. Maar ik begrijp mijn Litouwse buurman toch echt goed. Want hij herhaalt zijn vraag of ik de Russische massamoordenaar ter plekke zou kunnen fusilleren?

Retraite in Denia

Terug naar een paar minuten eerder. Samen met mijn vrouw en dochter houd ik een retraite van 2 maanden in het Spaanse Denia, in de luwte van het imponerende Montgómassief. Ik mediteer, wandel en werk aan de Dagelijkse Gedachte. Mijn dag begint ’s morgens vroeg met een lange strandwandeling. Vaak loop ik samen op met Mykolas, een Litouwse twintiger die samen met zijn vriendin in dezelfde straat woont. Zijn enthousiaste herdershond Echo en mijn robuuste bouvier Ramos rennen dan samen over het strand en dartelen in de branding.

Verjaardagscadeau

Ook deze ochtend lopen we samen op het uitgestrekte strand en nemen we de actualiteit door. En niets is actueler in Litouwen dan de Russische inval in Oekraïne. Niet zo vreemd. Want pas in 1990 wist deze Baltische staat, met een groot onafhankelijk verleden, zich de ontworstelen aan de Russische overheersing. Mykolas vertelt me die ochtend dat een vriend van hem als verjaardagscadeau geld vroeg om naar Oekraïne te sturen. Hij kreeg liefst 350.000 euro op zijn rekening gestort. Zo erg zijn de Litouwers zich bewust van het gevaar van Poetin. Dit opmerkelijke verhaal wordt dus gevolgd door die plompverloren vraag: ‘’Olaf, zou jij Poetin kunnen doodschieten?’’

Oog om oog

Onmiddellijk schiet (geen woordspeling) mij een uitspraak van Mahatma Gandhi (1869-1948) te binnen. Hij predikte geweldloosheid in de onafhankelijkheidstrijd van India tegen de Britten: ‘’Oog om oog, tand om tand? Dat levert alleen maar blinden en tandelozen op’’. In de moderne wereld kennen we dit begrip als de geweldspiraal. Maar later voegde Gandhi er wel fluisterend aan toe dat hij geweld toch zou verkiezen boven het hulpeloos achterlaten van geliefden: ‘’Als ik moet kiezen tussen lafheid en geweld, zou ik toch voor het laatste kiezen’’.

Anne Frank

Die toevoeging is een goed argument om dan toch maar de trekker over te halen. Maar wat als Poetin, ondanks alle ellende die hij veroorzaakt, het in zijn hart toch goed bedoelt. Dat hij oprecht gelooft dat hij de 150 miljoen Russische inwoners moet beschermen tegen het hedonistische Westen. ‘’Goed gedacht Olaf’’, zou ervaringsdeskundige Anne Frank hebben gezegd: ‘’Want ik geloof, ondanks alles, in de innerlijke goedheid van de mens’’. Zij werd door de Duitsers, lees Hitler, weggevoerd en keerde nooit meer terug. Poetin en Hitler zijn in wezen één. Ze verpersoonlijken beiden de wreedheid die in de mens leeft.

Denkbeeldig pistool

Ho, ho, wat gebeurt er nu. Ik kuier heerlijk over het strand maar mijn gedachten vliegen een wel heel duistere kant op. De zon speelt met de wolken, de wolken met de wind en de wind met de schuimde branding. De ochtend is op zijn best en ik loop met een denkbeeldig pistool in mijn hand richting een hypothetische Vladimir Poetin. Kunnen we het niet gewoon over voetbal hebben Mykolas? Of over helemaal niets en in stilte genieten van het universum.

Wegzappen

Maar is dat niet schijnheilig? Voor mij is oorlog iets dat op televisie gebeurt of op mijn Iphone. Ik noteerde ooit eens het citaat: ‘’Oorlog went als je voor de tv zit, maar oorlog went nooit als je er middenin zit’’. Er stond geen auteur bij, dus die blijf ik je schuldig, maar de uitspraak is meer dan waar. Wij kunnen de oorlog wegzappen als we moeten gapen van al dat geweld. In Oekraïne worden er dagelijks mensenlevens weggezapt. Van Oekraïners maar ook van Russische tieners die bij God niet weten waarvoor ze hun leven wagen.

Vuile werk

Had John Lennon nog maar geleefd. Niet alleen voor zijn geniale muziek, maar ook voor zijn bijzondere uitspraken. Zoals deze treffende: ‘’ Stel het is oorlog, maar niemand gaat?’’ Want oorlog is een conflict van oude mannen dat wordt uitgevochten door jonge mensen. Hitler zat hoog en droog in de bergen terwijl hij miljoenen mensen liet wegvagen. Vladimir Poetin woont een Paasmis bij terwijl hij tienersoldaten het vuile werk laat opknappen.

Zandkasteel

Intussen ben ik Poetin al bijna genaderd. Hij staat naast een zandkasteel dat Spaanse kinderen gisteren op het strand hebben gebouwd. Ze hebben een emmertje en een schepje achtergelaten omdat ze het vandaag willen afmaken. ‘’Kom op Olaf, doe het’’, de oud-Griekse staatsman en redenaar Perikles (ca. 495–429 v.Chr.) moedigt mij fanatiek aan: ‘’Vrijheid is alleen een zeker bezit van hen die de moed hebben om haar te verdedigen’’. Perikles bezat in zijn tijd niet de luxe om mensen onpersoonlijk neer te knallen. Hij moest ze man tegen man doormidden hakken met zijn zwaard. Oef!

Wraak

Hoe diep beland ik in de duistere spelonken van mijn geest. Ik heb nog niet eens ontbeten. Is het vermoorden van Poetin een zuivere daad omdat ik zo meer slachtoffers voorkom? Is het wraak voor het onnoemelijke leed dat hij mannen, vrouwen én kinderen heeft aangedaan? ‘’Als het wraak is dan moet je het zeker niet doen. Wie op wraak zint, houdt zijn eigen wonden open’’. Boeddha reist altijd mee op mijn denktochten. Zijn zuivere waarheden vormen een welkom houvast in mijn warrig bestaan. ‘’Nou Olaf, zou je schieten?’’ Mykolas vertraagt op een meter of tien van het zandkasteel. Een plotselinge koude windvlaag veegt het plastic emmertje een paar meter weg.

Koude angst

Naast het zandkasteel verschijnt het beeld van Poetin, trots in een militair uniform. De groenbruine kleur van zijn jasje gaat grotendeels schuil onder een tapijt van lintjes en glimmende onderscheidingen. Hij kijkt mij vriendelijk aan, zich van geen kwaad bewust. Ik houd mijn pas in naast Mykolas. Zonder het nogmaals hardop te vragen, voel ik wat hij van mij verwacht. Koude angst knijpt mijn keel dicht. ‘’Kom op Olaf, je kan het’’. De Amerikaanse schrijver Mark Twain (1835 – 1910) geeft me nog een laatste zetje: ‘’Moed betekent niet dat je geen angst voelt, maar dat je jouw angst overwint’’.

Moordenaar

Een luide knal klinkt. Een schelle lichtflits is een seconde feller dan het zonlicht. Kruitdamp vervuilt de zilte zeelucht. Ik sta versteend met gestrekte armen, het pistool krampachtig met beide handen vast. Tergend langzaam verlaat een glanzende kogel de loop. De tijd wordt uitgerekt. Als in de vertraging van een voetbalwedstrijd nadert het projectiel zijn doel. Wat heb ik gedaan? Terug kan ik niet meer. Nu ben ik een moordenaar…

Dan wordt de stilte plots verbroken door een diepe basstem: ‘’Olaf, ik heb besloten om voor liefde te kiezen. Haat is een te grote last om te dragen’’. En vlak voordat de dodelijke kogel het voorhoofd van Poetin doorboort, graait de hand van Martin Luther King hem uit de lucht. Hij glimlacht en kijkt mij begripvol aan. Dan lost hij op in de ijle lucht.

Tja en dan nu mijn eerlijke vraag aan jou. Hoe ga je om met onrecht dat jezelf of je naasten wordt aangedaan? Neem je wraak, ga je het gevecht aan? Blijf je haten? Of laat je los? Geef je reactie hieronder. Ik ben er oprecht benieuwd naar.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

37 Reacties

 1. mariejose

  Nee hoe erg ook ik vertrouw op de wet van karma.
  Hij zal na het overgaan de pijn voelen die hij al deze mensen heeft aangedaan en dat is zijn hel.
  Ik hoop dat de mensen die de oorlog meemaken de kracht hebben te vergeven en vertrouwen hebben op gerechtigheid van het universum.

  Antwoord
 2. Lon

  Ja, ik zou schieten, … in de hoop dat het conflict om niets en het doden van onschuldige mensen stopt.
  Hoe verbaasd ik ook ben over wat ik nu schrijf (want ik vind wapengeweld echt verschrikkelijk, laat staan dat ik het zelf zou toepassen) maar iemand moet die man een halt toeroepen en mijn aanvoelen (wat natuurlijk op weinig gebaseerd is buiten wat we uit de pers vernemen) is dat hij niet meer voor reden vatbaar is.
  Maar of ik het ook écht zou doen, daar twijfel ik nog wel aan. Wellicht zou de moed mij op dat ogenblik ontbreken.
  Laat ons vooral hopen dat het conflict snel tot een einde kan gebracht worden, want elke soldaat of burger die sterft in de oorlog is er 1 teveel.

  Antwoord
 3. Ria Lim

  Als mij onrecht wordt aangedaan, dan zou ik wel de confrontatie aangaan en “het gevecht aangaan”, wat voor mij betekent, het verbale gevecht, want fysiek geweld is altijd een grens te ver.

  Antwoord
 4. José

  Liefde zou me weerhouden
  Angst zou me laten schieten
  Ik bevind me niet in oorlog en daarnaast is er is veel meer onrecht in de wereld…ik zou er meer moeten neerschieten, want er zijn veel meer Hitlers en Poetins, al is het in het klein. Ze ontstaan ook doordat ze aangevallen worden. Er blijft treurig genoeg altijd haat….terwijl we allen naar liefde snakken.
  Het is zo ingewikkeld in de wereld en we leven meestal in onze eigen cocon, onze eigen wereld, onze eigen waarheid.

  Antwoord
 5. Guy (Guido) Vandenbempt uit Antwerpen

  ‘Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel!’ Dit spreekwoord drukt sprekend uit wat mijn antwoord is op uw overdenking op een morgen in Spanje op het strand in Denia.
  Ik wandel in de ruime omgeving van Antwerpen en mediteer, met tranen in de ogen en pijn in het hart, de brutaliteit van usurpators à la V. Poetin.
  Samen met Mahatma Gandhi, Martin Luther King, mother Thérèsa, Jezus Christus … hoop ik dat elke mens inziet dat hij/zij schepselen zijn die maar één opdracht hebben in hun bestaan: dienen en liefhebben.
  Duivelse spinsels brengen NOOIT aarde aan de dijk …

  Antwoord
 6. Rit JV

  Voor mij staat de kracht van liefde boven elke andere emotie.
  Hoe moeilijk dat soms ook is om voor ogen te houden.
  Lot’s of love!

  Antwoord
 7. Maria Clicteur

  Ik zou een pilletje in zijn koffie doen…😂😂😂. …Maar dit helpt niet, is geen oplossing want niets is toeval. Als een zuivering moet gebeuren, als op de planeet iets moet plaats grijpen, gebeurt het want if not, dan zorgt de kosmos wel voor interventie. Jesus moest sterven aan het kruis en Judas was de katalysator die nodig was om het te volbrengen…Hitler heeft men ook verschillende keren proberen te vermoorden. Niks gebeurt als het niet mag gebeuren. Wet van Karma. En neen ik heb dit nog niet gezegd.

  Antwoord
 8. Frans

  Die oorlog had er helemaal NIET hoeven zijn !!!!!!
  Wanneer er EERST FATSOENLIJK !!!!!! EN EERLIJK !!!! over datgene waarover het Gaat(ging) gepraat was !!!!!

  MAAR NEE !!!zoals gewoonlijk !!! ALS BLINDEN EN DOVEN geen begrip voor de ander !!!!!!

  ALLEEN maar weer het eigen gelijk !!!!!

  Antwoord
 9. Em

  Ik denk dat ik ook niet durf te schieten. Maar denk en hoop toch dat die man gestopt wordt door zijn eigen mensen dichtbij die het willen stoppen. Maar ook dat ik misschien wel schiet. Lastig te zeggen. Veel meegemaakt ook dierbaren die zich afwenden en waarom? Praten helpt jeetje. Zij doden geen anderen maar kwetsen diepe wonden. Dan ben ik gaan loslaten wat tijd en energie kost. Vergeet het nooit meer. Maar probeer te vergeven en denk zij zijn triest en weten niet beter dan eigen gelijk. Maar zo’n man die dood en verderf zaait die mag op welke manier dan ook gestopt worden.

  Antwoord
 10. Kris Vanspauwen

  Eerst een antwoord op de vraag: ik zou nooit schieten.
  Je kan hiermee het onrecht naar de miljoenen Oekraïense slachtoffers nooit compenseren, en waarschijnlijk biedt het weinig of geen troost of herstel naar hen.
  Natuurlijk is de eerste stap telkens de agressie stoppen. En dan denk ik wel dat Poetin niet met de kogel maar wel met dwang zal moeten worden aangepakt.
  Momenteel lijken de kaders beperkt te zijn om oplossingen te vinden. Repressie en meer geweld zijn vaak de uitkomst. De waardevolle bijdragen van wijlen Gene Sharp rond non-violent action lijken helemaal opgeborgen… Zonde.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *