John Alpert vraagt het me nergens direct. Maar toch zweeft de kwestie 113 minuten lang stilzwijgend tussen ons in. ‘’Olaf, maakt geld je gelukkig?’’ John spreekt de woorden niet letterlijk uit. Toch voel ik mij gedwongen om voor mezelf het antwoord te bedenken. Want dat is waar zijn, met een Emmy bekroonde, documentaire ‘Cuba and the cameraman’ je toe dwingt. Op aangrijpende wijze brengt de eigenzinnige documentairemaker bijna een halve eeuw Cuba in beeld. Eerst de extase van de gewonnen revolutie met de legendarische Che Guevara en latere leider Fidel Castro. Maar daarna het verval tot uiteindelijk bittere armoede voor de gehele bevolking.
Idealen
Het begint allemaal in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vooral nog bekend van de kleurrijke Flower Power, de minirokjes en de opkomst van de spijkerbroek. Maar de kernvraag uit dat tijdperk is een beetje in de vergetelheid geraakt. Wat maakt je gelukkig: je idealen of je geld? Cuba koos voor de idealen. En waar heeft dat dit land gebracht. Ik bezocht in de jaren zestig de Erasmus basisschool aan Pachtersdreef in Den Haag. De afweging tussen geld en idealen ging aan mij dus nog voorbij. Hoewel we het niet breed hadden, niemand in de buurt trouwens. ’s Winters stonden de ijsbloemen op de binnenkant van de slaapkamerramen omdat er geen verwarming was.
Mooie hond
Zoals Corona meer dilemma’s oproept, is ook de vraag ‘Maakt geld gelukkig?’ ineens weer verrassend actueel. Aan de ene kant potten werknemers met een gegarandeerd salaris hun geld op omdat ze het nergens aan kunnen uitgeven. Aan de andere kant vechten zelfstandigheden tegen de armoede omdat hun winkels en bedrijven noodgedwongen gesloten blijven. Geld houdt iedereen bezig. Bij de Dagelijkse Gedachte komen met regelmaat citaten over geld voorbij. Als hondenliefhebber is deze van Josh Billings (1818-1885) een van mijn lievelingen: ‘’Je kunt voor geld een mooie hond kopen maar niet het kwispelen van zijn staart.’’
Zelf uitvinden
‘’Zie je wel, geld maakt niet gelukkig’’, juichen de idealisten. ‘’Een hond kwispelt door liefde en aandacht. Niet van geld.’’ ‘’En hoe kom je dan aan die hond?’’, sneeren vervolgens de kapitalisten. ‘’Die moet je toch eerst kopen’’. Ho ho, de discussie loopt meteen al uit de hand. Als het over geld gaat lopen de gemoederen hoog op. Tien euro kan de oorzaak zijn van een ruzie die een leven lang voortettert. Volgens Zig Ziglar (1926-2012), succesvol verkoper en schrijver, zijn mensen hardleers: ‘’Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden.’’
Botte tangen
Iedereen moet dus voor zichzelf uitvinden of hij gelukkig wordt van geld of van zijn idealen. Wat zou de Cubaanse dokter uit de documentaire antwoorden die met botte tangen biopsies neemt en aan het eind van de maand 25 dollar salaris ontvangt? Met meer geld zou hij zijn patiënten veel pijn kunnen besparen en hij zou niet te hoeven twijfelen over vluchten naar het kapitalistische Amerika, zoals de vele landgenoten die hem voorgingen. In dit beloofde land kan hij als arts 1000 keer zijn Cubaanse salaris verdienen, maar de heimwee naar geboortegrond zal vervolgens altijd aan hem blijven vreten. Maakt het geld hem uiteindelijk gelukkiger?
Gelukslimiet
Ik verwonder mij daarom altijd een beetje over de uitspraken van de veel geprezen econoom Angus Stewart Deaton. Hij introduceerde de wetenschappelijke gelukslimiet. Volgens hem moet de westerse mens eerst 70.000 euro per jaar verdienen voordat hij echt gelukkig is. Het modale inkomen in Nederland tikt maar net de 40.000 euro aan. En toch ken ik een heleboel gelukkige mensen om mij heen. Wetenschap en geluk zijn volgens de veelgeprezen praktische wijsgeer Olaf Hoenson daarom twee onverenigbare grootheden. Haha.
Tranen
Terug naar de documentaire ‘Cuba and the cameraman’. John Alpert doet het eiland om de zoveel jaar aan en volgt onder andere drie bejaarde broers op een schamele boerderij. Ze kunnen zich geen landbouwmachines veroorloven en laten ossen de ploeg trekken. Tot op een nacht de dieren worden gestolen en even verderop in een weiland worden geslacht voor het vlees. De broers treffen alleen nog de achtergelaten, bebloede huiden aan. Met tranen in de ogen vertelt de oudste hoe hij vooral de aanwezigheid van de twee ossen mist. Over de onoverkomelijke financiële schade rept hij geen woord.
Kwispelen
In die ontroerende scene schuilt voor mij een groot deel van het antwoord op de vraag of geld gelukkig maakt. Geld maakt dingen gemakkelijker, dat zal niemand kunnen bestrijden. Maar relaties in het leven die er werkelijk toe doen, laten zich nooit vertalen in geld. Tijdens de aftiteling van de documentaire, die ik uitgestrekt op de bank heb bekeken, aai ik mijn mooie hond Ramos die aan mijn voeten ligt over zijn zwarte krullenkop. Even daarvoor heeft hij nog uitbundig met zijn staart staan kwispelen. Misschien omdat hij voelde hoe waardevol ik onze relatie vind. Dat is niet onmogelijk. Maar eerlijk, ik had hem ook een stukje van mijn kaas gegeven. Die kaas had ik eerder die dag gekocht. Met geld.
Hoe denk jij over geld? Laat hieronder je reactie achter.
Geld is maar een middel tot. Als je steeds minder gaat verdienen, wen je er langzaam aan en ga je inzien dat je er jaren vanuit ging dat het altijd zo zou blijven, maar dat is niet zo. Alles kan anders dan we jaren gewend zijn. Iedereen wil maar (veel) geld verdienen, en ook vaak over de rug van een ander, is mijn ervaring. Daar komt vanzelf een eind aan. We hebben jaren in overvloed geleefd en de tijd heeft de welvaart ingehaald. Als je ervan bewust wordt dat de jarenlange overvloed en industrialisering schade aan het leven op aarde heeft veroorzaakt, geeft het moed en vertrouwen om meer aandacht en tijd te besteden aan jezelf, anderen en de wereld.. Zo wordt je ervan bewust dat de gulden middenweg je weer in balans brengt en iedere dag nieuwe kansen biedt. Dit ervaar je vooral als je uit je comfortzone raakt en tijd en energie zook ruilmiddelen blijken te zijn. In deze Coronatijd krijgen vooral ondernemers tegenslag na tegenslag te verduren. Bij ons kwam de chaos al in 2009, na jaren hard werken voorde toekomst als zelfstandig ondernemer en noodgedwongen tijdelijke banen aannemen via uitzendbureaus en nog later onzekere flexcontracten 0 uren en altijd beschikbaar moeten zijn en tussendoor tijd om niet meer mee te doen aan de ratrace. Je leert er bewust van worden dat het grote geheel/de natuur veel belangrijker is en heel veel niet eens over geld gaat. Wij hadden tijd om eraan te wennen en eindelijk de rust weergekeerd, kwam Corona. Structureren helpt ook niet is mijn ervaring. Doe vooral wat je doet en doe niet wat je niet doet is mijn advies. Doe je ding. De economie (dus geld) is slechts een huishoudboekje van de samenleving. Geld, tijd en energie zijn ruilmiddelen, welke jij belangrijker vind, kies je zelf. We leven nu eenmaal in een bijzondere tijd, dat is ook best wel wat waard vind ik. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, iedere dag opnieuw en alles komt goed. Nieuwe generaties bouwen voort op de vorige, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.
Que sera sera.
Jarenlang heb ik geleefd met de stress van te weinig geld. Altijd weer de vraag of je je boodschappen kunt afrekenen, of de kinderen kunnen krijgen wat zij nnodig hebben aan kleding bijvoorbeeld. Daarnaast gun je ze (en mezelf)ook een pleziertje. Dat was dan een kop koffie op het terras of een ijsje, meer zat er niet in. Waar de schaamte om de hoek komt kijken is, als je twijfet of ze meegaan op schoolreis. Ja geld maakt gelukkig als je kunt zorgen voor je welzijn en voor dat van je dierbaren.
Gefeliciteerd Lisette,
We hebben erg veel mooie reacties ontvangen. Zoveel dat we er niet uit konden kiezen. Daarom hebben we tussen de mooiste reacties geloot wie de ‘attentie’ van 100 euro ontvangt. Dat ben jij geworden! Zou jij ons kunnen mailen met je gegevens? Dan gaan we het bedrag deze week aan je overmaken.
Geld is goed, schoon, nuttig en essentieel voor mijn groei en welzijn. Geld brengt positieve dingen in mijn leven. Het succes dat ik ervaar in mijn leven brengt mij geld en rijkdom voor mij en degenen die mij omringen. Ik verdien het om succesvol te zijn en veel geld te hebben. Geld is mijn vriend en de waarde van mijn investeringen zal dagelijks groeien. Vrij naar Deepak Chopra.
Dag Olaf ,geld maakt zeker niet gelukkig ,meer d’r géén hebben maakt zeer ongelukkig ,hoor ‘k van vele mensen ,Daarom als je een dak boven je hoofd hebt ,genoeg eten ,drinken, kleding enz moet je je een tevreden mens voelen, maar meningen zijn zooooooooooooo verdeeld, gezond en tevreden zijn ,is voor mij tenminste GENOEG!!!
Vriendelijke groeten,
Mia
Geluk komt van binnenuit. Geluk kun je niet vinden in externe factoren zoals geld. Geluk komt uit jezelf. Het zit als het ware al in je, je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren. Gelukkig zijn is voor een deel een ‘keuze’, een state of mind.
Het lijkt vaak of materiele zaken zoals geld of spullen je gelukkig kunnen maken. En dat doen ze ook wel, voor bijvoorbeeld een paar uur. Daarna ben je weer toegewezen op jezelf en zul je weer iets nieuws moeten vinden om gelukkig van te worden.
Maakt geld gelukkig? Waar je gelukkig van word kan je niet kopen dat kan je verdienen, liefde, geluk, knuffelen, verbinding met je medemens dat maakt je rijk. Als we ons los maken van de materie dan besef je pas wat echt rijk zijn is.
“Wie geeft van hetgeen hij heeft, is waard dat hij leeft.”
Geld is, van zichzelf, niet vies; geld wordt “vies” gemaakt.
Waarom hebben mensen er zo’n moeilijke verhouding mee. En nee, liefde en geluk zitten niet in je portemonnaie .
Een van mijn lijfspreuken is: Wees in de eerste plaats dankbaar; wees bescheiden; heb mededogen en af en toe wat dienstbaarheid.
Absoluut, heb je geld nodig. Als je leeft in een wereld zoals die waar ik in leef. Een basis, die mij de gelukkige gedachte oplevert, dat ik morgen voedsel kan kopen. Dat ik niet bang hoeft te zijn, als er iets in huis kapot gaat. Dat ik sowieso genoeg geld hebt om de huur of hypotheek te kunnen betalen. Dat ik de kachel kan zien branden en niet in een zwart gat hoef te staren. Dat ik naar een dokter kan gaan. Dat ik iemand kan helpen, die iets nodig heeft.
Zeker heb ik een reserve nodig. En dat heeft niets te maken met koopzin. Met de behoefte aan nieuwe spullen, kleren, verre reizen. Dat geld geeft mij een basale rust en veiligheid.
Geld is nodig, om een normale leven te kunnen hebben, en de noodzakelijke uitgaven z.a voeding, kleding je huishouden in stand te kunnen houden., en eventueel ziekte gevallen. Hoe weinig men ook heeft men leeft naar de omstandigheden van dat moment. Zelf heb ik uit onvrede met met leiding gevende ontslag genomen om voor veel minder te werken. Ik heb er totaal geen spijt van de toen gemaakte keuze. Iemand die jarenlang zeg maar steeds uitgekomen is met euro 500.00 en op een bepaalt moment zeg maar 750.00 gaat verdienen gaat zijn levenswijze ook aanpassen aan het hoger bedrag , terwijl de mogelijkheid ook aanwezig is om zeg maar 600.00 te gebruiken en 150.00 te reserveren voor onvoorziene omstandigheden. Geld is een ruzie stichter tussen famlie leden en vrienden.
Als je om diverse redenen niet gelukkig bent zoals bijvoorbeeld geen fijne relatie, geen fijn werk, geen hobby’s om je zinnen te verzetten, weinig sociale contacten, en ga zo maar door, dan is geld ook niet zo veel waard.
Wanneer je goed in je vel zit en er komt ineens meer geld om te besteden aan leuke dingen, dan is het een heel aangenaam gevoel. Heerlijk om geen afgepast budget meer te hebben voor je boodschappen. Paar nieuwe schoenen mogen ook wat meer kosten etc. In mijn optiek: geld = heerlijk om te hebben.
Een kleine aanvulling, vlgs Deaton ligt de gelukslimiet bij een inkomen van ongeveer 67.900 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een forse 5658 euro per maand. Op die grens stopt de toename van je dagelijkse geluksgevoel door toedoen van geld. Dus hij zegt niet dat je 67.900 euro nodig hebt om gelukkig te zijn, maar dat meer geld niet bijdraagt aan je dagelijkse geluksgevoel. Net zoiets dat een loonsverhoging 1 á 2 maanden gevoeld wordt, maar de waardering van je werkgever veel belangrijker is.
Ik heb van alles meegemaakt, opgevoed door een alleenstaande moeder die 6 dochters moest grootbrengen in een tijd waar alle toeslagen nog niet bestonden, heb ik leren omgaan met geld (dank je wel mama voor je NEE, voor je openheid en voor alles wat wel kon).
Ik heb op een flatje 3-hoog-achter gewoond en in een mooie koopwoning. Ik heb uiteindelijk 2 kinderen alleen grootgebracht van een ZZP-inkomen, dus ook in mijn gezin kon en mocht niet alles en was er openheid en financiële opvoeding. Helemaal niet erg om bewuste keuzes te leren maken.
Na haar HBO opleiding genoot mijn dochter van haar vette inkomen bij de overheid, maar gelukkig werd ze niet in die job, dus heeft ze ontslag genomen en is nu weer een student, terwijl ze haar lesbevoegdheid aan het halen is om zo docent op een middelbare school te worden. Ze heeft nu, tijdens haar stage en eerste eigen lesuren, al meer voldoening van haar werk dan de 2 jaar daarvoor als ambtenaar.
Het gaat er niet om wat je verdient (ik ken vele gepassioneerde ambtenaren) het gaat erom dat je je passie leeft. Ik ben nog steeds ZZP’er en blijf met passie en liefde mijn deelnemers de handvatten aanreiken om met meer gemak hun resultaten te behalen. En nee, dat is niet altijd makkelijk, zeker niet nu door de Covid-19 organisaties de hand op de knip houden en dit soort training en coaching opgeschort wordt.
Wat ben ik mijn moeder dankbaar, dat ik heb geleerd om te genieten van het leven, ook als je portemonnee even niet zo goed gevuld is.
Geld maakt niet gelukkig is een cliché, wat niet helemaal juist is.
Ik heb nu een handicap, maar zonder wat spaargeld was ik echt helemaal gehandicapt.
Dankzij dat geld kan ik mijn leven aangenamer maken, zonder zou ik me diep ongelukkig voelen. Gehandicapt zijn en elke maand goed uitkijken of je wel kan rondkomen, dat is helemaal een ramp. Als ik vroeger graag iets wilde, ging ik bijklussen of overwerken dat gaat nu niet meer.
Het is wel belangrijk om goed om te gaan met geld. Over de balk gooien is niet goed, heel zuinig leven en alles op de bank laten staan ook niet.
Dankzij wat spaargeld kan ik nu een stuk zelfstandiger leven!!
Geld op zich maakt niet gelukkig maar het maakt het leven wel makkelijker. Ik ben in deze koude periode blij dat ik het lekker warm heb en geen honger hoef te lijden. Door dat ik het wat breder heb kan ik ook andere steunen. Ik kan de dierentuin steunen om eten te kopen voor de dieren en organisaties die minder bedeelden helpen. Ik zou mijn levensstandaard toch niet graag missen, het opent ook zoveel mogelijkheden voor anderen. Mijn vriendin zei altijd: “Je kan beter zitten huilen met een volle portemonnee dat met een lege”
Geld zal altijd nodig zijn ,MAAR als je geen eigenwaarde – zelfvertrouwen hebt- en niet in je ZIJN en kracht geloofd heb je niets in dit leven , passie en geduld DAT heb je echt nodig om een fijn simpel leven te kunnen leiden geluk zit in jezelf….genieten volonté ~!
GELUK zit in iedereen “je moet er alleen voor open staan en de innerlijke rust weten te bewaren .
WEES DANKBAAR EN TEL JE ZEGENINGEN…..gezondheid is rijkdom .
Veel goeds ,liefs in goede gedachten naar alles en iedereen.
Ik kom uit een familie waar geld primeerde voor genegenheid warmte en liefde was weinig of geen tijd. Daar heb ik lessen uit getrokken . Door ziekte en het verlies van een kind hebben we geleerd te relativeren. Een warm nest, genegenheid, geborgenheid en respect voor elkaar is niet te betalen .
Geld is nodig om zonder materiële zorgen te leven. Veel geld mag hoegenaamd niet als levensdoel gesteld worden.
Hierbij een leuk verhaaltje.
Een 1/2 eeuw terug zat ik op kostschool, ver van huis in de opleiding verpleging. We mochten maar om de 14 dagen naar huis en het weekend ertussen deden we stage in verschillende ziekenhuizen.
De avonden brachten we doorgaans op mekaars kamer door, allemaal meisjes. Na 21 uur moest ieder naar haar eigen kamertje. Wie betrapt werd( regelmatige controle) werd gestraft: vrije zaterdag in de voormiddag , werken op verpleegafdeling, uren telden niet mee voor rapport.
Ik ging nadien met bus en trein naar huis en vlak voor mijn neus zag ik bus gaan….aansluiting met trein verviel en uur wachten…..verdriet! Een onbekende dame aan de bushalte vroeg wat er scheelde. Waarheidsgetrouw vertelde ik haar over mijn opgelopen sanctie en stage die uitliep met gekende gevolg….ze zei: ‘ mooi dat je dienstbaarheid geeft als straf en dat je graag naar huis wil…hierbij geld en ik bel je een taxi voor vervoer naar station..’ mijn mond viel open van verbazing en mijn hart vulde zich met vreugde….ik haalde de trein! Op dát moment maakte geld me héél gelukkig!
Geld maakt niet Gelukkig , maar gelukkig maken ze geld .
En het opent zoveel deuren .
Het is maar wat je er mee doet zeg ik altijd .
Je kan er boven op zitten of je kan er ook anderen mee van laten genieten en
zo zou ik het doen moest ik veel geld hebben .
Als je geen schoon water hebt om te drinken – maakt je dat ongelukkig.
Als je geen voedsel hebt om te eten – maakt je dat ongelukkig.
Voor water en eten heb je heden ten dage geld nodig.
Geld draagt zeker bij tot gelukkig voelen.
Daarom wil ik graag “pootje baaien” in geld.
Een goed leven heeft alles te maken met tevreden zijn – vrede hebben en voelen.
Vrede ervaren in deze wereld zonder oorlog en geweld.
Geweld, dat zeker gerelateerd is aan geld en kapitalisme.
Ik hoop, dat de corona mensen laat voelen, dat wij onnodig veel consumeren,
wat ons niet gelukkig maakt. Zal dit een les zijn voor die mensen?
Voor een aantal mensen betwijfel in dat, jammer genoeg.
Geluk en liefde kun je inderdaad niet kopen.
Ik ben tevreden en gelukkig – dát geeft mij een rijk gevoel.
Lang geleden reisden we naar Indonesië en zagen daar de thee pluksters die de hele dag de bovenste blaadjes van de theeplant verzamelden . Ze kregen daarvoor omgerekend 10 cent maar wat hadden ze het samen gezellig en lachten ze veel. En bedenk daar dan ook nog de hitte bij.
Ik weet nog dat ik me toen realiseerde dat je daar komt na een dure reis met een camera om je nek en dat zij deze dingen nooit kunnen ervaren.
Wat ik ervan heb geleerd is dat geld of een teveel ervan je maakt tot een prettig persoon of dat het je kan veranderen in een rupsje nooit genoeg.
Overal waar te voor staat is fout behalve TEvreden.
Tip voor de vele miljo- en miljardairs: gedeelde vreugd is dubbele vreugd – doneer wat vaker. Kan zijn dat je van miljardair degradeert naar miljonair, maar daar kun je wel overheen komen denk ik, tenzij je Trumpiaans denkt…
Geld is noodzakelijk… ofwel een ruilmiddel. Je hebt het nodig om eten en spullen voor je levensonderhoud te kopen. Tja als je in de WAO terecht gekomen bent is dat geen vetpot. En mijn wens om op Kreta te wonen dus de winters te omzeilen blijft.
Hoe dan ook ik heb een dak boven mijn hoofd eten en drinken. Het kan allemaal veel slechter, als ik in de wereld kijk en zie wat er aan tekorten is aan voedsel enz. Dan ben ik dankbaar met wat ik wel heb! Echte rijkdom zit niet in geld! Echte rijkdom zit in onvoorwaardelijke Liefde.
Geld is het slijk der aarde .maar geen of te weinig is toch nog meer in de slijk zitten.
In 2017 overleden mijn beide ouders binnen een half jaar tijd. Ik erfde als enig kind een aanzienlijk bedrag.
In 2017 werd ook mijn eerste kleinkind verwacht, dus ging veel van het geld naar spullen om een babykamer bij mij thuis in te richten zodat ik zou kunnen oppassen. Ze is nu 3 jaar, de babykamer is nooit gebruikt.
Ik voel zoveel verdriet achter deze korte boodschap. Ik ben echt diep geraakt.
Ik wens je heel veel blijdschap vanuit mijn hart.
Dankjewel voor je reactie. In 2019 heb ik nog een kleindochter gekregen, nu van mijn dochter, bij haar mag ik iedere maandag oppassen. Dat vervuld me met heel veel blijdschap!!
28 februari 2021 heeft mijn zoon een zoon gekregen, nu hoop ik natuurlijk dat ik er deze keer meer van mee krijg.
Liefs, Ilonka
Ik hoef niet te zwemmen in het geld maar pootje baden zou wel leuk zijn!
Als kind van 2 ongeschoolde ouders was ik heel blij dat zij mij lieten studeren.
Afgestudeerd in de jaren 70. Gierende werkloosheid. Ik heb veel armoede gekend.
Consuminderen en duurzaam leven is dan geen “life style” maar bittere noodzaak.
Alles tweedehands en kleren bij de kringloop vandaan.
Wat vooral pijn deed waren de opmerkingen van mijn omgeving.
Waarom ik niet mee deed aan het dure kadoo voor het huwelijks jubileum van mijn schoonouders.
Waarom wij bij een verjaardagsfeestje niet met de halve klas naar de bioscoop gingen.
Steeds open geweest naar mijn kinderen.
Dan ben ik er best trots op dat zij hun volwassen leven nog steeds zonder schulden doorkomen.
En wat waardeer ik mijn AOW nu! Nooit meer geldzorgen. Geen angst om werkloos te worden.
Nooit meer solliciteren. Rust in mijn hoofd. Kan nu nog meer van de kleine dingen genieten. Beetje pootjebaden!
Money never sleeps!
Het zou goed zijn als de kloof tussen rijk en arm stukken kleiner wordt ipv groter.
Ingewikkeld om een genuanceerd antwoord te geven. Ik heb ervaring met ruim voldoende en nijpend (net niet) genoeg. Het hebben van (veel) geld is geen garantie voor een gelukkig leven. Je voortdurend zorgen maken of je kinderen wel genoeg te eten zullen hebben of je bij ziekte wel of niet een (levensreddende) behandeling kunt krijgen of je wel veilig bent, een dak boven je hoofd kunt betalen draagt niet bij aan geluk.
Maar toch… ik heb als vrijwilliger voor artsen zonder grenzen in verschillende landen in grote armoede gewerkt/gewoond waar ik een aantal dingen heb ervaren die mijn kijk op het hebben van geld als bron van verondersteld geluk hebben gekleurd. Ik was daar gelukkig met erg weinig omdat ik zo genoot van alle ervaringen die ik daar op deed.
Een moeder die dankbaar is voor de TBC behandeling die haar zoon krijgt (in hun hut van takken en jutezakken) en mij perse het enige ei van hun kip wil geven. Ouders die hun zoontje mee naar huis nemen om te sterven aan een eenvoudige luchtweginfectie omdat er geen antibiotica voorhanden was. En hun acceptatie dat het was zoals het was en de liefde voor hun kind maakte dat ze er in rust en beslotenheid van hun hut afscheid van hem gingen nemen.
Nu ben ik zelf ongeneeslijk ziek waardoor ik mijn inkomen ben kwijtgeraakt en het met een uitkering moet doen. Mijn ervaring is dat ook nu, nu ik maar net aan kan rondkomen en dus heel bewust keuzes moet maken, er altijd “genoeg” is. Genoeg om dankbaar voor te zijn. Door te accepteren dat het is zoals het is en daar eerlijk over te zijn ontmoet ik ook veel vrijgevigheid en steun. (waaronder een gratis lidmaatschap van de dagelijkse gedachte! ) Wat het me heeft gebracht is om niet in een slachtofferrol te stappen en jezelf te beklagen maar mijn zegeningen te tellen en mijn creativiteit (letterlijk en figuurlijk) in te zetten. Liefde voor het leven is belangrijker dan geld. Genieten van wat je hebt ongeacht hoeveel dat in materieel opzicht is. Een van de zegeningen waar ik mezelf regelmatig aan herinner is wat een geluk ik heb gehad om in Nederland geboren te zijn.!!
Dat gezegd hebbende realiseer ik me heel goed dat het voor een Syrische (of van elders komende) vluchteling een heel ander verhaal is zonder veiligheid, zonderwarm dak boven je hoofd, zonder inkomen, zonder uitzicht. Hoe zit het met zingeving voor deze mensen???
Ze alleen maar geld geven is niet de oplossing weten we allang maar hoe dan wel…??? Het begint met liefde, liefde voor onszelf en liefde voor onze medemens en zingeving vinden in je leven. Dat kan al heel klein en wie weet wat de groeipotentie is…..
Geld is handig, maar maakt niet gelukkig. Na een scheiding eerst veel minder te besteden, maar zo gelukkig met rust en vrede in huis. In deze tijd, al weer 25 jaargoed met mijn 2e echtgenoot, als pensionada’s vanwege amper geld uitgeven ineens wat gespaard. Heerlijk gevoel om zomaar, indien nodig een nieuwe wasmachine o.i.d. te kunnen aanschaffen. Heb in 2019 borstkanker gehad, mijn man ook in 2019 blaaskanker. Met geld konden wij ons echt net beter maken, wel door naar ziekenhuis te kunnen gaan en door kundige en lieve mensen geholpen te worden in Coronatijd en toch beter te worden. Al duurt de nasleep nog wel even. Wat maakt een mens gelukkiger dan gezondheid van man, en kinderen en kleinkinderen? Ja, ook extra op de spaarrekening van de kinderen en kleinkinderen wat te zetten nu. Heerlijk toch
Sorry, met geld niet beter maken, en geen net beter maken
Mijn ouders hebben absolute armoede gekend en zich daarna toch met hard werken, weer een gemiddeld bestaan weten te verzekeren.
Als kinderen hoorden wij ons vader vaak zeggen:
Geld is een duivel, maar geen geld is nog een ergere duivel.
Meestal kwam die spreuk dan ook ter sprake als er ergens een diefstal was gepleegd of zo.
Geld is een middel, “maakt gelukkig” is een werkwoord naar een doel. Om te streven naar een gelukkig mens zijn zijn er verschillende middelen. Dat werk, spullen en geld vaak verbonden zijn met elkaar is maar een manier om ernaar te kijken. Ik werk om te leren wie ik nog meer ben. Betaald of onbetaald, dat is om het even. Ik zie geld meer als een soort verzekering, om indien nodig als middel in te zetten om mijn doel te bereiken. Voor mij en mijn naasten. Waarbij liefde onbetaalbaar blijft.
Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel gemakkelijk.
Voor mij is geld ook een signaalmiddel. Als ik bang ben tekort te hebben en niet mijn wensen te kunnen vervullen dan weet ik dat ik op een verkeerd spoor zit. Dan is het tijd voor metanoia, een joods begrip dat staat voor omkering…. Dan is het tijd om om te keren en mijn blik op iets anders te richten.
Niet meer op wat ik als een tekort ervaar maar op wat er allemaal wel is…. en als ik goed kijk is dat heel veel.
Marian
Geld maakt niet gelukkig, maar het kan je wel een blij gevoel geven als je iets kunt kopen dat bij je past.
Ik kom uit een relatie waar veel geld aanwezig was, maar was niet gelukkig.
Nu woon ik alleen in een prachtig klein huisje. En hoe blij was ik met mijn kerstboom die ik via marktplaats kocht voor bijna niks en ballen van de kringloop. En heel mandje vol voor 10 euro!
Ik heb geld genoeg! Maar wat is genoeg? Dat kan voor iedereen verschillend zijn.
Gelukkig zijn is als je gezond bent en beseft dat er elke dag mooie/fijne dingen gebeuren in je leven.
Mijns inziens is het een samengaan van.
Het is aan jezelf wat je ermee doet en of je er gelukkig(er) van wordt.
Gezondheid is volgens het spreekwoord namelijk niet te koop.
Een bril echter wel…..
En een operatie ook….
Geld maakt volgens het spreekwoord niet gelukkig.
Maar maakt geen geld hebben dan ineens ongelukkig….?
Ik leef naar het geld dat ik verdien en maak het mezelf daardoor makkelijk (vind ik zelf dan…)
Ik kan een auto betalen, alleen geen dure, dus ik rij in een klein oud koekblik.
Ik wil op vakantie, maar kan me geen verre reis veroorloven, dus blijf ik in Nederland en realiseer me dat ook dit stukje van de aarde schitterend is, duidelijk een win-win-situatie.
Jij bepaald of je net zo’n grote auto wilt als de buurman heeft, jij bent degene die bepaald of je ook wekelijks uit eten wilt gaan omdat je denkt dat je dan gelukkig(er) wordt.
Het is wat je er zelf van maakt, waar je zelf gelukkig van wordt en tevreden mee bent, of denkt waar je gelukkig(er) en tevreden(er) van wordt
Het zit allemaal in je hoofd en wie bepaald wat je denkt..?
Juist…JIJ!
Met geld heb je mij nooit kunnen verleiden. Ik heb zelf ook armoede gekend, geen verwarming geen eten.Toch heb ik in mijn verdere leven geprobeerd rond te komen . Te zorgen dat de kinderen niks te kort kwamen, ook al heb ik zelf destijds besloten om met 3 kleine kinderen weg te gaan bij mijn man. Van mijn 30j tot mijn 53 j nooit een fijne ware relatie ontmoet. Nu woon ik inmiddels 4j samen en woon ik aan de andere kant van het land. Op 200 km wonen mijn volwassen kinderen en mijn kleinkinderen omdat mijn huidige partner het waard is di grote sprong te doen . Mijn intens contact met mijn kinderen is liefde en vreugde tegelijk, financieel gaat het prima ik heb de kans gekregen om samen met mijn huidige partner een huisje te kunnen kopen ik leende 1/5 deeltje en de rest deed mijn partner. Ik heb nog nooit zo rijkelijk mogen koken , eten en genieten van kleine dingen die ons zo rijk maken . Samen genieten van van de honden , de kachel , de tuin enz. Heerlijk dat is waar het om draait voor mij 🙂
Geld is in onze maatschappij gewoon een vorm van energie – zoals angst, woede, liefde etc. – en kan ten goede of verkeerd gebruikt worden zoals ook andere vormen van energie.
Geld alleen maakt niet gelukkig, geld kan als het goed ingezet wordt, wel bijdragen aan een prettiger leven. Maar niet als de liefde ontbreekt.
Geld is al van kinds af aan voor mij een vreemd woord. Ja geweldig om te sparen met geld waar ik karweitjes voor deed, voor mijn eerste echte schaatsen……maar het sparen zelf was spannender dan de schaatsen. Het rare is in mijn leven ook altijd geweest, dat ik me nooit druk heb gemaakt om geld en heel bijzonder, op het moeilijkste moment, kwam er ineens weer ergens geld vandaan of hetgeen ik nodig had. Ik heb nog een prachtig verhaal hierover. Ik was een alleenstaande moeder met een dochter van 6 jaar. Ik werkte part-time en kon net uit de uitkering blijven. Ik had en heb nog altijd een beetje een tik overgehouden van mijn moeder (die ook weinig geld had te besteden)om van het weinige geld in de maand, toch iets af te halen en dit ergens te verstoppen voor het geval er ineens iets kapot zou gaan. Aangezien ik geld niet interessant verder vond, vergat ik ook gewoon weer dat ik geld ergens had verstopt. Mijn dochter werd ouder en ging naar de middelbare school. Herhaaldelijk zag ik haar met die stapel boeken etc aan een klein werkblad werken. Haar wens was dan ook, om misschien een keer een groter bureau oid te mogen hebben. Maar ja, dat was wel duur. Ik was in die tijd ook bezig geweest met intuïtieve massages. Ik deed dit op een matras in de woonkamer, schoon lakentje erover, muziek, kaarsen, kachel aan. Mijn wens was om mensen hiermee te helpen, en mijn wens was een massagebank van echt puur hout, handgemaakt. Dit paste gewoon beter een natuurlijk product bij zo’n behandeling. Ik ging op zoek tweedehands voor een bureau voor mijn dochter en vond een prachtig iets met een stukje aanbouw, maar dit kostte 250 gulden (toen nog). Pfff…. too much. Ook had ik zo inmiddels hier en daar geïnformeerd naar een houten massagebank, puur natuur. Met wat gepingel zou deze gemaakt kunnen worden voor 750 gulden. Pfff….much too much. Nog een tik bekennen moet ik nu. Ik was geen ster in het opruimen van kasten en mn klerenkasten. Het werd echt te gek met toch wel die ene kast, dat ik met frisse tegenzin op een ochtend toch maar besloot hier een aanvang mee te maken. Bij de 3e plank aangekomen, haalde ik de truien eruit en er dwarrelde van alles mee. Wat is dit dan? Vol ongeloof zag ik daar allemaal flapjes die ik notabene zelf had neergelegd ooit daar verspreid liggen, briefjes van 5, 10, 25……… ik pakte alles beet en gooide het van blijdschap in de lucht. Jeeeee, mss kan ik toch het bureau voor mijn dochter kopen? Nadat ik van dit plezier was bijgekomen, raapte ik alles bij elkaar en begon te tellen……..10, 20, 25, 50, 100, etc etc. Geloof het of niet het was 1000 gulden. Ik kon het bureau en de massagetafel kopen. Mijn beleving met geld is altijd zo gebleven, het is toch ook een energie, en ik heb echt alles wat mijn hartje begeerd, ik kan er zelfs heerlijk van delen. Zulke mooie dingen zijn meerdere malen gebeurd, weliswaar op een iets andere manier, maar het komt toch steeds op hetzelfde neer…vertrouwen dat er altijd genoeg is en anders komt het op een andere manier.
Wij wilden al zó lang verhuizen vanuit het drukke westen naar de Achterhoek. Maar ja, vindt maar eens werk, en wat doe je eerst? Werk of een huis? Zonder werk geen huis en zonder huis is werken op minimaal anderhalf uur rijden niet héél handig. Dus dan een klein vakantiehuisje kopen en de weekenden heen en weer. Dus handig dat je het geld ervoor (gespaard) hebt. Maar het bleef kriebelen en nu, na meer dan 20 jaar, gestopt met werken, huis behoorlijk goed kunnen verkopen zodat we, als we voorzichtig en zuinig zijn, nog een hele tijd kunnen genieten van ons simpele maar heerlijk rustige
leven in ons kleine huisje midden in de natuur. Dus tsja, geld. Als we het niet hadden gehad hadden we dit nog steeds niet kunnen doen. We zijn nu rond de 60. We kunnen met heel weinig prima leven in ons kleine huisje maar het is goed dat we een buffer hebben. Eigenlijk wel apart dat je geld moet hebben om bescheiden te kunnen leven. Maar zijn zo gelukkig dat het nu kan.
“Geld maakt recht wat krom is”! Zo simpel is het…..
Geld is absoluut DE essentie van het leven niet!
Je moet er hebben om gewoon rond te komen en tevreden te zijn met wat je hebt!
Overdaad ervan schaadt…..zoals bij vele dingen trouwens….
Voor mij is RESPECT voor mens, dier en natuur het begin van een rijkvol warm leven!
Ik zie geld als energie waar ik iets mee kan doen. Veel geld zou mij de mogelijkheid geven om er goede dingen mee te doen. Het is ten diepste een keuze, waar ik het geld aan besteed.
Het maakt mij gelukkig als ik een ander van dienst kan zijn.
Geld: ik heb nooit geleerd om er een volwassen relatie mee aan te gaan. Ik kan nu zeggen dat we elkaar de hand schudden en elkaar beter begrijpen. Nog steeds voelt geld voor mij als kind van ouders met schulden en vaak tekorten, een ‘vijand’. Angst voor tekort. Terwijl ik inmiddels ervaren heb dat er nooit tekort behoeft te zijn als er genoeg liefde en draagvlak is. Liefde kijkt verder dan een bankrekening. Nee, een armoedzaaier kan wellicht geen brood kopen maar wel het aanwezige met je delen. Geld maakt m.i. niet gelukkig. Geld geeft wel vrijheid en rust. Ik heb geldzorgen gekend en dat gaf enorm veel stress. Gek genoeg of juist niet was liefde toen ook een aandachtspunt. Nu heb ik liefde in overvloed om mij heen (heel hard in ‘geïnvesteerd’ vanuit mijn hele hart uit pure liefde) en ik heb geen geldzorgen. Ik heb wat ik nodig heb. Lukt iets niet, dan wacht ik of ik krijg hulp. Er is voldoende voor ieder als je deelt.
Geld genoeg is VRIJHEID.
Het is alleen jammer dat velen geld gebruiken als macht en als bezit. Geld is slechts een ruilmiddel.
Als je het hebt maakt dat het leven makkelijker maar laat het je de essentie zien van het ware leven?
Voor mij niet. Liefde is voor mij het grootste geluk