Hoor ik bij die 66 procent?

01 apr 2021 | Blog Praktisch bekeken

Zelden heb ik iemand zo verlekkerd aan een dikke sigaar zien lurken. Elke avond, steevast zeven uur, staat hij op het hondenweidje van ons vakantiepark. Een alleenstaande zestiger, verliefd op z’n Yorkshireterriër én zijn dagelijkse Cubaan. Zo verklapte hij me op een dag. Ik moest direct aan deze tevreden roker denken toen deze week het CBS-rapport Persoonlijk Welzijn van de Nederlander in mijn e-mailbox plofte.

Drie bypasses

Ik noem hem voor het gemak maar even Nico. Want hondenbezitters maken vaak korte praatjes zonder naar elkaars naam te vragen. Nico, licht corpulent en een witte kop haar, bekende me tijdens zo’n uitlaatpraatje dat hij vroeger een stevige kettingroker was. ‘’Ik heb nu drie bypasses en roken is mij door de cardioloog ernstig afgeraden. Maar deze ene sigaar maakt mijn dag compleet’’, verklaarde hij zijn zonde.

Een bevredigend leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is vooral bekend om zijn economische rapporten maar het meet ook jaarlijks ons welzijn. Ik weet niet of ze Nico hebben gebeld maar zolang hij zijn paffertje mag opsteken, voelt hij zich wel. Dat hoeft niet voor een ander te gelden want welzijn heeft voor iedereen een eigen betekenis. In het archief van de Dagelijkse Gedachte vind ik een treffende omschrijving van Carl Jung: ‘’ De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven’’.

Kleine vreugde

Ons archief puilt trouwens uit van citaten over zinvol leven. Feitelijk is dat de missie waarmee ik 20 jaar geleden de Dagelijkse Gedachte ben begonnen: ‘‘Met elke dag een moment van bezinning werk je mee aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen’’. Ik ben van mening dat elke dag eventjes stilstaan bij het bijzondere van het leven een wereld van verschil kan maken. Of zoals Katharina Elisabeth Goethe, ja inderdaad de moeder van Johann Wolfgang, zei: ‘’Ik jaag op kleine vreugde, en zo vind ik alle dagen iets waar ik blij van word’’.

Hoor ik bij die 66 procent?

Ken je de uitkomsten van het onderzoek niet? Dan heb ik goed bericht. Volgens het CBS voelde vorig jaar ruim 66 procent van de volwassenen zich in hoge mate wel. Zelf nog een stukje beter dan het jaar ervoor. Dit soort nieuwtjes betrek ik altijd op mezelf. Hoe ervaar ik mijn welzijn? Hoor ik bij die 66 procent? Opmerkelijk is trouwens wel dat in 2020 Corona uitbrak. De sociale gevolgen van deze pandemie hebben blijkbaar (nog) geen invloed gehad op ons gevoel van welzijn.

Geld maak niet gelukkig

Eventjes tussendoor, je kunt welzijn ook door een andere bril bekijken. Getuige dit citaat van Malcolm Forbes oprichter van het gelijknamige magazine Forbes: ‘’Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn’’. Haha. Malcom was wel iemand. Hij verdiende een miljard met zijn blad. Maar is geld wel een factor voor welzijn? ‘’Natuurlijk niet, Olaf’’, galmt Zig Ziglar mij vanuit het hiernamaals toe: ‘’ Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden’’.

Hoe tevreden ben je?

Om te ontdekken hoe het met jouw welzijn staat, heeft het CBS een aantal vragen geformuleerd. Hoe tevreden ben je over de volgende onderwerpen: je financiële situatie, je dagelijkse bezigheden, je gezondheid, je sociale leven, je leefomgeving, je veiligheid en de autoriteiten?’’ Dat helpt. Dan merk je toch dat het experts zijn bij het CBS. In mijn hoofd streep ik het rijtje een voor een af. En ja hoor. Ik bevind mij onder de 66 procent Nederlanders die lekker in zijn vel zit. Tot aan het laatste puntje moet ik eerlijk bekennen. Even opgezocht wat het CBS bedoelt met ‘autoriteiten’. Het blijkt met name te gaan om de Tweede Kamer en de regering. Voel ik welzijn bij de politiek? Gaat dit onderwerp mijn gemiddelde toch nog onderuit halen?

Afschaffen van de zomertijd

Even voor de jongere lezers. Ik ben nog uit de tijd van het kwartje van Kok. Deze minister van financiën voerde in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging in op een liter benzine. Deze tijdelijkheid duurt tot op de dag van vandaag! Om je bij iets wel te kunnen voelen, moet je er wel op kunnen vertrouwen. De politiek maakt het mensen op dat vlak wel erg moeilijk. ‘’Olaf, je moet geen oude koeien uit de sloot halen’’. Ik voel de reacties al aan. Goed. Dan besluit ik mijn stukje met een recent voorbeeld. Datum: zondag 28 maart 2021. Heb ik niet alweer ruim twee jaar geleden meegedaan aan een bindende enquête over afschaffen van de zomertijd? En bleek destijds niet dat ruim 80 procent voor afschaffing stemde? En heeft de Europese Commissie niet gezegd dat de zomertijd wordt afgeschaft? En?

Een jetlag van drie maanden

En? Olaf heeft afgelopen zondag gewoon zijn klokje weer een uur terug gezet. Nee, nou vergis ik me ook nog. Een uurtje naar voren. Dus als mijn wekker nu zeven uur ’s morgens aangeeft, is het eigenlijk zes uur. Misschien ben ik de enige, maar het duurt bij mij drie maanden voordat mijn biologische klok ook meedoet. Dus een jetlag van een kwart jaar en met de wintertijd opnieuw, opgeteld een half jaar van slag. Dat kan ik geen welzijn noemen. Trek mij bij nader inzien toch maar af van die 66 procent.

Hoeveel vertrouwen heb jij in de autoriteiten? Wat vind je van de zomertijd? Hoe staat het met je persoonlijke welzijn? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

48 Reacties

 1. Alice

  Ik vind het heerlijk: wintertijd en zomertijd. Ik verlang er zelfs altijd naar. Tegen de tijd dat de wisseling komt, ben ik door de lichtinvloed er al naar toe gegroeid. Zo kunnen we optimaler profiteren van het licht. Ik hoop dat het zo blijft.

  Antwoord
 2. A. Dingboom-Winter

  Zomertijd maakt dat de avonden langer zijn(genieten na het avondeten)
  De politiek moet het iedereen naar de zin maken, kan niet, dus hier en daar moet er wat gemanipuleerd worden. Ik vind alleen dat die mensen zo veel geld verdienen.
  Ik ben een tevreden en gezegend mens

  Antwoord
 3. Rita

  Weg met die zomertijd laat het gewoon staan op de wintertijd.
  Die hadden we vroeger altijd.nooit geen problemen met ze gehad.

  Antwoord
 4. Ine

  Dag Olaf,
  De zomertijd: fantastisch! Mijn man en ik (68) kijken er elk jaar naar uit. De lange zomeravonden. En nee, het went al op de dag zelf. De kinderen vinden het ook fijn.

  Politiek: verbaasd in het grote aantal VVD-stemmers. Met een jokkende baas…
  En wie stemt er op Forum? Het aantal vrouwen van de VvV die zich in hun vrijheid aangetast voelen? Misschien kunnen ze ‘Het achterhuis’ van Anne Frank eens een keer lezen.
  Fijne zomer, Olaf!

  Antwoord
 5. Stien

  Ik neem liever genoegen met de zomertijd, het is langer klaar, het voelt beter aan.

  Antwoord
 6. ardianus

  in de zomer noem je de tijd zomertijd zo in de winter ook die heet als in lente en herfst het die tijd is.. de 13 rondingen van de maan in het jaar om de aarde meet ook een tijd.. als gelijk de dieren riem langs het firmament loopt.. aan wat zich niet verplaatst kan tijd in en of afstand gemeten.. DUS de vader van de zomer winter herfst en lente tijd is zijn stilstand tov onze beweging..
  in de beweging wij maken van hoog naar laag, s`morgens en van laag naar hoog, s`middags..
  kan het keerpunt als wij het laagst en de zon gezien het hoogst is als nul stelling of half stelling van het geheel onze draai om eigen as.. maar veel te makkelijk zijn mensen te verlijden zich van de vader in de hemel los te laten maken of in alle gevallen niet gelijk te lopen ..

  Antwoord
  • Carla

   Welzijn mijn financiële situatie is matig. Welzijn vergelijkbaar met iemand uit Afrika dan weer wel. Vergelijkbaar met iemand uit Nederland niet elke dag warm eten. Geluk zit hem in de kleine dingen bijv het versieren van een laadboom.
   Zomertijd ja heerlijk en in de winter wat langer slapen omdat het zo donker is. Ik denk dat het goed is voor je mindset. Vooral voor mensen die heel vroeg moeten op staan voor hun werk.

   Antwoord
 7. Margreth

  Hallo,

  Vertrouwen in de autoriteiten heb ik niet, zeker na de laatste verkiezingen is dat 0,00. Of dat nou Den haag of Brussel is, allemaal één pot nat. Ik ben wat ze een ‘Wappie’ noemen en trots ook.
  Zomertijd / wintertijd, het maakt niet uit, ik heb er niet zo’n last van
  Ik plaats mezelf zeker bij de 66%. ik ben gezond en tevreden. ik kijk / luister al jaren geen nieuws. Ik ben veel buiten en mediteer elke dag.

  Antwoord
  • K.M timmermans caarls

   Ook ik heb mijn vertrouwen in de autoriteiten volledig verloren. Dat maakt dat ik veel minder gelukkig voel dan een paar jaar geleden. Hoe meer ik me verdiep in de politiek, hoe meer ik er achter kom dat iedereen uit is op macht en zelfverrijking .Niks ” we zijn er voor het volk”! Ik beleef nog wel veel vreugde aan mijn (klein)kinderen, en ben blij dat ik die jaren geleden gekregen heb, want in deze tijd zou ik ze niet op de wereld gezet hebben.
   Ik behoor niet tot de 66 procent van de mensen die zich welbevinden. Sterker nog: als ik geen kinderen had, zou ik niet meer in deze wereld willen leven.

   Antwoord
   • Reinder Smalbil

    Het vertrouwen in de huidige regering is volledig zoek.
    Het is een corrupt bende met veel belangen verstrengelingen.
    De zomertijd heeft totaal geen zin , aangezien dit het normale bioritme van de mens verstoord .

    Antwoord
   • Will

    Mijn vertrouwen in de overheid is nog maar zeer klein.
    Zomertijd: helaas heb ik ook erg veel last van de aanpassing. Weg ermee, graag!

    Antwoord
  • Ria

   Zonder mijn kinderen en mijn 2 katten zou ik (72) het leven niet meer willen rekken, zij geven mij ondanks mijn isolement door mijn chronische ziekte nog steeds alle reden om goed voor mijzelf te blijven zorgen. Ik ben er voor hen en niet voor mijzelf, dat ‘mag’ tegenwoordig niet meer, opportunisme, egocentrisme en narcisme rukt ook hier op. De politiek en de toenemende persoonlijke drang naar gewichtigheid en een hoog inkomen zijn daar een goede afspiegeling van. Ongemakken als zomertijd en regelgevingen zijn peanuts in je leven, tel alleen je zegeningen, dan ben je een rijk mens.

   Antwoord
 8. Ada Aptroot de Vries

  Weg met de zomer en wintertijd
  Ik laat mijn wekker gewoon op de oude tijd staan dat geeft mij rust
  Mijn bio klok vind dat heel fijn
  Dagelijkse gedachte brengt mij met de citaten elke morgen weer bij me zelf
  En ben me dan bewust van de komende dag

  Antwoord
 9. Em

  Zelf heb ik ook geen last van de tijdswijzigingen. Mijn echtgenoot. Wel. Maar sinds wij met pensioen zijn is dat voor hem ook minder erg.
  Voor mensen, zoals mijn dochter, die zo slechtziend zijn is de zomertijd juist een fijne tijd….Dus zo is er voor ieder wel ene minpunt of een pluspunt.
  Door de zomertijd kan zij, en met haar veel mensen die slechtziend zijn, veel langer genieten van hun dag. ZOdra schemer of donker zien zij letterlijk geen hand voor ogen meer. Dus dat beetje licht dat zij nog kunnen zien maakt hen heel blij. Als moeder maakt mij dat ook blij.
  Want ondanks deze handicap is zo een vrolijke vrouw en moeder van 2 pubers die echt figuurlijk elk lichtpuntje kan zien. Wat wel een mens dan nog meer? Geld en goederen? Normaal leven, kunnen eten en wonen en werken, dat is toch voldoende. Wij zijn allemaal blije en vrolijke mensen, ondanks vorig jaar borstkanker bij mij en blaaskanker bij mijn echtgenoot. En toch niet somber, maar positief verder en hopen nu nog gezond te blijven en snel een injectie met vaccin te krijgen. De regering bestaat uit, zeker onze hoogste baas, uit een pathologische leugenaar en dat zal niet veranderen. Ieder, ook de mensen tegen hem in de regering zit er voor eigenbelang. WIj moeten als mensen proberen daar mee te leven en alle lichtjes en puntjes te zien in het duister

  Antwoord
 10. Ate de Vries

  Zomertijd vind ik onnatuurlijk en typisch iets verzonnen door een één of andere wetenschapper. Hij zal er wel op gepromoveerd zijn en draagt nu trots zijn Dr. title. Afschaffen dus. Dat brengt mij op autoriteiten, wel te verstaan onze regering in Den Haag en Brussel, dat soort kliek. Praatjes makers die in hun eigen bubbel leven, zonder ziel.
  Ach, er was iemand die zei dat Europa zielloos was, helaas vond hij de dood door iemand die hem niet aanstond. Zielloos, dat vind ik de regering, politiek en bovenal de kliek in Brussel. Dat vind ik zo fijn van Olaf, hij brengt ons terug naar de bron van ons, onze ziel. Ben ik dan pestimistisch? Nee hoor, ik noem me zelf een realist en probeer zoveel mogelijk van de kleine dingen in het leven te genieten. En wat blijkt? Wat is dat leven toch mooi en wat valt er veel te beleven als je aandacht geeft aan de natuur, andere mensen die ook openstaan voor het leven op deze aarde. Want laten we nou eerlijk zijn, is politiek, geld, hard werken, TV, media en dat soort zaken hetgene dat jij jouw leven wilt laten
  bepalen? Als je dit platform bezoekt of zelfs lid bent, dan weet je beter. Er zijn heel veel andere dingen waar we ons hart aan op kunnen halen en daar intens gelukkig van kunnen worden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *