‘Hoe vind je mijn nieuwe jurk?’ Mijn vrouw kijkt me halverwege de trap met een stralend gezicht aan. ‘Een beetje lang’, antwoord ik nonchalant, niet voorbereid op de vraag. Haar lach bevriest in een honderdste van een seconde. Verkeerd antwoord. Ik realiseer het me meteen. Ze vraagt niet naar mijn mening. Ze vraagt om een complimentje. En weg is de gemoedelijke zondagochtend.
Laffe vlucht
Om niet verder verstrikt te raken in een ruzie over modegevoel kies ik voor een laffe vlucht. Mompelend dat Ramos nog moet plassen, knijp ik er tussenuit, samen met mijn flink uit de kluiten gewassen zwarte bouvier. Hij is nog jong, weegt bijna 50 kilo en is wegens wangedrag van de puppyschool gestuurd. Ramos kiest ongeremd zijn eigen weg. Wandelingen met hem zijn fysiek uitputtend maar mentaal heel verfrissend.
De kunst van het luisteren
Terwijl ik door Ramos wordt voortgesleurd langs een pas uitgebaggerd polderslootje, speelt het tafereeltje nog een keer door mijn hoofd. Van de Dagelijkse Gedachten die ik de afgelopen jaren heb verstuurd, gingen er tientallen over luisteren. Of beter gezegd: de kunst van het luisteren. Hoe vaak vragen we iemand niet hoe het gaat en luisteren we nauwelijks naar het antwoord. Richard Brandon, een drukbezette mondiale ondernemer kent die kunst wel. En het heeft de miljardair geen windeieren gelegd. Zijn geheim luidt: ‘De snelste manier om problemen op te lossen, is door te luisteren’.
Een witte zwaan
Luisteren is niet de beste eigenschap van Ramos. In gedachten verzonken let ik niet op de omgeving. Ramos echter wel. Een witte zwaan stapt statig door het weiland en 50 hondenkilo’s sprinten erop af. Ik schrik op door zijn geblaf. De zes meter lange rollijn is al bijna aan het eind als ik mij schrap zet. ‘Blijijijijijffffffff!!!’ gil ik nog. Tevergeefs. Als de lijn strak staat, vlieg ik met een boog en een krachtterm voorover in het gras. Ramos draait zich om en doet mee aan dit nieuwe spelletje door bovenop mij te springen.
Geweldloze communicatie
Als ik een half uurtje eerder juist had geantwoord, zou ik het huis niet zijn ontvlucht en zou ik nu niet voorover in een weiland liggen. Zo zie je maar, goed luisteren kan ongelukken voorkomen. Weer op de been besef ik dat ik beter had kunnen weten. Waarom heb ik niet ‘nonviolent’ gecommuniceerd met mijn vrouw? Nonviolent Communication is een ‘uitvinding’ van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. In Nederland beter bekend als Geweldloze Communicatie of Verbindende Communicatie.
Behoefte van de ander
Kijk maar eens op internet. Er zijn best veel trainingen. Ik heb geen workshop gevolgd maar ken het begrip van een partner van de Dagelijkse Gedachte. Het idee erachter ligt voor de hand en toch doen we het met z’n allen niet. Tijdens een gesprek luister je niet alleen naar de letterlijke woorden maar probeer je de behoefte van een ander te ontdekken. Door je empathisch open te stellen, maak je emotioneel verbinding en voelen beide partijen zich begrepen.
Verkeerde dingen roepen
Ja, ja. Het klinkt allemaal een beetje soft, maar toch zal je verbaasd zijn hoe effectief Nonviolent Communication kan zijn. De Engelse filosoof Mansukh Patel verwoordt het heel mooi in dit citaat: ‘Ik proef mijn woorden voor ze mijn mond verlaten, zodat ik weet dat ze niemand pijn zullen doen.’ Er is ook een praktische Nederlandse uitvoering van: ‘Tel eerst even tot tien voordat je uit emotie allerlei verkeerde dingen roept’.
Hondenblazer
Mijn wandelingetje met Ramos zit er bijna op. Ik loop achterom het huis en pak de geribbelde slang van de hondenblazer, een uitkomst voor bouvierbezitters. Het lijkt een omgekeerde stofzuiger. Met een krachtige luchtstroom blaas ik de zware vacht van Ramos in een kwartiertje brandschoon. En hij geniet er ook nog van. Met grote bruine ogen kijkt hij mij gelukzalig aan als de warme wind door zijn vacht stroomt.
Een leuk cadeautje
Het zwarte apparaat is een geschenk van mijn vrouw. Zij weet namelijk wel hoe je geweldloos communiceert, met aandacht voor elkaars behoeften. Ze is ook gek op Ramos maar zij heeft geen behoefte aan de moeraslucht in huis als hij weer eens in een moddersloot is gedoken. Echter gunt ze mij wel liefdevol mijn behoefte om samen met Ramos uit te waaien in de polder. Met een glimlach zei ze een paar maanden geleden bij het avondeten: ‘Schat ik heb een leuk cadeautje voor je’. Dat klinkt heel wat geweldlozer dan de diepere boodschap: ‘Ik vind de stank van je vieze hond echt niet meer te harden’.
Ben jij goed in communiceren? Laat hieronder een reactie achter!
Ik ben zo benieuwd hoe jullie de situatie hebben ‘her-nomen’…?
Dit is een bijzonder verhaal. Maar vaak twijfel ik of het ‘raden’ naar gevoelens van de andere wel echt geweldloos communiceren is … het mooiste maar moeilijkste is … zwijgen en luisteren en de boodschap terug geven: bv. ‘wil je weten wat ik van je jurk vind ? ‘ ‘ ik zie dat je een nieuwe jurk hebt’ of ‘ jaaa, iets nieuws gekocht , fijn’
In ieder geval een mooi verhaal , recht uit het leven gegrepen !
Wil
Met 88 nog steeds niet te oud om te leren
Ik leer nog steeds om goed te luisteren naar
wat de ander zegt en bedoelt
zonder meteen commentaar te geven…
Ik geniet iedere dag van de dagelijks gedachten en stuur ze door naar mijn vriendin en dit zéér waardeert.
Met veel plezier uw verhaal gelezen…dank.
Groetjes.
ik heb een zoon die ernstig meervoudig gehandicapt is. Hij kan niet praten, maar wij communiceren wel. Door te kijken en echte te zien !!! heb ik geleerd zijn taal te spreken. Ik heb een praktijk waar ik massages geef. Daarbij lees ik het lichaam om erachter te komen waar spanning vandaan komt. Het lichaam van een mens communiceert met ons. Vertelt ons heel duidelijk wat we wel en niet goed doen voor onszelf. Dus zoals je leest, ik communiceer op vele manieren, vooral anders dan met ( vaak harde ) taal.
Aandachtig, bewust en spiritueel luisteren zit vervat ik het INTERGRALE onderstaand jaaaaaa..ren geleden geschreven gedicht door een toen 15 jarige Braziliaan…
Wat goed dat het gedicht aansluit bij de grondprincipes van verbindende geweldloze communicatie.
Maar jammer het wordt niet steeds integraal voorgelezen of geciteerd, wat een onrecht doet aan de oorspronkelijke jonge schrijver.
Uit kindermond komt heel veel wijsheid.
Luister
Als ik je vraag naar me te luisteren
en je geeft me goede raad
doe je niet wat ik je vraag.
Als ik je vraag naar me te luisteren
en je zegt dat ik me niet moet voelen zoals ik me voel
neem je mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar me te luisteren
en je denkt van alles te moeten doen om mijn probleem op te lossen
help je me niet
hoe vreemd dat ook lijkt.
Luister.
Alles wat ik wil is dat je naar me luistert.
Niets zeggen, niets doen, alleen luisteren.
Goede raad is niet duur,
en ik kan zelf handelen.
Ik ben niet zonder bron.
Soms moedeloos en in de war,
maar niet zonder bron.
Als jij iets voor me doet
wat ik zelf zou hebben kunnen of moeten doen,
draag je bij aan mijn angst en mijn zwakte.
Wanneer je accepteert dat ik me voel zoals ik me voel
hoe vreemd die gevoelens ook lijken
kan ik ophouden met mijn pogingen je te overtuigen
en kan ik eindelijk proberen te begrijpen
wat de achtergrond van mijn gevoelens zijn.
En als dat duidelijk is
komen ook de antwoorden,
en heb ik geen raad nodig.
Zelfs vreemde gevoelens hebben zin
als je begrijpt wat erachter zit.
Misschien helpt bidden daarom
omdat God niet praat
geen goede raad geeft
en niet probeert de dingen voor je te regelen.
Hij luistert
en laat je zelf je problemen oplossen.
Daarom vraag ik je:
Luister naar me
en als je wilt praten
wacht dan even op je beurt.
Dan zal ik naar jou luisteren.
Leo Buscaglia
Wauw dit is zoooo mooi en bijzonder uitgedrukt. Dit bedoel ik ook met luisteren . Deze tekst , dit gedicht moet je idd helemaal tot vanonder lezen ! Dank je wel, Jan , voor je fijngevoelige reactie ! ❤️
Heerlijk om te lezen!
Super realistische & gekruid met de nodige humor! Ik heb ervan genoten, Olaf. Dank je wel!
Wat communicatie betreft, it takes two, right! Geweldloze Communicatie toepassen is de uitdaging. Ook voor de ‘ontvanger’ want die filtert in functie van zijn Zijn. Zo gemakkelijk om getriggerd te worden indien er iets in de rugzak zit waar deze niet bewust van is.
Oefening baart kunst.
P.S.: prachtig wat Ramos betreft. Zo herkenbaar voor mijn ervaring met Joy, mijn puppy 🙂 Bemoedigend te weten dat we zelfs onze communicatie dienen onder de loep te nemen met puppys geweigerd wegens ‘wangedrag’. LOL
Ga er morgen aan proberen te denken!
Jaren geleden, ik was nog niet gepensioneerd en werkzaam bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) zat ik als maatschappelijk werker bij een gemeld gezin, waarvan de vader wat losse handen had. Het was het derde gesprek in het voltallige gezin. In mijn tas had een gekregen exemplaar van “Geweldloze Communicatie” en het was het tweede exemplaar want het eerste exemplaar had ik al gekocht. In een opwelling gaf ik het boek aan de vader in het gezin en de reactie was heerlijk en onverwacht: de vader keek verbaasd/beteuterd/aangedaan, de puberzoons schoten in een lachbui, de moeder begon te lachen en te huilen … en een opening voor bespreking van- en hulp voor de mishandeling was geboren.
Mooi en herkenbaar.
Zo heb ik ooit een klein kaartje gevonden en bewaard waarop “T H I N K before you speak” staat.
T = is it True?
H = is it Helpful?
I = is it Inspiring?
N = is it Necessary?
K = is it Kind?
Leuk verhaal. Overkomt wel meerdere mensen denk ik.
Hoe ik communiceer? Dat hangt af van hoe ik me voel. Soms ben ik heel enthousiast en reageer ik spontaan zonder na te denken over de gevolgen ervan. Soms luister ik heel goed en reageer dan heel anders. Hangt af van wat me verteld wordt
Inderdaad, met veel plezier gelezen.
Toch blijf ik met een vragen zitten: is de vragensteller niet net zo goed verantwoordelijk voor een geslaagde communicatie? Neemt degene die geweldloze communicatie toepast in een situatie als Olaf beschrijft niet eigenlijk een positie in waarbij hij zich ‘boven’ de ander stelt, aannemend dat zijn gesprekspartner niet in staat is te verwoorden wat ze wil? Hoe verhoudt het zich met ‘niet aannemen wat iemand bedoeld, maar luisteren naar wat echt gezegd wordt? Of moet ik me eenvoudig beter verdiepen in geweldloze communicatie?
Hoi Olaf,
De grootste uitdaging voor velen denk ik weleens. Een man-vrouw relatie. Hele andere denkwijze en verwachtingen, strategien van helpen, ondersteuenen. Meestal bieden we datgene aan onze partner aan wat we zelf graag zouden willen ontvangen in een sorrtgelijke situatie. Echter denkt de ander anders en doet die ook anders in een zelfde situatie als dit andersom zou zijn. Zo heb ik ervaren ;-).
Er is niemand die dit beter en met beeldspraak duidelijk gemaakt heeft aan mij als Mark Gungor met TheTale of the Two brains ( oftewel, het verhaal van de twee hersenhelften). Hierbij een link naar een kort stukje uit zijn 3 uur durende programma voor stellen: ‘lach je jezelf naar een beter huwelijk toe’ / laugh your way through a better marriage.
Samen kijken met je partner gaf ons het meeste plezier ( en begrip).
Enjoy:
https://m.youtube.com/watch?v=LxMxJW1CG2U
Het was een leuk verhaal en ik heb er echt van genoten. Wat mij opviel bij het lezen van de antwoorden is dat er heel fijne mensen de Dagelijkse Gedachte lezen en dat jij, Olaf, van hen ook nog wat kan leren.
Wat een originele en laagdrempelige manier om waardevolle inzichten te geven, aan de hand van een kleine alledaagse situatie.
Jouw verhaal maakt een abstract concept heel toegankelijk. Bedankt om deze wijsheid over te brengen die zeker en vast fijne gevolgen zal hebben voor velen onder ons
Hey Olaf, leuk stukje, hoe is de uitspraak nu ook alweer; “mannen komen van mars en vrouwen van venus”! Vrouwen zijn van nature meer empathische dan mannen denk ik. In een gesprek irriteer ik me aan mensen die niet luisteren en alleen maar praten, zowel mannen als vrouwen.
Soms voel ik, ja het is goed overgekomen, een ander moment zit ik vanuit m’n eigen gevoel te projecteren.
Gewoon doorgaan met leren steeds beter te communiceren. Geweldloos, ja natuurlijk!
Dank voor het delen Olaf.
Met plezier je verhaal gelezen, Olaf.
Goed communiceren is 1 van de belangrijkste maar ook moeilijkste dingen voor een heleboel mensen.
Communicatie kan soms wel andere wendingen nemen dan wat men verwacht. Maar toch blijft deze materie mij mateloos boeien en troost het mij dat ik niet alleen ben die dit wel eens mee maak. Zo was mijn ontgoocheling groot toen ik van eind dec. tot en met 7 jan. geen dag dagelijkse goeie morgen meer kreeg. Ook de kaartjes heb ik niet ontvangen na mijn betaling. Maar 8 jan.was je er weer, waarvoor oprechte dank want ik kijk er steeds naar uit. Zeker nu in deze corona tijden. dank om het eventjes te mogen neer schrijven .
” Men kan niet altijd omstandigheden kiezen, je kan wel kiezen hoe je er mee omgaat ”
Roos.
BESTE OLAF.Een heel herkenbaar verhaal dat je zo mooi neerzet .ik leef er helemaal in mee,Je bent gewoon zo spontaan dat het antwoord er direkt uitkwam.Een verschil in denken tussen man en vrouw…..ik vind het eigenlijk wel super dat jij zo eerlijk bent Olaf.Dat is ook een mooie eigenschap in mijn ogen.
VEEL GELUK MET RAMOS. FIJN WEEKEND. LINDA
Ik weet niet of het een algemene uitdrukking is, maar hier bij ons zeggen ze: je moet je tong zeven keren ronddraaien (in je mond) voor je iets zegt.
Met je oren open hoor je goed, wat er gezegd wordt, maar dat wil nog niet zeggen, dat je weet wat er bedoeld wordt. Zeker als je mensen (nog) niet goed kent. Ik heb mezelf aangeleerd -als ik nog niet achter de vraag of opmerking kan kijken- eerst maar eens door te vragen naar de bedoeling. Dat heeft me al heel veel confrontaties en harde woorden (wederzijds) bespaard. Je verhaaltje is leuk en duidelijk. Ik zag het helemaal voor me. En die hondenföhn vind ik een geweldig idee als cadeautje voor mijn dochter en haar Duitse staander Stella. Dank voor de inspiratie.
mooi verhaal en ook herkenbaaar……les: meer en beter luisteren!
helemaal gelezen en weet dat er toch een verschil is tussen de gedachten van man en vrouw!!!
Schitterend, zo herkenbaar en ook dan gelijk maar even weglopen. Zoiets gebeurd ook regelmatig en echt niet alleen van de kant van de man. We, man en vrouw, zijn nu eenmaal anders in gedachten en deze uitspreken. Hoe vaak iets geboeld niet even tegen het zere been is. Van twee kanten dus.
Wat een leuk stukje! Het zinnetje “Ramos is wegens wangedrag van de puppyschool gestuurd” raakte me. Een puppycursus is er voor de baasjes, niet zozeer voor de hond. Op de eerste puppycursus die ik volgde met mijn eerste hond heb ik veel moeten leren. Het belangrijkste was dat een hond behoefte heeft aan een baas. Dat lijkt zo tegennatuurlijk, vooral voor aardige mensen. Ik vond dat ook vaak lastig, maar het was waar, mijn hond ontspande warempel als ik duidelijk maakte dat ik de alfa was. Maar daarvoor moest ik wel bereid zijn serieus naar de hondentrainer te luisteren. Ik stel me een beetje zo voor dat het niet Ramos was, maar Olaf, 😉😂 die wegens niet-naar-de-trainer-luisteren van de puppyschool gestuurd is. Zou dat kunnen?
Mooi verhaal, zo gaat het vaak als je iets zegt en direct denk, dat had ik ff anders moeten zeggen. Ik heb jaren bij sensoor zo heette dat toen inmiddels heet het luisterdienst gewerkt, training gehad hoe je goed kan luisteren en tussen de woorden die worden gezegd aandoet voelen wat de ander bedoelt Toch betrap ik mij er op dat het aan de tel altijd prima ging maar in het dagelijks leven mijn kinderen vrienden kennissen ik toch steeds dat gebrek van luisteren nog wel eens vergeet. En dan toch te snel mijn eigen mening wil zeggen.
Dikke duim Olaf !
Verhaaltjes blijven het doen…
Als ze dan nog een universele boodschap hebben 😉
Bedankt !
Mooi en herkenbaar verhaal vooral nu de relatie met mijn vriend op een laag pitje staat door…je raadt het al , niet goed communiceren en impulsief gedrag …. 😉! Bedankt !
Erg herkenbaar, vrouwen blijven nu eenmaal anders dan mannen.
Heel typerend beschreven, mooi hoor. Ja, ik zou ook als antwoord op de jurk ‘oh mooi’ zeggen, en wellicht meteen voelen dat zij het mooi vindt, en dáár gaat het toch ook om. Het gaat om de verbinding in communicatie, en niet of de jurk te lang of te kort is.
het gaat niet alleen om wat er gezegd wordt, maar ook hoe. dus met welke intonatie en welke lichaamstaal. vreemd genoeg ‘luisteren’ we voor een deel ook met onze ogen.
Het gaat om “verbinding “ en “verbondenheid “ geeft vreugde!
Mooie les voor mij! Ik maakte gisteren nog dezelfde fout toen een vriend vroeg wat ik van zijn nieuwe sjaal vond. Gênant achteraf.
Maakt jouw vrouw haar jurk nu korter? 🙂
Fijn weekend!
Mooi beeldend verhaal.
De hondenblazer is een mooie metafoor voor de woorden die te snel richting je vrouw geblazen werden.
Ik ben zelf ook nog niet altijd een en al oor.
Toch heeft een mens niet voor niets maar 1 mond en 2 oren.
Leuk en herkenbaar.
Prachtig verhaal en o zo leerzaam, dank voor het delen.
Gezellig weekend,
Ik neem mee…ik proef mijn woorden voor ze mijn mond verlaten…ben nogal een flapuit…heerlijk geschreven!
De kunst van het luisteren vind ik super 😁
De basis voor een goed gesprek is luisteren. En net zoals iemand iets concreets van je wilt, kan een wedervraag luiden : maar wat is jouw probleem ? Oftewel wat zit er achter de vraag verscholen ! En dan blijkt vaak de oplossing totaal iets anders nodig te hebben
Prachtig Olaf! Ooit zei een psychiater tegen me: “Ach, Paul, vergeleken met een vrouw is iedere man een autist.” Wat me gerust stelde. Zoals mannen en vrouwen ook van twee verschillende planeten komen… Maar met dit wederzijdse besef komen we er wel! Ik heb dit dus meteen met anderen, waaronder vrouwen! :-), gedeeld!
ook vrouwen kunnen autist zijn. Dat is net zo moeilijk communiceren
Een nieuw moment van zelfreflectie en een gezonde dosis humor hebben zo mijn dag gered.
Bedankt.
Goed voorbeeld dat het een mooie eigenschap is om eerst te denken en dan pas te doen….
Dat het je zoveel kan opleveren om niet meteen vanuit je eigen perspectief een reactie te geven.
Het feit dat je erover nadenkt hoe het beter kan is al een pluim waard. Geweldig stukje schrijven . Ik geniet ervan. Niets menselijk is mij vreemd.
Mooi verhaal maar ben wel benieuwd in jouw voorbeeld wat een betere reactie had kunnen zijn. ” mooi maar wat lang”? Het blijft toch wel de bedoeling dat je zegt wat je meent lijkt mij
Door ‘maar’ te gebruiken in je zin, gooi je alles wat je daarvoor hebt gezegd weg. Liever zet je ‘en’ daarvoor in de plaats. In dit geval dus zoiets; Mooie jurk en ik zie je mooie benen graag, van mij had ie korter gemogen 😉
Mooi, to the point en heel herkenbaar.
Goeie zelfhumor en wijze lessen, ik onthoud vooral ‘Ik proef mijn woorden voor ze mijn mond verlaten, zodat ik weet dat ze niemand pijn zullen doen.’
lieve groet
Julia
Leuk om te lezen en herkenbaar
Fantastisch verhaal. Zie het helemaal voor me
Prachtig stukje Olaf! Je hebt een belangrijke snaar geraakt, dit zou iedereen moeten lezen!
En inderdaad, heerlijk om te lezen, prettig geschreven
Prachtig verhaaltje!
De wereld zou er zo veel mooier uitzien als mensen echt naar elkaar luisteren en zich verplaatsen in andermans gevoelens.
Ik geloof in deze vorm van communicatie want er spreekt liefdevolle betrokkenheid uit.
Liefde en vergeving hebben een koesterende werking op alle mensen.
Hilarisch, dat is nu het verschil van denken tussen man/vrouw.
Eigenlijk wil ze alleen dat je haar mooi vind in die jurk, lang of kort.
Maar het is heerlijk om te lezen dat jij best veel humor hebt, goed weekend
Mooi dit!!!!
Komt mij heel bekend voor dit soort opmerkingen
Tja, door de jaren heen redelijk goed geleed te communiceren! Maar je vrouw had natuurlijk ook kunnen vragen: moet ik hem korter maken dan? Vind je hem verder wel leuk? Het gaat over en weer… succes de volgende keer!!!
Eerst even tot tien tellen voorkomt veel impulsieve reacties
Met heel veel plezier gelezen en genoten van de zelfspot!
hartelijke groet, Gerry
Ik vind de zin: ik proef mijn woorden voor ze de mond verlaten, heel mooi! Die neem ik mee…..
Ja, bijzonder mooi gezegd, maar in de praktijk zijn mijn woorden soms te snel dáár waar ze juist niet moeten komen… en ik heb géén Ramos…
Mijn hart weet wel hoe het moet, maar onderweg naar mijn mond is er wel eens een ‘verkeersopstopping’, waardoor het fout gaat. Een geluk dat de mogelijkheid tot verzoening bestaat… en dat ik door je schrijven aan mezelf herinnert word Olaf! Dank daarvoor…
Hartegroet,
Riet
inderdaad, een bijzondere zin om naar te leven.
Prachtig….ja wijsheid hè?
Met veel plezier gelezen en gelachen heel herkenbare situatie
Fijn weekend !
Goed in communiceren ? Ik vond je verslagje geweldig! Zo menselijk!! Ik wed dat dit een ieder meerdere malen overkomt! Bedankt!! Sylvia
Boek Geweldloze Communicatie van M.Rosenberg staat op nummer 1. Boek weg van de eenvoud Godfried Ijsseling op 2 … beiden de basis om met compassievolle aandacht te luisteren, communiceren én win win samenwerken. Alle betrokken partijen zijn winnaars 👌🏼❤🙏🏼
De behoeften van een ander ontdekken ! Ja , daar gaat het om . Toch soms niet heel eenvoudig ….
Herkenbaar en heel mooi. Bedankt
Dank je wel voor je altijd weer inspirerende woorden. Al bijna vanaf het begin lid van de dagelijkse gedachte en al veel mensen geattendeerd daarop. Het is altijd weer mijn “dag opening” . Met deze nieuwe opzet ziet het er ook nog heel mooi uit.
Bedankt voor dit prachtige voorbeeld. Ik heb ook genoten van jouw avontuur met Ramos, zo herkenbaar. Ja goed communiceren is een kunst met een grote K. Wees eerst even stil voordat je reageert, zei mijn psycholoog toen ik haar vertelde dat ik vaak ‘verkeerd’ reageer.
Inderdaad, woorden zijn snel gezegd en de betekenis is achteraf niet altijd gewenst. Patel verwoordt het heel mooi.
Allemaal waar wat hier staat, maar andersom kom je het ook vaak tegen dat er niet naar mij wordt geluisterd. Het is hoor en wederhoor. Iemand vraagt je wat, je wilt vertellen en gelijk begint diegene over zichzelf. Dan maar weer naar diegene luisteren…..
Humor en zelfspot zijn een heel goede manier om de boodschap over te brengen. Wat een prachtig en leerzaam verhaal!