Het woord van ons allemaal in 2020

31 dec 2020 | Blog Praktisch bekeken

Godfried Bomans was een humorvol Nederlands schrijver in de tweede helft van de vorige eeuw. Hij werd regelmatig uitgenodigd voor radioprogramma’s en (zwart wit) tv om zijn humoristische benadering van maatschappelijke problemen. Er bestaat zelfs de uitdrukking ‘Bomansiaanse humor’. Hij keek terug op weer een jaar met de instelling: ‘’Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden’’.

Wat een fantastische denkwijze om dingen te relativeren. Mijn moeder van 86 doet dat ook met de verschrikkingen die ze meemaakte in de Tweede Wereldoorlog: ‘’Iedereen probeerde elkaar te helpen. Er was echte gemeenschapszin. Dat was een mooi gevoel’’.

Zullen we over pakweg 10 jaar terugkijken op een goed 2020? Hebben we de slachtoffers van Corona dan een plaatsje gegeven? Herinneren we ons de noodgedwongen pauze in de maatschappij als een boeiende reflectieperiode? Ik hoop het van harte. Want ik merk vooral de Corona-moeheid om me heen. Mensen voelen zich gegijzeld door een virus waar we – laten we eerlijk zijn – eigenlijk geen goed antwoord op hebben.

Wat is het dan in 2020 dat we later de goede oude tijd kunnen noemen? Ik denk dat dit een jaar is waarin we iets heel belangrijks hebben geleerd. Dat ons luxe leventje helemaal niet zo vanzelfsprekend is als we altijd hebben aangenomen. Dat iets onzichtbaars ons kan lamleggen. 2020 is het jaar waarin we weer zijn gaan waarderen wat we allemaal hebben. En een jaar waarin het woord ‘hoop’ niet alleen meer het bezit is van minderheden, vluchtelingen en zieken. Hoop is het woord van ons allemaal geworden.

Met hoop gaan we 2021 in. Hoop dat alles terugkeert naar normaal. Dat Corona gewoon de naam is van een Mexicaans biertje. Hebben we reden tot hoop? Ja, er is altijd reden tot hoop. Hoe uitzichtloos de tijden ook lijken. Ik houd me vast aan de woorden van Martin Luther King, die op 4 april 1968 de ultieme prijs betaalde voor zijn strijd voor de Afro-Amerikaanse burgerrechten: ‘’We moeten eindige teleurstellingen accepteren, maar we moeten nooit de oneindige hoop verliezen’’.

Ik wens jullie een goede oude tijd in 2021,

Olaf Hoenson, Dagelijkse Gedachte

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

14 Reacties

 1. Tina

  Mijn meisje Senay is 27 maanden geleden plots overleden… 😭 Ik heb enorm veel verdriet. Maar als ik Mijn gedachten open is 90%van toepassing. En geef ik niet op thnx grt Tina

  Antwoord
  • Olaf Hoenson

   Beste Tina, ik kan me jouw enorme verdriet voorstellen. Gelukkig kan de dagelijkse Gedachte een beetje troost brengen. Veel sterkte, Olaf

   Antwoord
 2. manon

  dank voor alle positieve spreuken en overwegingen die je
  steeds stuurt en die ik soms doorstuur aan iemand die het
  nodig had, hopelijk met je goedkeuring.
  Maar nu heb ik de dagelijkse overweging zelf nodig.
  ben gevallen, twee dagen geleden geopereerd en nu weer thuis
  en volkomen afhankelijk en dat is best moeilijk.
  tot nu toe deed ik alles zelf (87) en nu heb ik dus iets positiefs
  waar ik elke dag naar uitkijk, DANK.

  Antwoord
 3. Marjolijn Cooos-Kramer

  Een wensvervullend 2021 voor iedereen. Als we eindige teleurstellingen accepteren en de oneindige hoop niet verliezen hebben we altijd iets positiefs in het vooruitzicht. Dat geeft kracht om eindige teleurstellingen te accepteren

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *