Moet er een Niet Jokken Dag komen?

15 mrt 2021 | Blog Praktisch bekeken

‘’Hee Olaf, ga jij nog stemmen?’’ Bij de Douwe Egberts koffieautomaat worden vragen zonder omhaal op je afgevuurd. Vaak zijn ze de inleiding van een eigen mening. Zo ook vandaag, een paar dagen voor de Tweede Kamerverkiezing. ‘’Ik ga niet. Ze liegen allemaal’’, verklaart stukadoor Henk, een stoere man met een rossige kop boven een wit bepoederde overall. ‘’Trouwens ik ben bezig met een grote klus’’. Hij wacht mijn antwoord niet eens af en beent weg met een dampende kop koffie in een van zijn imponerende knuisten.

Blowende deejays

Het idee van een verzamelgebouw voor bedrijven vind ik super. Je doolt hier niet rond in een kringetje met gelijkgestemde collega’s maar je maakt de zakenwereld mee vanuit alle hoeken. Het is hier een bonte club van blowende deejays, kittige nagelstylistes, serieuze verzekeraars, autistische programmeurs en nog een hele reeks van enthousiaste ondernemers.

Goudeerlijk type

Terug in mijn multifunctionele bedrijfsruimte, zoals mijn hokje officieel wordt genoemd, moet ik bekennen dat rossige Henk mij aan het denken heeft gezet. Henk is van het goudeerlijke type, altijd in z’n werkkloffie op weg naar een klus. Wat je ziet, is wat je krijgt. Zo ken ik hem sinds onze eerste kennismaking. Politici, strak in het pak, sjoemelend met de waarheid, staan mijlenver van hem af.

Drie kanten van de waarheid

Raar woord is dat eigenlijk; de waarheid. Het klinkt zo absoluut. Het archief van de Dagelijkse Gedachte puilt werkelijk uit van opvattingen over de waarheid. Persoonlijk vind ik deze van de Ierse journalist en schrijver Glenn Meade treffend: ‘’Elk verhaal heeft altijd drie kanten. Jouw kant, mijn kant, en de waarheid’’. Met 8 miljard wereldburgers is de waarheid zo plotseling een heel ruim begrip.

Een eeuwig geheim

‘’Iedereen jokt. Van jong tot oud’’, weten pedagoog Rianne Kok en psycholoog Sophie van der Zee van Erasmus University Rotterdam. Ik houd ervan als serieuze wetenschappers onderzoek doen naar zulke triviale zaken. Beide dames zijn dé leugenexperts van de Benelux. Hun partners lopen constant op hun tenen. ‘’Van wie is die streep in de wc?’’ Bij mij thuis blijft zoiets een eeuwig geheim. Maar bij deze dames springen hun huisgenoten schuldbewust op: ‘’Ik was het, ik was het. Sorry, sorry, sorry’’. Want Rianne en Sophie houd je niet voor de gek.

Waarom we allemaal liegen

Er staat een interessant interview met hen op de website van Erasmus University Rotterdam. De titel luidt: ‘Waarom we allemaal liegen – en niet zo’n beetje ook’. Liegen doen we vooral, zo verklaren de onderzoekers, in ‘sociale context’. Om de onderlinge sfeer een beetje goed te houden gaan we creatief om met de waarheid. Vrouwen en mannen houden elkaar liegend trouwens in evenwicht.

Het einde der tijden

Er zijn duizenden themadagen op de wereld. De bekendste is natuurlijk de Internationale Vrouwendag die onlangs werd gevierd. Maar ik wist niet van de Wereld zonder tabak dag of de Week (dus 7 dagen) van de Borstvoeding. En ik heb er eigenlijk ook geen idee van of er een dag van de waarheid bestaat. Ja, in de Bijbel of de Koran, het einde der tijden. Nee, ik bedoel zoiets als in de film Liar Liar met Jim Carrey. Een advocaat belooft zijn zoontje als verjaardagscadeautje een dag niet te liegen.

Niet Jokken Dag

Zullen we er een poll over houden? Lekker samen met de lezers van mijn verhaaltjes. Moet er een Niet Jokken Dag komen? Toepasselijk de dag na 1 april. Een dag waarin zelfs leugentjes om bestwil niet zijn toegestaan. De Griekse wijsgeer Aristoteles zou zeker hebben meegedaan. Hij zag in de vierde eeuw voor Christus al niet echt het nut in van jokken: ‘’Het enige wat je bereikt met liegen, is dat je niet meer wordt geloofd als je de waarheid spreekt’’.

Wat zie jij eruit

Henk komt gegarandeerd zonder kleerscheuren door een Niet Jokken Dag. ‘’Jezus, wat zie jij eruit’’, begroet hij mij op een ochtend meedogenloos. ‘’Ik zit even diep Henk, mijn vader is overleden’’, antwoord ik timide. ‘’Sorry. Dan mag ‘t. Gecondoleerd’’. En met een goed bedoelde klap op mijn schouder vervolgt hij zijn weg. Eerlijk is eerlijk; hij zou me pas echt hebben gekwetst met het leugentje: ‘’Hee Olaf, wat schitter je weer vandaag’’.

Marco Borsato

Auteur Paul Ferrini, bekend van de million seller Love Without Conditions, benadrukt de spirituele voordelen van niet jokken. ‘’De waarheid brengt altijd geestelijke gezondheid met zich mee’’, schrijft hij. De vertaling van zijn boek luidt ‘Liefde zonder voorwaarden’, iets waar bijvoorbeeld zanger Marco Borsato de laatste 11 jaar druk mee is geweest. Zijn (ex-)vrouw Leontine wist hier weer niets van. Marco doet dus niet mee met Niet Jokken Dag.

Wat een liegbeest ben ik

Moet ik Henk zijn raad opvolgen en ook maar niet gaan stemmen? Politici zijn inderdaad allemaal jokkenbrokken. Staat er nou helemaal niemand op het stembiljet die nog niet is bedorven? Merk je het? Ik speel of ik dit ter plekke moet bedenken. Wat een liegbeest ben ik. Vanaf de eerste regel weet ik al dat ik dit stukje ga eindigen met Wopke Hoekstra. Ik vind Wopke zo’n heerlijke onhandige, politieke kluns die nog niet helemaal doorheeft hoe het werkt, dat ik als gebaar zijn vakje rood ga krassen. Eerlijk beloofd!

Nu ben ik toch nieuwsgierig. Welk leugentje om best wil heb jij ooit verteld? Deel het hieronder.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

32 Reacties

 1. ferdy

  jokken kan zoveel verdriet bezorgen , we hebben het zelf ondervonden.

  Antwoord
 2. Ineke

  Als het beter is om mensen niet te kwetsen dan vertel ik ook weleens een leugentje omdat ik weet bij sommige mensen dat de waarheid hun zoveel verdriet kan doen en dan kunnen mensen zeggen je kunt toch beter eerlijk zijn en ja dat is vaak ook ,maar niet bij elke mens is dit verstandig en daarom weeg ik het altijd zeer nauwkeurig af .

  Antwoord
 3. Claudia A. Schijf-Brand

  Eerlijk duurt het langst …. is een spreekwoord wat ik in mijn jeugd in Zwitserland heb geleerd. Als iemand pijn heeft als gevolg van mijn waarheid dan kan ik er empathisch voor de ander zijn.

  Antwoord
  • Merckx Christine

   Liegen kan alleen als het beter is dan de waarheid te zeggen ook beter op lange termijn er zijn dingen die beter gezwegen of ontkend worden een mens laat niet graag in zijn ziel kijken de diepste geheimen legt men niet graag bloot

   Antwoord
 4. Anne L.

  ‘ Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel ! ‘
  Vroeg of laat komt de waarheid toch aan het licht…
  ‘ Liever een lelijke waarheid dan een schone leugen ‘.
  Niemand wordt graag belogen, denk ik .

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *