Moet er een Niet Jokken Dag komen?

15 mrt 2021 | Blog Praktisch bekeken

‘’Hee Olaf, ga jij nog stemmen?’’ Bij de Douwe Egberts koffieautomaat worden vragen zonder omhaal op je afgevuurd. Vaak zijn ze de inleiding van een eigen mening. Zo ook vandaag, een paar dagen voor de Tweede Kamerverkiezing. ‘’Ik ga niet. Ze liegen allemaal’’, verklaart stukadoor Henk, een stoere man met een rossige kop boven een wit bepoederde overall. ‘’Trouwens ik ben bezig met een grote klus’’. Hij wacht mijn antwoord niet eens af en beent weg met een dampende kop koffie in een van zijn imponerende knuisten.

Blowende deejays

Het idee van een verzamelgebouw voor bedrijven vind ik super. Je doolt hier niet rond in een kringetje met gelijkgestemde collega’s maar je maakt de zakenwereld mee vanuit alle hoeken. Het is hier een bonte club van blowende deejays, kittige nagelstylistes, serieuze verzekeraars, autistische programmeurs en nog een hele reeks van enthousiaste ondernemers.

Goudeerlijk type

Terug in mijn multifunctionele bedrijfsruimte, zoals mijn hokje officieel wordt genoemd, moet ik bekennen dat rossige Henk mij aan het denken heeft gezet. Henk is van het goudeerlijke type, altijd in z’n werkkloffie op weg naar een klus. Wat je ziet, is wat je krijgt. Zo ken ik hem sinds onze eerste kennismaking. Politici, strak in het pak, sjoemelend met de waarheid, staan mijlenver van hem af.

Drie kanten van de waarheid

Raar woord is dat eigenlijk; de waarheid. Het klinkt zo absoluut. Het archief van de Dagelijkse Gedachte puilt werkelijk uit van opvattingen over de waarheid. Persoonlijk vind ik deze van de Ierse journalist en schrijver Glenn Meade treffend: ‘’Elk verhaal heeft altijd drie kanten. Jouw kant, mijn kant, en de waarheid’’. Met 8 miljard wereldburgers is de waarheid zo plotseling een heel ruim begrip.

Een eeuwig geheim

‘’Iedereen jokt. Van jong tot oud’’, weten pedagoog Rianne Kok en psycholoog Sophie van der Zee van Erasmus University Rotterdam. Ik houd ervan als serieuze wetenschappers onderzoek doen naar zulke triviale zaken. Beide dames zijn dé leugenexperts van de Benelux. Hun partners lopen constant op hun tenen. ‘’Van wie is die streep in de wc?’’ Bij mij thuis blijft zoiets een eeuwig geheim. Maar bij deze dames springen hun huisgenoten schuldbewust op: ‘’Ik was het, ik was het. Sorry, sorry, sorry’’. Want Rianne en Sophie houd je niet voor de gek.

Waarom we allemaal liegen

Er staat een interessant interview met hen op de website van Erasmus University Rotterdam. De titel luidt: ‘Waarom we allemaal liegen – en niet zo’n beetje ook’. Liegen doen we vooral, zo verklaren de onderzoekers, in ‘sociale context’. Om de onderlinge sfeer een beetje goed te houden gaan we creatief om met de waarheid. Vrouwen en mannen houden elkaar liegend trouwens in evenwicht.

Het einde der tijden

Er zijn duizenden themadagen op de wereld. De bekendste is natuurlijk de Internationale Vrouwendag die onlangs werd gevierd. Maar ik wist niet van de Wereld zonder tabak dag of de Week (dus 7 dagen) van de Borstvoeding. En ik heb er eigenlijk ook geen idee van of er een dag van de waarheid bestaat. Ja, in de Bijbel of de Koran, het einde der tijden. Nee, ik bedoel zoiets als in de film Liar Liar met Jim Carrey. Een advocaat belooft zijn zoontje als verjaardagscadeautje een dag niet te liegen.

Niet Jokken Dag

Zullen we er een poll over houden? Lekker samen met de lezers van mijn verhaaltjes. Moet er een Niet Jokken Dag komen? Toepasselijk de dag na 1 april. Een dag waarin zelfs leugentjes om bestwil niet zijn toegestaan. De Griekse wijsgeer Aristoteles zou zeker hebben meegedaan. Hij zag in de vierde eeuw voor Christus al niet echt het nut in van jokken: ‘’Het enige wat je bereikt met liegen, is dat je niet meer wordt geloofd als je de waarheid spreekt’’.

Wat zie jij eruit

Henk komt gegarandeerd zonder kleerscheuren door een Niet Jokken Dag. ‘’Jezus, wat zie jij eruit’’, begroet hij mij op een ochtend meedogenloos. ‘’Ik zit even diep Henk, mijn vader is overleden’’, antwoord ik timide. ‘’Sorry. Dan mag ‘t. Gecondoleerd’’. En met een goed bedoelde klap op mijn schouder vervolgt hij zijn weg. Eerlijk is eerlijk; hij zou me pas echt hebben gekwetst met het leugentje: ‘’Hee Olaf, wat schitter je weer vandaag’’.

Marco Borsato

Auteur Paul Ferrini, bekend van de million seller Love Without Conditions, benadrukt de spirituele voordelen van niet jokken. ‘’De waarheid brengt altijd geestelijke gezondheid met zich mee’’, schrijft hij. De vertaling van zijn boek luidt ‘Liefde zonder voorwaarden’, iets waar bijvoorbeeld zanger Marco Borsato de laatste 11 jaar druk mee is geweest. Zijn (ex-)vrouw Leontine wist hier weer niets van. Marco doet dus niet mee met Niet Jokken Dag.

Wat een liegbeest ben ik

Moet ik Henk zijn raad opvolgen en ook maar niet gaan stemmen? Politici zijn inderdaad allemaal jokkenbrokken. Staat er nou helemaal niemand op het stembiljet die nog niet is bedorven? Merk je het? Ik speel of ik dit ter plekke moet bedenken. Wat een liegbeest ben ik. Vanaf de eerste regel weet ik al dat ik dit stukje ga eindigen met Wopke Hoekstra. Ik vind Wopke zo’n heerlijke onhandige, politieke kluns die nog niet helemaal doorheeft hoe het werkt, dat ik als gebaar zijn vakje rood ga krassen. Eerlijk beloofd!

Nu ben ik toch nieuwsgierig. Welk leugentje om best wil heb jij ooit verteld? Deel het hieronder.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

32 Reacties

  1. Jan Daem

    Met betrekking tot het bovenstaande onderwerp verwijs ik heel graag naar een prachtige en krachtige livestream uitzending rond het thema: De leugen regeert.
    Gastspreekster : Vlaamse filosoof Alicja Gescinska brengt op een zeer eenvoudige wijze verhelderede inzichten. Zij analyseert de leugen en haar tegenpool: de waarachtigheid.

    Belangstelling…haast je langzaam… installeer je rustig in de bank … neem pen en papier mee… een glas wijn… en beluister deze boeiende uitzending gedurende 1.15 uur.

    Klik Hier: https://www.youtube.com/watch?v=QOxRBrJDmWI&t=15s

    Antwoord
  2. Paula

    Ik vertel regelmatig een leugentje om bestwil. Mijn moeder is aan het dementeren en vraagt continu of ik iets mooi vind. Of dat ik ergens heen ga waar ik al in geen jaren heen ga, zoals naar school. Vorige week dacht ze dat ik 15 jaar was… Ze wilt weten of ik haar kleren mooi vind en ik houd niet van haar stijl, dus zeg ik maar ja.
    Dit zijn leugentjes om haar rustig te houden, en dan mag het, vind ik.

    Antwoord
  3. Marion Evers

    Ieder heeft zijn eigen waarheid over een bepaalde situatie, omdat ieder er vanuit zijn eigen oogpunt naar kijkt.
    Maar dit gaat over liegen: Ik heb een hekel aan liegen………….ook leugentjes om bestwil.
    Heb ik nooit gelogen? waarschijnlijk wel.

    Antwoord
  4. Froukje

    Er zijn momenten dat het verstandiger is iets niet uit te spreken. Dat zou je liegen kunnen noemen, omdat je iets achterhoudt, echter: “spreken is zilver, zwijgen is goud”.
    Bewust liegen doe ik niet, hoef daardoor ook geen ‘boekhouding’ bij te houden van wat ik waar gezegd heb.
    Mijn beppe zei altijd “ zet een wacht voor uw lippen”. “ Ieder mens heeft iets goeds in zich, zoek daar eerst naar”.

    Antwoord
  5. Fons Meijer

    Een leugentje om bestwil.
    Velen hebben het aangevoerd als excuus om (een beetje) naast de waarheid te zitten. De uitleg van “bestwil” strookt dan vaak ook niet met hoe mijn moeder het me heeft geleerd. Ooit gaf ze mijn opa (haar vader) een antwoord waarvan ik wist dat het niet klopte. Als uitleg vertelde ze mij dat het voor opa (!) beter was als hij niet de hele waarheid zou horen. Voor mijn moeder was het waarschijnlijk ook prettiger, maar de essentie zat in “om bestwil van mijn opa”.
    De Van Dale legt uit dat het eigen belang wordt gediend, met de toevoeging “om erger te voorkomen”. Maar waarom zou je liegen als je er zelf nadeel van hebt? Dan zou iedere leugen om bestwil zijn. Mijn voorkeur krijgt de uitleg van mijn moeder: je liegt omwille van de ander, zelfs al zou je er nadeel van hebben.

    Antwoord
  6. Paul

    Ik spreek de waarheid als ik nu antwoord B aanvink

    Antwoord
  7. Bibian

    Ik heb een grondige hekel aan liegen, leugenaars en bedriegers. Mensen die anderen bewust voorliegen om er zelf beter van te worden, op welke manier dan ook. Ik ben open opgevoed. Mijn moeder was eerlijk tot op het bot…. letterlijk en dat was niet altijd even prettig of nodig. Als dochter van mijn moeder startte ik dus ook zo. Altijd eerlijk (mijn waarheid) en recht voor zijn raap. Gelukkig heb ik later geleerd hier nuance in aan te brengen. Ik vraag mezelf af wat de toegevoegde waarde is van mijn waarheid. Is die aanwezig, dan zal ik deze bijdragen. Zo niet, dan niet. Dat geeft heel veel innerlijke rust, want altijd en overal jouw waarheid benoemen is vaak toch ook een ego-dingetje. Dus een niet-jokken-dag? Alsjeblieft niet, er zijn tegenwoordig zoveel ‘speciale’ dagen, dat ze niet meer speciaal zijn 😁

    Antwoord
    • Elske

      Wat een mooi antwoord: wat is de toegevoegde waarde van mijn waarheid. Dank!

      Antwoord
  8. Greta Frans

    Liegen neemt het vertrouwen weg in iemand ..
    Beter is de waarheid te zeggen ,toch …zeker indien het een pijnlijke waarheid is op een een voorzichtige manier aanbrengen ..vb bij zwaar zieken ..het kan een opluchting zijn voor de zieke dat hij een eerlijk antwoord krijgt .

    Antwoord
    • Elske

      Wat een mooi antwoord. De waarheid moet wat toevoegen. Dank!

      Antwoord
    • Elske

      Oh… antwoord was eigenlijk voor Bibian bedoeld, verkeerde knopje!

      Antwoord
  9. Ingrid Broersma

    Ik en vaak niet eerlijk tegenover mij zelf; hoe kan ik dan eerlijk zijn tegenover een ander?

    Antwoord
  10. Doris F.

    De waarheid hoef je niet te onthouden, een leugen/leugentje wel. Een leugen is altijd gebaseerd op angst of een ander egotrekje.
    Onwaarheden vervuilen je systeem en vernauwen je geest. Voor wat kies je?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *