Hoor ik bij die 66 procent?

01 apr 2021 | Blog Praktisch bekeken

Zelden heb ik iemand zo verlekkerd aan een dikke sigaar zien lurken. Elke avond, steevast zeven uur, staat hij op het hondenweidje van ons vakantiepark. Een alleenstaande zestiger, verliefd op z’n Yorkshireterriër én zijn dagelijkse Cubaan. Zo verklapte hij me op een dag. Ik moest direct aan deze tevreden roker denken toen deze week het CBS-rapport Persoonlijk Welzijn van de Nederlander in mijn e-mailbox plofte.

Drie bypasses

Ik noem hem voor het gemak maar even Nico. Want hondenbezitters maken vaak korte praatjes zonder naar elkaars naam te vragen. Nico, licht corpulent en een witte kop haar, bekende me tijdens zo’n uitlaatpraatje dat hij vroeger een stevige kettingroker was. ‘’Ik heb nu drie bypasses en roken is mij door de cardioloog ernstig afgeraden. Maar deze ene sigaar maakt mijn dag compleet’’, verklaarde hij zijn zonde.

Een bevredigend leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is vooral bekend om zijn economische rapporten maar het meet ook jaarlijks ons welzijn. Ik weet niet of ze Nico hebben gebeld maar zolang hij zijn paffertje mag opsteken, voelt hij zich wel. Dat hoeft niet voor een ander te gelden want welzijn heeft voor iedereen een eigen betekenis. In het archief van de Dagelijkse Gedachte vind ik een treffende omschrijving van Carl Jung: ‘’ De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven’’.

Kleine vreugde

Ons archief puilt trouwens uit van citaten over zinvol leven. Feitelijk is dat de missie waarmee ik 20 jaar geleden de Dagelijkse Gedachte ben begonnen: ‘‘Met elke dag een moment van bezinning werk je mee aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen’’. Ik ben van mening dat elke dag eventjes stilstaan bij het bijzondere van het leven een wereld van verschil kan maken. Of zoals Katharina Elisabeth Goethe, ja inderdaad de moeder van Johann Wolfgang, zei: ‘’Ik jaag op kleine vreugde, en zo vind ik alle dagen iets waar ik blij van word’’.

Hoor ik bij die 66 procent?

Ken je de uitkomsten van het onderzoek niet? Dan heb ik goed bericht. Volgens het CBS voelde vorig jaar ruim 66 procent van de volwassenen zich in hoge mate wel. Zelf nog een stukje beter dan het jaar ervoor. Dit soort nieuwtjes betrek ik altijd op mezelf. Hoe ervaar ik mijn welzijn? Hoor ik bij die 66 procent? Opmerkelijk is trouwens wel dat in 2020 Corona uitbrak. De sociale gevolgen van deze pandemie hebben blijkbaar (nog) geen invloed gehad op ons gevoel van welzijn.

Geld maak niet gelukkig

Eventjes tussendoor, je kunt welzijn ook door een andere bril bekijken. Getuige dit citaat van Malcolm Forbes oprichter van het gelijknamige magazine Forbes: ‘’Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn’’. Haha. Malcom was wel iemand. Hij verdiende een miljard met zijn blad. Maar is geld wel een factor voor welzijn? ‘’Natuurlijk niet, Olaf’’, galmt Zig Ziglar mij vanuit het hiernamaals toe: ‘’ Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden’’.

Hoe tevreden ben je?

Om te ontdekken hoe het met jouw welzijn staat, heeft het CBS een aantal vragen geformuleerd. Hoe tevreden ben je over de volgende onderwerpen: je financiële situatie, je dagelijkse bezigheden, je gezondheid, je sociale leven, je leefomgeving, je veiligheid en de autoriteiten?’’ Dat helpt. Dan merk je toch dat het experts zijn bij het CBS. In mijn hoofd streep ik het rijtje een voor een af. En ja hoor. Ik bevind mij onder de 66 procent Nederlanders die lekker in zijn vel zit. Tot aan het laatste puntje moet ik eerlijk bekennen. Even opgezocht wat het CBS bedoelt met ‘autoriteiten’. Het blijkt met name te gaan om de Tweede Kamer en de regering. Voel ik welzijn bij de politiek? Gaat dit onderwerp mijn gemiddelde toch nog onderuit halen?

Afschaffen van de zomertijd

Even voor de jongere lezers. Ik ben nog uit de tijd van het kwartje van Kok. Deze minister van financiën voerde in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging in op een liter benzine. Deze tijdelijkheid duurt tot op de dag van vandaag! Om je bij iets wel te kunnen voelen, moet je er wel op kunnen vertrouwen. De politiek maakt het mensen op dat vlak wel erg moeilijk. ‘’Olaf, je moet geen oude koeien uit de sloot halen’’. Ik voel de reacties al aan. Goed. Dan besluit ik mijn stukje met een recent voorbeeld. Datum: zondag 28 maart 2021. Heb ik niet alweer ruim twee jaar geleden meegedaan aan een bindende enquête over afschaffen van de zomertijd? En bleek destijds niet dat ruim 80 procent voor afschaffing stemde? En heeft de Europese Commissie niet gezegd dat de zomertijd wordt afgeschaft? En?

Een jetlag van drie maanden

En? Olaf heeft afgelopen zondag gewoon zijn klokje weer een uur terug gezet. Nee, nou vergis ik me ook nog. Een uurtje naar voren. Dus als mijn wekker nu zeven uur ’s morgens aangeeft, is het eigenlijk zes uur. Misschien ben ik de enige, maar het duurt bij mij drie maanden voordat mijn biologische klok ook meedoet. Dus een jetlag van een kwart jaar en met de wintertijd opnieuw, opgeteld een half jaar van slag. Dat kan ik geen welzijn noemen. Trek mij bij nader inzien toch maar af van die 66 procent.

Hoeveel vertrouwen heb jij in de autoriteiten? Wat vind je van de zomertijd? Hoe staat het met je persoonlijke welzijn? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

48 Reacties

 1. Helen R Chin-Veldmeijer

  Het gekke is dat, naarmate ik ouder word, ik er steeds meer last van krijg en duurt het ook langer.
  Ik woon in Spanje en de meeste van mijn vrienden (ik heb hier alleen Spaanse en Latino vrienden) vinden de “zomertijd” ook onzin.

  Antwoord
 2. Bibian

  Leven in het NU geeft de hoogste tevredenheid… én pfff dat lukt niet altijd…

  Ik ben dankbaar voor alles wat ik kan en heb in het leven, dankbaar dat ik in Nederland woon en dankbaar dat er zo goed voor ons gezorgd wordt, indien we het zelf niet kunnen.

  Antwoord
 3. Jan Scholtes

  Ik ben 68 jaar en altijd weer blij dat ieder jaar de zomertijd weer op de klok komt.
  Ik ondervind geen enkele verstoring van mijn bioritme en geniet van de de tijd dat het ’s avonds langer licht is.
  Door de langere avonden kom ik ook tot meer avond buitenactiviteiten waar ik van geniet en mij een fijn vakantiegevoel geven. Na een paar dagen ben ik ook al weer aan het langer donker zijn in de ochtend gewend. Dus, mij hoor je niet klagen.

  Antwoord
 4. Adrie Goudzwaard

  Dag Olaf,

  ik vind die zomertijd ook niets. mijn klok is gelukkig geen 3 maanden van slag, maar ik heb ook wel een paar weken nodig. En het is niet makkelijk om op tijd op te staan. Natuurlijk is het lekker als het ’s avonds langer licht is, maar voor voor een avondmens als ik maakt het dat alleen maar moeilijker om op tijd naar bed te gaan.
  Het is onbegrijpelijk dat ‘de autoriteiten’ dit nog niet hebben teruggedraaid. Er liggen stapels rapporten van deskundigen die aangeven dat het niet gezond is.
  gelukkig tast het mijn welbevinden en tevredenheid maar beperkt aan. Geluk zit grotendeels in jezelf.

  Antwoord
 5. Janny

  Zomer of wintertijd. Ik kan mij er niet druk om maken. Sommige mensen zeggen last van de biologische klok te hebben, maar als mensen op vakantie naar het buitenland gaan met een uur tijdsverschil dan hoor je niemand erover. Zonde van je energie om je er druk over te maken.

  Antwoord
  • Claudia

   Hoi Olaf,
   Als milieu activist ben ik blij en dankbaar voor de zomertijd. Zo wordt minder stroom verbruikt, vooral door avondmensen. En dat de vogeltjes me met hun gezellige geklets begroeten ‘s ochtends stel ik super op prijs zodra mijn wekker afgaat rond 7 uur.

   Antwoord
   • Bibian

    Claudia, dit was de insteek om de zomertijd in te voeren. Helaas gaven onderzoeken al heel snel aan dat de beoogde resultaten niet, totaal niet zelfs, zijn behaald. Die vogeltjes hoor ik om zes uur trouwens ook 😉
    Ik geniet van de langere avonden én heb altijd schakeltijd nodig voor mijn systeem.

    Antwoord
 6. Janny

  Ik voel mij een gelukkig mens. Negatieve dingen probeer ik naast mij neer te leggen. De nieuwsapp heb ik van de telefoon gehaald. Overdag radio 5 aan en elk uur hoor ik wel nieuws en dat is voldoende. Elke dag even bezinning, de tuin die op springen staat er is nog zoveel moois, met andere ogen naar de wereld kijken. Echt het helpt…

  Antwoord
 7. cornelia

  Politiek? We moeten nu eenmaal bestuurd worden, en geen enkel bestuur is ideaal. Laten we blij zijn in een democratie te leven en keuzes mogen maken welke partij. Bekijk de programma’s en kies dat wat het meest bij je past. Wie en wat is volmaakt? Jijzelf?
  Ik ben een tevreden mens, sta nog steeds open voor een verdere spirituele ontwikkeling. Ik kan soms wel heimwee hebben naar het leven achter mij met onbeperkte mogelijkheden, wat nu niet meer het geval is. En dan heb ik het niet over corona. Maar ik leef het leven met alles wat mij mogelijk is en dat voelt uitstekend!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *