Binnen ieder mens strijden twee wolven

09 jun 2021 | Blog Praktisch bekeken

Tien minuten ben ik even niet de spirituele Olaf Hoenson van de Dagelijkse Gedachte. Schreeuwend dans ik door de keuken terwijl een stukje duim op het aanrecht is achtergebleven. Het bloed spuit als een fontein omhoog. Mijn gezinsleden slaan het tafereel geschrokken gade. Tot mijn zoon Mink ingrijpt. Zorgzaam draait hij een drukverband om mijn afgetopte linkerduim. ‘’En stop met dat vloeken’’. Door zijn opmerking herpak ik mijzelf. Met een kloppende duim zak ik neer in een stoel en kom ik tot rust.

Tegenstrijdigheden

Ieder mens heeft zijn tegenstrijdigheden. Ik vorm geen uitzondering. Dagelijks verdiep ik mij in inspirerende citaten, lees ik over Mindfulness, het boeddhisme of mediteren. De esoterische Olaf. Maar als dingen niet gaan zoals ik wil, kan ik soms gigantisch uit mijn slof schieten. De donkere Olaf. Achteraf moet ik dan met schaamte toegegeven dat ik weer eens te primair heb gereageerd.

Mahatma Gandhi

Bij de Dagelijkse Gedachte publiceren wij regelmatig mooie quotes van Mahatma Gandhi, de belichaming van geweldloos verzet. Hij beweerde: ‘’Zoals opgeslagen warmte wordt omgezet in energie, kan woede die wordt beheerst, worden omgezet in een kracht die de wereld kan bewegen’’. Mooi gezegd, maar in recente biografieën worden we eveneens gewezen op zijn minder mooie trekjes. Gandhi blijkt geen heilige te zijn geweest. Daar houd ik mij in donkere momenten dan maar aan vast.

Wolven

‘’Binnen ieder mens strijden een boze en een liefdevolle wolf. De wolf die wint, is de wolf die je voedt’’. Wat geeft dit citaat uit een parabel van de Cherokee meesterlijk weer hoe we allemaal innerlijk strijden. En in dit soort gevallen kan je ook altijd bij Boeddha terecht. Hoe ziet hij die innerlijke strijd? ‘’Nou Olaf, ik zou zeggen. Het is belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken’’.

Een tuin

Zo zou ik uren kunnen doorgaan. Mijn archief puilt werkelijk uit van citaten over de goede én slechte kanten van de mens. Vaak wordt onze gedachtenwereld vergeleken met een landschap of een tuin. Jouw gedachtenwereld (ik schrijf het mét een tussen-n) kan een oerwoud zijn met wilde ideeën en primitieve gevoelens. Of juist een keurig ingedeelde tuin met afgescheiden perkjes en geen ruimte voor onkruid. Jack Kornfield omschrijft het zo: ‘’Het hart is als een tuin. Welke zaden plant je? Mededogen of angst, wrok of liefde?’’

Onkruid

Deze metafoor van een tuin en onze gedachtenwereld is des te treffender omdat je de natuur niet altijd in de hand hebt. Wat bepaalt bijvoorbeeld wat onkruid is in het gecultiveerde tuintje? Is daar geen ruimte voor afwijkende gedachten? Of zoals Wayne Dyer zegt: ‘’Het verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel’’. En past een gedachtenwereld als een oerwoud, waarin het ieder voor zich is, wel altijd bij de sociale samenleving waarin wij leven? Soms is een beetje snoeien (lees: aanpassen) op zijn plaats.

Schuldgevoelens

Kijk nu is het je toch weer gelukt Olaf. Kritische volgers zullen dit stukje ongetwijfeld ontmaskeren als het wegschrijven van mijn schuldgevoelens over de emotionele explosie uit de eerste alinea. Een beetje filosoferen over de lichte en donkere kanten van het innerlijk en iedereen begrijpt dat Olaf ook maar een mens is. Allemaal gaan we weleens uit ons dak. Dat was toch je intentie Olaf?

Freud

Nou, niet bewust. En voor mijn onderbewuste ben ik niet gelukkig niet verantwoordelijk. Want daarin circuleren volgens Sigmund Freud gedachten en gevoelens waarvan ik geen weet heb maar die wél mijn gedrag kunnen beïnvloeden. Daartegen vechten heeft volgens hem geen zin. Daarom sluit ik dit stukje over de donkere Olaf gerustgesteld af met de volgende woorden van deze grondlegger van de psychoanalyse: ‘’Streef er niet naar je complexen te elimineren, maar tracht in harmonie met ze te leven’’.

 

Hoe ga jij om met jouw mindere kanten? Of die van anderen? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

21 Reacties

 1. Mathys

  We leven als dualistische mensen in een bipolaire wereld. Dat is juist de uitdaging van de derde dimensie, deze overstijgen naar een hoger trillingsniveau

  Antwoord
 2. manon

  wat goed dat je niet onfeilbaar bent, en zo herkenbaar voor velen,
  waaronder ik…
  Dank je voor deze column. 🤷‍♀️

  Antwoord
 3. hetty vosselman

  Ik ben gewoon goed zoals ik ben en heb mezelf in mijn 60 jaren geaccepteerd.
  Niet alles kan alleen maar mooi en goed zijn, dus ik ook niet :).

  Sterkte met je duim !

  Antwoord
 4. Linda Cobbaert

  Durven kijken naar de dualiteit bij jezelf is al een begin.
  Liefdevol denken help je op weg naar meer wijsheid en minder ego.

  Antwoord
 5. Rosie Goovaerts

  zonder donkere kant is er geen lichtere kant. Donkere perioden zijn de beste leerschool. Op het moment ziet men het niet, maar des te meer achteraf. Zodoende wordt het meer Licht dan donker. Dankbaar voor wat is.
  Het beste met je duim Olaf.
  Zachte hartengroet, Rosie uit België

  Antwoord
 6. Edine

  Ik omarm donker en licht.
  En wend mij dan glimlachend naar het licht.

  Antwoord
  • Mieke Van Asbroeck

   Vroeger noemde we die donkere kant het geweten, dan voelde ik mij schuldig daar moest ik voor boeten en bidden en mijzelf straffen opleggen. Nu heb ik geleerd dat die donkere kant een innerlijke criticus is, die mij vooral wil beschermen, maar als ik hem de kans geef mijn leven te sturen dan durf ik niets te ondernemen. Wanneer hij nog eens de bovenhand neemt dan ben ik alert. Ik duw deze gevoelens en gedachten niet weg maar overweeg welk de gevolgen zijn indien ik er aan toegeef, ik neem de tijd, reageer of handel niet op het moment maar overweeg vooraleer ik reageer. Ze zijn een deel van mijzelf en probeer die ook te omarmen.

   Antwoord
 7. Marylin De Vlieger

  Deze momenten ervaren als groeimomenten om meer van mezelf te leren kennen en te aanvaarden. Niet streven naar perfectie, geen veroordeling want het is een weg die we bewandelen om meer te kunnen worden van wie we zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *