Hoor ik bij die 66 procent?

01 apr 2021 | Blog Praktisch bekeken

Zelden heb ik iemand zo verlekkerd aan een dikke sigaar zien lurken. Elke avond, steevast zeven uur, staat hij op het hondenweidje van ons vakantiepark. Een alleenstaande zestiger, verliefd op z’n Yorkshireterriër én zijn dagelijkse Cubaan. Zo verklapte hij me op een dag. Ik moest direct aan deze tevreden roker denken toen deze week het CBS-rapport Persoonlijk Welzijn van de Nederlander in mijn e-mailbox plofte.

Drie bypasses

Ik noem hem voor het gemak maar even Nico. Want hondenbezitters maken vaak korte praatjes zonder naar elkaars naam te vragen. Nico, licht corpulent en een witte kop haar, bekende me tijdens zo’n uitlaatpraatje dat hij vroeger een stevige kettingroker was. ‘’Ik heb nu drie bypasses en roken is mij door de cardioloog ernstig afgeraden. Maar deze ene sigaar maakt mijn dag compleet’’, verklaarde hij zijn zonde.

Een bevredigend leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is vooral bekend om zijn economische rapporten maar het meet ook jaarlijks ons welzijn. Ik weet niet of ze Nico hebben gebeld maar zolang hij zijn paffertje mag opsteken, voelt hij zich wel. Dat hoeft niet voor een ander te gelden want welzijn heeft voor iedereen een eigen betekenis. In het archief van de Dagelijkse Gedachte vind ik een treffende omschrijving van Carl Jung: ‘’ De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven’’.

Kleine vreugde

Ons archief puilt trouwens uit van citaten over zinvol leven. Feitelijk is dat de missie waarmee ik 20 jaar geleden de Dagelijkse Gedachte ben begonnen: ‘‘Met elke dag een moment van bezinning werk je mee aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen’’. Ik ben van mening dat elke dag eventjes stilstaan bij het bijzondere van het leven een wereld van verschil kan maken. Of zoals Katharina Elisabeth Goethe, ja inderdaad de moeder van Johann Wolfgang, zei: ‘’Ik jaag op kleine vreugde, en zo vind ik alle dagen iets waar ik blij van word’’.

Hoor ik bij die 66 procent?

Ken je de uitkomsten van het onderzoek niet? Dan heb ik goed bericht. Volgens het CBS voelde vorig jaar ruim 66 procent van de volwassenen zich in hoge mate wel. Zelf nog een stukje beter dan het jaar ervoor. Dit soort nieuwtjes betrek ik altijd op mezelf. Hoe ervaar ik mijn welzijn? Hoor ik bij die 66 procent? Opmerkelijk is trouwens wel dat in 2020 Corona uitbrak. De sociale gevolgen van deze pandemie hebben blijkbaar (nog) geen invloed gehad op ons gevoel van welzijn.

Geld maak niet gelukkig

Eventjes tussendoor, je kunt welzijn ook door een andere bril bekijken. Getuige dit citaat van Malcolm Forbes oprichter van het gelijknamige magazine Forbes: ‘’Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn’’. Haha. Malcom was wel iemand. Hij verdiende een miljard met zijn blad. Maar is geld wel een factor voor welzijn? ‘’Natuurlijk niet, Olaf’’, galmt Zig Ziglar mij vanuit het hiernamaals toe: ‘’ Het is bekend dat geld niet gelukkig maakt, maar toch wil iedereen dat zelf uitvinden’’.

Hoe tevreden ben je?

Om te ontdekken hoe het met jouw welzijn staat, heeft het CBS een aantal vragen geformuleerd. Hoe tevreden ben je over de volgende onderwerpen: je financiële situatie, je dagelijkse bezigheden, je gezondheid, je sociale leven, je leefomgeving, je veiligheid en de autoriteiten?’’ Dat helpt. Dan merk je toch dat het experts zijn bij het CBS. In mijn hoofd streep ik het rijtje een voor een af. En ja hoor. Ik bevind mij onder de 66 procent Nederlanders die lekker in zijn vel zit. Tot aan het laatste puntje moet ik eerlijk bekennen. Even opgezocht wat het CBS bedoelt met ‘autoriteiten’. Het blijkt met name te gaan om de Tweede Kamer en de regering. Voel ik welzijn bij de politiek? Gaat dit onderwerp mijn gemiddelde toch nog onderuit halen?

Afschaffen van de zomertijd

Even voor de jongere lezers. Ik ben nog uit de tijd van het kwartje van Kok. Deze minister van financiën voerde in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging in op een liter benzine. Deze tijdelijkheid duurt tot op de dag van vandaag! Om je bij iets wel te kunnen voelen, moet je er wel op kunnen vertrouwen. De politiek maakt het mensen op dat vlak wel erg moeilijk. ‘’Olaf, je moet geen oude koeien uit de sloot halen’’. Ik voel de reacties al aan. Goed. Dan besluit ik mijn stukje met een recent voorbeeld. Datum: zondag 28 maart 2021. Heb ik niet alweer ruim twee jaar geleden meegedaan aan een bindende enquête over afschaffen van de zomertijd? En bleek destijds niet dat ruim 80 procent voor afschaffing stemde? En heeft de Europese Commissie niet gezegd dat de zomertijd wordt afgeschaft? En?

Een jetlag van drie maanden

En? Olaf heeft afgelopen zondag gewoon zijn klokje weer een uur terug gezet. Nee, nou vergis ik me ook nog. Een uurtje naar voren. Dus als mijn wekker nu zeven uur ’s morgens aangeeft, is het eigenlijk zes uur. Misschien ben ik de enige, maar het duurt bij mij drie maanden voordat mijn biologische klok ook meedoet. Dus een jetlag van een kwart jaar en met de wintertijd opnieuw, opgeteld een half jaar van slag. Dat kan ik geen welzijn noemen. Trek mij bij nader inzien toch maar af van die 66 procent.

Hoeveel vertrouwen heb jij in de autoriteiten? Wat vind je van de zomertijd? Hoe staat het met je persoonlijke welzijn? Ik ben benieuwd. Laat hieronder jouw reactie achter.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

48 Reacties

  1. Susan

    Ik ben dolblij met de zomertijd! Heerlijk lekker langer licht. Genieten, een avondwandeling of in de tuin werken.

    Antwoord
  2. Truus Mertens

    Vandaag naar de kamer debatten gekeken, nou dan gaat alles wel heel snel omlaag de % zakken.
    Hoe lieg je je uit situaties, hoe ga je met mensen om, hoe bestuur je een land, hoe worden de armen armer, hoe worden de rijken rijker,
    waar kunnen we op vertrouwen met deze mensen die voor ons denken te zorgen.
    “Wat gij niet wil dat uw geschied doe dat ook een ander niet” is mij altijd geleerd.
    Maar ik ben een gelukkig mens en hoop voor hen dat zij ook nog eens mogen leren.
    “Er zijn lieve mensen en er zijn mensen die dat nog mogen worden.”

    Groetjes, Truus.

    Antwoord
  3. Jacqueline

    Hoi Olaf,

    ik zal ook een keertje mee doen. mijn persoonlijk welzijn is goed, ik ben een tevreden en optimistisch mens en kan goed met de situatie omgaan, natuurlijk kan het altijd beter, maar over het algemeen ben ik een tevreden mens.
    Met de zomertijd heb ik geen last, ik vind het heerlijk dat het weer wat langer licht is. Maar ik heb ook geen bezwaar tegen wintertijd. Ik zeg altijd waarom geen compromis, i.p.v. een uur, een half uur de klok vooruitzetten en dat aanhouden als nieuwe tijd. Hoef je maar één keer te wennen en hebben de fans van de zomertijd een half uurtje winst. Lijkt me een makkelijke en goede oplossing. Vertrouwen in autoriteiten heb ik helaas niet, te vaak teleurgesteld, zeker het afgelopen jaar. groetjes Jacqueline

    Antwoord
  4. Ma-la

    Afschaffen vind ik het beste idee!
    Zolang dat nog niet het geval is, pas ik mij maar zoveel mogelijk aan.

    Antwoord
  5. Ma-la

    Ik herken dat gedoe met de tijd verzetten. Ik ben meestal met een week weer aardig bij. Gewoon op dezelfde (nieuwe ;)) tijd op staan en naar bed gaan. En een week rustig aan doen. dat werkt voor mij. 🙂

    Antwoord
  6. Poek Vossen

    zomertijd afschaffen…..de autoriteiten heb ik weinig vertrouwen in.,zeker is wel dat de kamerleden hun verantwoording nu gaan nemen.

    Mijn eigen welzijn is altijd heel goed, heb een groot netwerk, zorg goed voor mezelf,mijn leven is een 10 waard.ben altijd positief

    ingesteld. wanneer het concertgebouw en andere actieviteiten weer mogelijk zijn maak ik daar weer gebruik van. Ben dankbaar voor

    mijn gezondheid,nooit medicatie gehad. Ben bijna 84 jaar Warme groet Poek Vossen.

    Antwoord
  7. Ria

    Voor mij hoeft de zonertijd ook echt niet. Zou blij zijn als dit word afgeschaft!!!

    Antwoord
  8. Van Ranst Jenny

    Hallo Olaf,
    Dank voor je wijze filosofie!
    Voor mijn part zou ik liever géén switching zien met de winter- en zomertijd…het went niet op 1 dag….3 maand is wel lang….maar als het tussen de oren zit, dan vóel je het ook! Dieren en kleine kinderen hebben er het meeste last van om nog niet te spreken over dementerenden die zo al moeite hebben met tijdsindeling. Trouwens is er ooit een bewijs gevonden van de voordelen?????
    Persoonlijk welzijn: moeder Goethe heeft gelijk, ook onze moeder zaliger leerde ons dat! Met de paplepel gevoerd worden, kan vruchten afwerpen…
    Dank voor je dagelijkse opsteker, is ook klein gelukje op de dag!

    Antwoord
  9. Pim

    Ben geen voorstander van het gejojo met de tijd en als het gaat over vertrouwen van de (r)overheid is dit zwaar onder nul. Bevolking wordt steeds rechtelozer, grondwetten worden met voeten getreden en straks staan er weer mensen om het monument op de dam te huichelen over het feit dat we in vrijheid leven. Ik moet mijn geluk echt halen uit kleine zaken, kleinkinderen op visite hebben, nog steeds werk dat naar mijn zin is , etc.

    Antwoord
  10. Candida

    Nou Olaf,
    Daar kan ik mee instemmen. Adapteren op de bedachte zomertijd is een echte uitdaging. Ik hoorde vandaag van mensen dat zij al weken van te voren bezig zijn met de wekker vooruit zetten. Steeds enkele minuten. Dat schijnt een goede truc te zijn. Misschien een optie voor volgend jaar?

    Verder de politieke onverkwikkelijkheden die nu boven komen drijven zijn pijnlijk. En dan vooral de tijd die allen ervoor willen nemen om te laten zien dat ze geen vertrouwen hebben in elkaar. En dat te bedenken dat veel partijen verlies hebben geleden doordat de kiezer geen vertrouwen in ze heeft. Het lijkt wel oneindig watertrappelen. We zijn in een crisis die ons allen raakt en daarbij hoor je elkaar vast te houden ipv ruzie te maken. Er zijn voldoende goede voorbeelden dat dat goed werkt. In liefde! Die voorbeelden geven mij energie en vertrouwen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *