Hoor ik bij die 66 procent?

01 apr 2021 | Blog Praktisch bekeken

Zelden heb ik iemand zo verlekkerd aan een dikke sigaar zien lurken. Elke avond, steevast zeven uur, staat hij op het hondenweidje van ons vakantiepark. Een alleenstaande zestiger, verliefd op z’n Yorkshireterriër én zijn dagelijkse Cubaan. Zo verklapte hij me op een dag. Ik moest direct aan deze tevreden roker denken toen deze week het CBS-rapport Persoonlijk Welzijn van de Nederlander in mijn e-mailbox plofte.

Drie bypasses

Ik noem hem voor het gemak maar even Nico. Want hondenbezitters maken vaak korte praatjes zonder naar elkaars naam te vragen. Nico, licht corpulent en een witte kop haar, bekende me tijdens zo’n uitlaatpraatje dat hij vroeger een stevige kettingroker was. ‘’Ik heb nu drie bypasses en roken is mij door de cardioloog ernstig afgeraden. Maar deze ene sigaar maakt mijn dag compleet’’, verklaarde hij zijn zonde.

Een bevredigend leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is vooral bekend om zijn economische rapporten maar het meet ook jaarlijks ons welzijn. Ik weet niet of ze Nico hebben gebeld maar zolang hij zijn paffertje mag opsteken, voelt hij zich wel. Dat hoeft niet voor een ander te gelden want welzijn heeft voor iedereen een eigen betekenis. In het archief van de Dagelijkse Gedachte vind ik een treffende omschrijving van Carl Jung: ‘’ De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven’’.

Kleine vreugde

Ons archief puilt trouwens uit van citaten over zinvol leven. Feitelijk is dat de missie waarmee ik 20 jaar geleden de Dagelijkse Gedachte ben begonnen: ‘‘Met elke dag een moment van bezinning werk je mee aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen’’. Ik ben van mening dat elke dag eventjes stilstaan bij het bijzondere van het leven een wereld van verschil kan maken. Of zoals Katharina Elisabeth Goethe, ja inderdaad de moeder van Johann Wolfgang, zei: ‘’Ik jaag op kleine vreugde, en zo vind ik alle dagen iets waar ik blij van word’’.

Hoor ik bij die 66 procent?

Ken je de uitkomsten van het onderzoek niet? Dan heb ik goed bericht. Volgens het CBS voelde vorig jaar ruim 66 procent van de volwassenen zich in hoge mate wel. Zelf nog een stukje beter dan het jaar ervoor. Dit soort nieuwtjes betrek ik altijd op mezelf. Hoe ervaar ik mijn welzijn? Hoor ik bij die 66 procent? Opmerkelijk is trouwens wel dat in 2020 Corona uitbrak. De sociale gevolgen van deze pandemie hebben blijkbaar (nog) geen invloed gehad op ons gevoel van welzijn.

Geld maak niet gelukkig

Eventjes tussendoor, je kunt welzijn ook door een andere bril bekijken. Getuige dit citaat van Malcolm Forbes oprichter van het gelijknamige magazine Forbes: ‘’Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn’’. Haha. Malcom was wel iemand. Hij verdiende een miljard met zijn blad. Maar is geld wel een factor voor welzijn? ‘’Natuurlijk niet, Olaf’’, galmt Zig Ziglar mij vanuit het hiernamaals toe: ‘’ Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden’’.

Hoe tevreden ben je?

Om te ontdekken hoe het met jouw welzijn staat, heeft het CBS een aantal vragen geformuleerd. Hoe tevreden ben je over de volgende onderwerpen: je financiële situatie, je dagelijkse bezigheden, je gezondheid, je sociale leven, je leefomgeving, je veiligheid en de autoriteiten?’’ Dat helpt. Dan merk je toch dat het experts zijn bij het CBS. In mijn hoofd streep ik het rijtje een voor een af. En ja hoor. Ik bevind mij onder de 66 procent Nederlanders die lekker in zijn vel zit. Tot aan het laatste puntje moet ik eerlijk bekennen. Even opgezocht wat het CBS bedoelt met ‘autoriteiten’. Het blijkt met name te gaan om de Tweede Kamer en de regering. Voel ik welzijn bij de politiek? Gaat dit onderwerp mijn gemiddelde toch nog onderuit halen?

Afschaffen van de zomertijd

Even voor de jongere lezers. Ik ben nog uit de tijd van het kwartje van Kok. Deze minister van financiën voerde in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging in op een liter benzine. Deze tijdelijkheid duurt tot op de dag van vandaag! Om je bij iets wel te kunnen voelen, moet je er wel op kunnen vertrouwen. De politiek maakt het mensen op dat vlak wel erg moeilijk. ‘’Olaf, je moet geen oude koeien uit de sloot halen’’. Ik voel de reacties al aan. Goed. Dan besluit ik mijn stukje met een recent voorbeeld. Datum: zondag 28 maart 2021. Heb ik niet alweer ruim twee jaar geleden meegedaan aan een bindende enquête over afschaffen van de zomertijd? En bleek destijds niet dat ruim 80 procent voor afschaffing stemde? En heeft de Europese Commissie niet gezegd dat de zomertijd wordt afgeschaft? En?

Een jetlag van drie maanden

En? Olaf heeft afgelopen zondag gewoon zijn klokje weer een uur terug gezet. Nee, nou vergis ik me ook nog. Een uurtje naar voren. Dus als mijn wekker nu zeven uur ’s morgens aangeeft, is het eigenlijk zes uur. Misschien ben ik de enige, maar het duurt bij mij drie maanden voordat mijn biologische klok ook meedoet. Dus een jetlag van een kwart jaar en met de wintertijd opnieuw, opgeteld een half jaar van slag. Dat kan ik geen welzijn noemen. Trek mij bij nader inzien toch maar af van die 66 procent.

Hoeveel vertrouwen heb jij in de autoriteiten? Wat vind je van de zomertijd? Hoe staat het met je persoonlijke welzijn? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

48 Reacties

  1. Helen R Chin-Veldmeijer

    Het gekke is dat, naarmate ik ouder word, ik er steeds meer last van krijg en duurt het ook langer.
    Ik woon in Spanje en de meeste van mijn vrienden (ik heb hier alleen Spaanse en Latino vrienden) vinden de “zomertijd” ook onzin.

    Antwoord
  2. Bibian

    Leven in het NU geeft de hoogste tevredenheid… én pfff dat lukt niet altijd…

    Ik ben dankbaar voor alles wat ik kan en heb in het leven, dankbaar dat ik in Nederland woon en dankbaar dat er zo goed voor ons gezorgd wordt, indien we het zelf niet kunnen.

    Antwoord
  3. Jan Scholtes

    Ik ben 68 jaar en altijd weer blij dat ieder jaar de zomertijd weer op de klok komt.
    Ik ondervind geen enkele verstoring van mijn bioritme en geniet van de de tijd dat het ’s avonds langer licht is.
    Door de langere avonden kom ik ook tot meer avond buitenactiviteiten waar ik van geniet en mij een fijn vakantiegevoel geven. Na een paar dagen ben ik ook al weer aan het langer donker zijn in de ochtend gewend. Dus, mij hoor je niet klagen.

    Antwoord
  4. Adrie Goudzwaard

    Dag Olaf,

    ik vind die zomertijd ook niets. mijn klok is gelukkig geen 3 maanden van slag, maar ik heb ook wel een paar weken nodig. En het is niet makkelijk om op tijd op te staan. Natuurlijk is het lekker als het ’s avonds langer licht is, maar voor voor een avondmens als ik maakt het dat alleen maar moeilijker om op tijd naar bed te gaan.
    Het is onbegrijpelijk dat ‘de autoriteiten’ dit nog niet hebben teruggedraaid. Er liggen stapels rapporten van deskundigen die aangeven dat het niet gezond is.
    gelukkig tast het mijn welbevinden en tevredenheid maar beperkt aan. Geluk zit grotendeels in jezelf.

    Antwoord
  5. Janny

    Zomer of wintertijd. Ik kan mij er niet druk om maken. Sommige mensen zeggen last van de biologische klok te hebben, maar als mensen op vakantie naar het buitenland gaan met een uur tijdsverschil dan hoor je niemand erover. Zonde van je energie om je er druk over te maken.

    Antwoord
    • Claudia

      Hoi Olaf,
      Als milieu activist ben ik blij en dankbaar voor de zomertijd. Zo wordt minder stroom verbruikt, vooral door avondmensen. En dat de vogeltjes me met hun gezellige geklets begroeten ‘s ochtends stel ik super op prijs zodra mijn wekker afgaat rond 7 uur.

      Antwoord
      • Bibian

        Claudia, dit was de insteek om de zomertijd in te voeren. Helaas gaven onderzoeken al heel snel aan dat de beoogde resultaten niet, totaal niet zelfs, zijn behaald. Die vogeltjes hoor ik om zes uur trouwens ook 😉
        Ik geniet van de langere avonden én heb altijd schakeltijd nodig voor mijn systeem.

        Antwoord
  6. Janny

    Ik voel mij een gelukkig mens. Negatieve dingen probeer ik naast mij neer te leggen. De nieuwsapp heb ik van de telefoon gehaald. Overdag radio 5 aan en elk uur hoor ik wel nieuws en dat is voldoende. Elke dag even bezinning, de tuin die op springen staat er is nog zoveel moois, met andere ogen naar de wereld kijken. Echt het helpt…

    Antwoord
  7. cornelia

    Politiek? We moeten nu eenmaal bestuurd worden, en geen enkel bestuur is ideaal. Laten we blij zijn in een democratie te leven en keuzes mogen maken welke partij. Bekijk de programma’s en kies dat wat het meest bij je past. Wie en wat is volmaakt? Jijzelf?
    Ik ben een tevreden mens, sta nog steeds open voor een verdere spirituele ontwikkeling. Ik kan soms wel heimwee hebben naar het leven achter mij met onbeperkte mogelijkheden, wat nu niet meer het geval is. En dan heb ik het niet over corona. Maar ik leef het leven met alles wat mij mogelijk is en dat voelt uitstekend!

    Antwoord
  8. Alice

    Ik vind het heerlijk: wintertijd en zomertijd. Ik verlang er zelfs altijd naar. Tegen de tijd dat de wisseling komt, ben ik door de lichtinvloed er al naar toe gegroeid. Zo kunnen we optimaler profiteren van het licht. Ik hoop dat het zo blijft.

    Antwoord
  9. A. Dingboom-Winter

    Zomertijd maakt dat de avonden langer zijn(genieten na het avondeten)
    De politiek moet het iedereen naar de zin maken, kan niet, dus hier en daar moet er wat gemanipuleerd worden. Ik vind alleen dat die mensen zo veel geld verdienen.
    Ik ben een tevreden en gezegend mens

    Antwoord
  10. Rita

    Weg met die zomertijd laat het gewoon staan op de wintertijd.
    Die hadden we vroeger altijd.nooit geen problemen met ze gehad.

    Antwoord
  11. Ine

    Dag Olaf,
    De zomertijd: fantastisch! Mijn man en ik (68) kijken er elk jaar naar uit. De lange zomeravonden. En nee, het went al op de dag zelf. De kinderen vinden het ook fijn.

    Politiek: verbaasd in het grote aantal VVD-stemmers. Met een jokkende baas…
    En wie stemt er op Forum? Het aantal vrouwen van de VvV die zich in hun vrijheid aangetast voelen? Misschien kunnen ze ‘Het achterhuis’ van Anne Frank eens een keer lezen.
    Fijne zomer, Olaf!

    Antwoord
  12. Stien

    Ik neem liever genoegen met de zomertijd, het is langer klaar, het voelt beter aan.

    Antwoord
  13. ardianus

    in de zomer noem je de tijd zomertijd zo in de winter ook die heet als in lente en herfst het die tijd is.. de 13 rondingen van de maan in het jaar om de aarde meet ook een tijd.. als gelijk de dieren riem langs het firmament loopt.. aan wat zich niet verplaatst kan tijd in en of afstand gemeten.. DUS de vader van de zomer winter herfst en lente tijd is zijn stilstand tov onze beweging..
    in de beweging wij maken van hoog naar laag, s`morgens en van laag naar hoog, s`middags..
    kan het keerpunt als wij het laagst en de zon gezien het hoogst is als nul stelling of half stelling van het geheel onze draai om eigen as.. maar veel te makkelijk zijn mensen te verlijden zich van de vader in de hemel los te laten maken of in alle gevallen niet gelijk te lopen ..

    Antwoord
    • Carla

      Welzijn mijn financiële situatie is matig. Welzijn vergelijkbaar met iemand uit Afrika dan weer wel. Vergelijkbaar met iemand uit Nederland niet elke dag warm eten. Geluk zit hem in de kleine dingen bijv het versieren van een laadboom.
      Zomertijd ja heerlijk en in de winter wat langer slapen omdat het zo donker is. Ik denk dat het goed is voor je mindset. Vooral voor mensen die heel vroeg moeten op staan voor hun werk.

      Antwoord
  14. Margreth

    Hallo,

    Vertrouwen in de autoriteiten heb ik niet, zeker na de laatste verkiezingen is dat 0,00. Of dat nou Den haag of Brussel is, allemaal één pot nat. Ik ben wat ze een ‘Wappie’ noemen en trots ook.
    Zomertijd / wintertijd, het maakt niet uit, ik heb er niet zo’n last van
    Ik plaats mezelf zeker bij de 66%. ik ben gezond en tevreden. ik kijk / luister al jaren geen nieuws. Ik ben veel buiten en mediteer elke dag.

    Antwoord
    • K.M timmermans caarls

      Ook ik heb mijn vertrouwen in de autoriteiten volledig verloren. Dat maakt dat ik veel minder gelukkig voel dan een paar jaar geleden. Hoe meer ik me verdiep in de politiek, hoe meer ik er achter kom dat iedereen uit is op macht en zelfverrijking .Niks ” we zijn er voor het volk”! Ik beleef nog wel veel vreugde aan mijn (klein)kinderen, en ben blij dat ik die jaren geleden gekregen heb, want in deze tijd zou ik ze niet op de wereld gezet hebben.
      Ik behoor niet tot de 66 procent van de mensen die zich welbevinden. Sterker nog: als ik geen kinderen had, zou ik niet meer in deze wereld willen leven.

      Antwoord
      • Reinder Smalbil

        Het vertrouwen in de huidige regering is volledig zoek.
        Het is een corrupt bende met veel belangen verstrengelingen.
        De zomertijd heeft totaal geen zin , aangezien dit het normale bioritme van de mens verstoord .

        Antwoord
      • Will

        Mijn vertrouwen in de overheid is nog maar zeer klein.
        Zomertijd: helaas heb ik ook erg veel last van de aanpassing. Weg ermee, graag!

        Antwoord
    • Ria

      Zonder mijn kinderen en mijn 2 katten zou ik (72) het leven niet meer willen rekken, zij geven mij ondanks mijn isolement door mijn chronische ziekte nog steeds alle reden om goed voor mijzelf te blijven zorgen. Ik ben er voor hen en niet voor mijzelf, dat ‘mag’ tegenwoordig niet meer, opportunisme, egocentrisme en narcisme rukt ook hier op. De politiek en de toenemende persoonlijke drang naar gewichtigheid en een hoog inkomen zijn daar een goede afspiegeling van. Ongemakken als zomertijd en regelgevingen zijn peanuts in je leven, tel alleen je zegeningen, dan ben je een rijk mens.

      Antwoord
  15. Ada Aptroot de Vries

    Weg met de zomer en wintertijd
    Ik laat mijn wekker gewoon op de oude tijd staan dat geeft mij rust
    Mijn bio klok vind dat heel fijn
    Dagelijkse gedachte brengt mij met de citaten elke morgen weer bij me zelf
    En ben me dan bewust van de komende dag

    Antwoord
  16. Em

    Zelf heb ik ook geen last van de tijdswijzigingen. Mijn echtgenoot. Wel. Maar sinds wij met pensioen zijn is dat voor hem ook minder erg.
    Voor mensen, zoals mijn dochter, die zo slechtziend zijn is de zomertijd juist een fijne tijd….Dus zo is er voor ieder wel ene minpunt of een pluspunt.
    Door de zomertijd kan zij, en met haar veel mensen die slechtziend zijn, veel langer genieten van hun dag. ZOdra schemer of donker zien zij letterlijk geen hand voor ogen meer. Dus dat beetje licht dat zij nog kunnen zien maakt hen heel blij. Als moeder maakt mij dat ook blij.
    Want ondanks deze handicap is zo een vrolijke vrouw en moeder van 2 pubers die echt figuurlijk elk lichtpuntje kan zien. Wat wel een mens dan nog meer? Geld en goederen? Normaal leven, kunnen eten en wonen en werken, dat is toch voldoende. Wij zijn allemaal blije en vrolijke mensen, ondanks vorig jaar borstkanker bij mij en blaaskanker bij mijn echtgenoot. En toch niet somber, maar positief verder en hopen nu nog gezond te blijven en snel een injectie met vaccin te krijgen. De regering bestaat uit, zeker onze hoogste baas, uit een pathologische leugenaar en dat zal niet veranderen. Ieder, ook de mensen tegen hem in de regering zit er voor eigenbelang. WIj moeten als mensen proberen daar mee te leven en alle lichtjes en puntjes te zien in het duister

    Antwoord
  17. Ate de Vries

    Zomertijd vind ik onnatuurlijk en typisch iets verzonnen door een één of andere wetenschapper. Hij zal er wel op gepromoveerd zijn en draagt nu trots zijn Dr. title. Afschaffen dus. Dat brengt mij op autoriteiten, wel te verstaan onze regering in Den Haag en Brussel, dat soort kliek. Praatjes makers die in hun eigen bubbel leven, zonder ziel.
    Ach, er was iemand die zei dat Europa zielloos was, helaas vond hij de dood door iemand die hem niet aanstond. Zielloos, dat vind ik de regering, politiek en bovenal de kliek in Brussel. Dat vind ik zo fijn van Olaf, hij brengt ons terug naar de bron van ons, onze ziel. Ben ik dan pestimistisch? Nee hoor, ik noem me zelf een realist en probeer zoveel mogelijk van de kleine dingen in het leven te genieten. En wat blijkt? Wat is dat leven toch mooi en wat valt er veel te beleven als je aandacht geeft aan de natuur, andere mensen die ook openstaan voor het leven op deze aarde. Want laten we nou eerlijk zijn, is politiek, geld, hard werken, TV, media en dat soort zaken hetgene dat jij jouw leven wilt laten
    bepalen? Als je dit platform bezoekt of zelfs lid bent, dan weet je beter. Er zijn heel veel andere dingen waar we ons hart aan op kunnen halen en daar intens gelukkig van kunnen worden.

    Antwoord
  18. Curley

    Zomertijd ervaar ik als iets vervelends. Wie verzint het en ik vraag me af heeft het iets bijgedragen aan ons welzijn!

    Vele zijn ontregeld en ook is het zo het dat het je gewoon wordt verplicht mee te doen. Langer licht wie verzint het!

    Antwoord
  19. Van Dessel Elisabeth

    Afschaffen zomertijd. Schoolgaande kinderen moeten ’s avonds vroeger in bed. Na het verzetten vd tijd is het op dat moment nog licht, dan kunnen ze niet in slaap geraken. Ze moeten ook nog eens een uur vroeger op. Heel de winterperiode moeten die schatjes opstaan als het nog donker is en eens het dan eindelijk lente wordt en ze kunnen opstaan samen met het licht, moet de klok verzet worden en is het weer donker. Deze kleintjes moeten op jonge leeftijd zodanig over hun grenzen gaan dat ze later die begrenzingen niet meer kunnen voelen. Eens eind mei, is het om 11u nog licht en eind juni nog later, dat is voor niets nodig. Zou mooi zijn als dit veranderd. We leven in een maatschappij die te veel voor het economisch welzijn is gegroeid en te weinig voor het welzijn van de mensen en de natuur. Daar krijgen we nu, op verschillende niveaus het prijskaartje voor gepresenteerd, ‘niet’. Dank voor de dagelijkse gedachte. Een lichtpuntje in die vroege ochtenden.

    Antwoord
    • Alisa

      Klopt. Een andere, simpele, oplossing is natuurlijk de schooltijden aanpassen aan het seizoen, aan wat gezond is voor de kinderen. Overigens is het héle onderwijs helaas gebaseerd op het óver de grenzen van de kinderen gaan, in alles. Verschrikkelijk. Stel je eens voor dat het onderwijs zich zou aanpassen aan de behoeften van kinderen in plaats van omgekeerd, zoals het nu is. Zou dat kunnen? Een gelukkige wereld, met mensen die hun eigen begrenzingen nog kunnen voelen.

      Antwoord
  20. Alisa

    Iedere dag een ‘dagelijkse gedachte’ zet je iedere ochtend wel even zelf aan het nadenken! Als ik dit stukje, en al deze reacties erop lees, dan denk ik, waauw, zoveel mensen denken zélf na.
    Helaas nog iets teveel mensen niet, maar we zijn op de goede weg.
    Als je zelf nadenkt zakt je ‘vertrouwen in de autoriteiten’ in deze tijd wel tot ver onder het vriespunt. Het gevoel dat onze vrijheid gewaarborgd en dus veilig is, is helemaal onderuitgehaald. Dat vind ik persoonlijk nog het ergste. Ik hoor helaas ook niet meer bij die 66 procent.
    De zomertijd, ik ben nog uit de tijd dat er nog geen zomertijd was, maar toen die werd ingevoerd, ik was toen 22, vond ik het een cadeautje! Die lange lichte avonden, heerlijk! Ik hen zelf nooit moeite gehad met de overschakeling. Ik had best flexibele werktijden, ik denk dat met flexibele werktijden de overschakeling voor iedereen veel makkelijker kan worden.
    Ik woon in Zuid-Zweden, dat ligt verder naar het oosten dan Nederland. Op 21 juni, in zomertijd, gaat de zon om 4 uur op en om 10 uur ‘s avonds onder. Het wordt hier om 3 uur ‘s nachts al licht. Als je hier op permanente wintertijd over zou gaan, zou het om 2 uur ‘s nachts al licht beginnen te worden, terwijl de zon om 9 uur ‘s avonds ondergaat. Dat is zo scheef, dat is echt niet fijn. Als men in heel Europa dezelfde tijd wil aanhouden, welke tijd moet je dan kiezen? Voor het oostelijk deel zou permanente ‘zomertijd’ en voor het westelijke deel permanente ‘wintertijd’ leefbaar zijn. Maar ja, dan heb je dus een uur verschil tussen Europese landen. Ik denk dat daar de bottleneck zit. Nu, met het twee keer per jaar verzetten van de klok, heb je dat probleem niet.
    Wat betreft de huidige ‘maatregelen’, die beginnen mij ook teveel te gaan lijken op het kwartje van Kok. Laten we vooral zelfstandig nadenken en daar ook gevolg aan geven.

    Antwoord
  21. Marja Kat

    In het begin van de zomertijd wordt ik vroeg in de ochtend gewekt met het koor van de vogels. Prachtig… maar mijn biologische klok is een paar weken van slag af. Graag afschaffen…dat is beter voor mens en natuur.
    De hajenius sigaar doet me denken aan mijn geluks moment; ‘ s avonds bij schemer de gordijnen sluiten, de kaarsjes aan, een lekker kopje koffie en dan in mijn bubbel met tv of boek, heerlijk!

    Antwoord
  22. Christiane

    Ik begrijp niet goed dat veel mensen nog voor het zomeruur zijn .
    Wij brengen al genoeg schade aan de natuur waarom dan de zon 2 uur voor zijn.
    Laat ons wat dichter bij de natuur staan , goed voor mens en dier .

    Antwoord
  23. ineke

    Ik persoonlijk hou niet van gerommel met de tijd .Heb er altijd wel even last van . Ja en de overheid, hoe betrouwbaar is die.
    Volgens mij kunnen ze vol zelfvertrouwen iets verkopen, dat niet helemaal waar is.. Ik probeer meestal de zonzijde te zien.

    Antwoord
    • Elsbeth Dekker

      De zomertijd is voor mij geen genoegen. Ik heb nog wel hoop dat hij afgeschaft gaat worden. Maar dat moet dan samen met de andere landen van Europa! Dus dat gaat helaas nog wel even duren.

      Antwoord
  24. Leen Van Melle

    Ik heb een hekel gekregen aan die tijds veranderingen toen in borstvoeding gaf . Nu hoe ouder ik word hoe vervelender het is om je aan te passen aan dat uur verschil heeft geen nut en geeft alleen onnodig stress.
    Ik had al geen vertrouwe in de autoriteiten en nu zie ik het hele plaatje van coruptie en manipulatie. Ik hou men hart vast hoe stap 9 van de 10 stappen naar genoside zich gaat uitrollen ik wens dat we wakker worden voor stap 10 in gaat want dan ben ook ik onvrijwillig de klos.
    Ik voel ondanks al de oefeningen en voeding en rust de algehele stress die rond hangt als een konstante buzz van onrust. Met momenten slaat men hart er van over. Ik woon gelukkig in het plateland van Portugal waar we alles nog van ons af kunnen zetten. maar ikweet te veel om deze leugen pandemie rustig te laten gebeuren.

    Antwoord
  25. Marianne

    Zomertijd…ik heb een hele tijd nodig om er aan te wennen. Mijn kleindochter van 4 jaar, die om 8 uur op school moet zijn, was helemaal van slag afgelopen week. Ze was humeurig, terwijl ze normaal een blij kind is.
    In meZelf voel ik me goed. Ik ben tevreden met wat ik heb en hoe ik m’n tijd kan indelen. Maar als ik besef hoe er door de regering met ons omgegaan wordt word ik daar niet blij van. Ik word er ongelukkig van.
    Ik weet dat we met z’n allen deze regering gekozen hebben, maar waarom bekruipt me dan toch elke keer het gevoel dat er niet geluisterd wordt naar mensen die kiezen voor Liefde. Agressie en Geld hebben nog nooit een oplossing gebracht. Liefde wel!
    Ik wens jullie allemaal veel Liefde *.*

    Antwoord
  26. Ellie Keizer

    Hoi Olaf, ik ben een blij ei, dankbaar voor al die kleine puntjes van geluk die dagelijks langskomen. De zomertijd haalt mij niet uit balans en ik geniet alleen maar van de voordelen. En oh, ja, ik heb zelf ook al uitgevonden dat geld mij niet gelukkig maakt.

    Een zonnige groet van Ellie Keizer.

    Antwoord
    • theo

      Geld maakt niet gelukkig maar het is wel gemakkelijk om genoeg te hebben. Dat genoeg is natuurlijk afhankelijk van je eisen. Je eisen zijn weer afhankelijk van je instellingen. Je instellingen van je inzichten. Je inzichten van je ervaringen.. je ervaringen kunnen slechts leerzaam zijn als ze in een bepaalde context worden gezien.
      Dat is nu het probleem. Welke context dient aangehouden te worden.
      Dat is voor iedereen anders dunkt me.
      Dus geen algemene regel. Durven we autonoom te leven?

      Antwoord
  27. Monique Fisscher

    Van mij hoeft het ook niet die zomertijd, om 6.30 uur opstaan vind ik erg vroeg, terwijl het in werkelijkheid pas 5.30 is. Wel mooi om te luisteren naar de vogels die uitbundig fluiten, waar ik anders door heen zou slapen. Van mij hoeft het ook niet langer licht te zijn, want ik hou net zo veel van de nacht als van de dag.

    Antwoord
  28. Susan

    Ik ben dolblij met de zomertijd! Heerlijk lekker langer licht. Genieten, een avondwandeling of in de tuin werken.

    Antwoord
  29. Truus Mertens

    Vandaag naar de kamer debatten gekeken, nou dan gaat alles wel heel snel omlaag de % zakken.
    Hoe lieg je je uit situaties, hoe ga je met mensen om, hoe bestuur je een land, hoe worden de armen armer, hoe worden de rijken rijker,
    waar kunnen we op vertrouwen met deze mensen die voor ons denken te zorgen.
    “Wat gij niet wil dat uw geschied doe dat ook een ander niet” is mij altijd geleerd.
    Maar ik ben een gelukkig mens en hoop voor hen dat zij ook nog eens mogen leren.
    “Er zijn lieve mensen en er zijn mensen die dat nog mogen worden.”

    Groetjes, Truus.

    Antwoord
  30. Jacqueline

    Hoi Olaf,

    ik zal ook een keertje mee doen. mijn persoonlijk welzijn is goed, ik ben een tevreden en optimistisch mens en kan goed met de situatie omgaan, natuurlijk kan het altijd beter, maar over het algemeen ben ik een tevreden mens.
    Met de zomertijd heb ik geen last, ik vind het heerlijk dat het weer wat langer licht is. Maar ik heb ook geen bezwaar tegen wintertijd. Ik zeg altijd waarom geen compromis, i.p.v. een uur, een half uur de klok vooruitzetten en dat aanhouden als nieuwe tijd. Hoef je maar één keer te wennen en hebben de fans van de zomertijd een half uurtje winst. Lijkt me een makkelijke en goede oplossing. Vertrouwen in autoriteiten heb ik helaas niet, te vaak teleurgesteld, zeker het afgelopen jaar. groetjes Jacqueline

    Antwoord
  31. Ma-la

    Afschaffen vind ik het beste idee!
    Zolang dat nog niet het geval is, pas ik mij maar zoveel mogelijk aan.

    Antwoord
  32. Ma-la

    Ik herken dat gedoe met de tijd verzetten. Ik ben meestal met een week weer aardig bij. Gewoon op dezelfde (nieuwe ;)) tijd op staan en naar bed gaan. En een week rustig aan doen. dat werkt voor mij. 🙂

    Antwoord
  33. Poek Vossen

    zomertijd afschaffen…..de autoriteiten heb ik weinig vertrouwen in.,zeker is wel dat de kamerleden hun verantwoording nu gaan nemen.

    Mijn eigen welzijn is altijd heel goed, heb een groot netwerk, zorg goed voor mezelf,mijn leven is een 10 waard.ben altijd positief

    ingesteld. wanneer het concertgebouw en andere actieviteiten weer mogelijk zijn maak ik daar weer gebruik van. Ben dankbaar voor

    mijn gezondheid,nooit medicatie gehad. Ben bijna 84 jaar Warme groet Poek Vossen.

    Antwoord
  34. Ria

    Voor mij hoeft de zonertijd ook echt niet. Zou blij zijn als dit word afgeschaft!!!

    Antwoord
  35. Van Ranst Jenny

    Hallo Olaf,
    Dank voor je wijze filosofie!
    Voor mijn part zou ik liever géén switching zien met de winter- en zomertijd…het went niet op 1 dag….3 maand is wel lang….maar als het tussen de oren zit, dan vóel je het ook! Dieren en kleine kinderen hebben er het meeste last van om nog niet te spreken over dementerenden die zo al moeite hebben met tijdsindeling. Trouwens is er ooit een bewijs gevonden van de voordelen?????
    Persoonlijk welzijn: moeder Goethe heeft gelijk, ook onze moeder zaliger leerde ons dat! Met de paplepel gevoerd worden, kan vruchten afwerpen…
    Dank voor je dagelijkse opsteker, is ook klein gelukje op de dag!

    Antwoord
  36. Pim

    Ben geen voorstander van het gejojo met de tijd en als het gaat over vertrouwen van de (r)overheid is dit zwaar onder nul. Bevolking wordt steeds rechtelozer, grondwetten worden met voeten getreden en straks staan er weer mensen om het monument op de dam te huichelen over het feit dat we in vrijheid leven. Ik moet mijn geluk echt halen uit kleine zaken, kleinkinderen op visite hebben, nog steeds werk dat naar mijn zin is , etc.

    Antwoord
  37. Candida

    Nou Olaf,
    Daar kan ik mee instemmen. Adapteren op de bedachte zomertijd is een echte uitdaging. Ik hoorde vandaag van mensen dat zij al weken van te voren bezig zijn met de wekker vooruit zetten. Steeds enkele minuten. Dat schijnt een goede truc te zijn. Misschien een optie voor volgend jaar?

    Verder de politieke onverkwikkelijkheden die nu boven komen drijven zijn pijnlijk. En dan vooral de tijd die allen ervoor willen nemen om te laten zien dat ze geen vertrouwen hebben in elkaar. En dat te bedenken dat veel partijen verlies hebben geleden doordat de kiezer geen vertrouwen in ze heeft. Het lijkt wel oneindig watertrappelen. We zijn in een crisis die ons allen raakt en daarbij hoor je elkaar vast te houden ipv ruzie te maken. Er zijn voldoende goede voorbeelden dat dat goed werkt. In liefde! Die voorbeelden geven mij energie en vertrouwen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *