Ik spreek nooit de waarheid, maar jij ook niet

30 mrt 2022 | Blog Praktisch bekeken

‘’Wat leuk zo’n jonge opa die nog voetbalt’’. Het zinnetje, uitgesproken op het speelveldje in het park, verdient direct de titel ‘Blunder 9256 in het chaotische leven van Olaf Hoenson’. Voor de zoveelste keer laat ik me misleiden door wat ik meen te zien. Ga ik het ooit nog leren?

Complimentje

Even ter verdediging van mezelf. Doordeweekse dag in het park. Schoolvakantie. Het enorme aantal grootouders dat past op hun kleinkinderen. Grijzend haar. Houterige motoriek. Dat moet toch die lieve opa zijn die een balletje trapt met zijn kleinzoon? Dus niet, zo begrijp ik uit zijn reactie op mijn goed bedoelde complimentje. ‘’Ik ben zijn vader’’, bijt hij mij beledigd toe. Wat nu?

Hans Anders

‘’Ha ha ha. Hoe vaak heb ik het niet gezegd? Je ziet de dingen niet zoals ze zijn. Je ziet de dingen zoals je bent’’. Ik hoor het Socrates triomfantelijk uitroepen in mijn hoofd. Het is een van de meest populaire Dagelijkse Gedachten die ik ooit heb verstuurd, maar zelf ben ik er nog altijd doof voor. Ik kijk naar de wereld door het brilletje van mijn overtuigingen. Anders dan bij de brilletjes van Hans Anders (leuk grapje toch?) zie je hier niet beter door maar juist waziger. Mijn vaste overtuigingen vervormen de werkelijkheid.

Mijn waarheid

Ga ik mezelf toch weer verdedigen. Want volgens de Ierse auteur Glenn Meade lijdt iedereen aan deze kwaal. Volgens hem heeft elk verhaal drie kanten: ‘’Jouw kant, mijn kant, en de waarheid’’. Ieders kant wordt gevormd door zijn of haar overtuigingen. De waarheid is vanuit deze redenering ongrijpbaar. Niemand zal die ooit helemaal kennen. Maakt helemaal niet uit hoor, biedt dichter en denker Khalil Gibran (1883-1931) een oplossing voor dit probleem: ‘’Zeg gewoon niet dat je dé waarheid hebt gevonden maar dat je één waarheid hebt gevonden’’.

Brilletje

Aan deze tip heb je nog eens wat. Want het begrip waarheid heeft zwaar te lijden onder het huidige tijdsbeeld dat wordt gedomineerd door de sociale media. Iedereen ventileert zijn eigen waarheid binnen een milliseconde op Twitter, Facebook of Instagram. Dat is niet erg, maar weet wel dat er dus niemand de absolute waarheid spreekt. Hoe goed hij of zij het ook bedoelt en hoe mooi of confronterend zo’n waarheid ook klinkt. We kijken allemaal door ons gekleurde brilletje van overtuigingen. Of zoals de spirituele romanschrijver Paulo Coelho waarschuwt: ‘’Wat we zien is slechts het zichtbare deel van de realiteit’’.

John Lennon

Beatle John Lennon (1940-1980) zet het probleem filosofisch gezien op scherp: ‘’Leven is eenvoudig met je ogen dicht. Want alles wat je ziet, begrijp je verkeerd’’. Maar in de praktijk kunnen we natuurlijk niet met gesloten ogen door het leven. En waarom zouden we? Er is weliswaar veel onrecht maar er is ook veel moois te bewonderen. Dat wist John natuurlijk best. Hij probeert ons gewoon te waarschuwen om niet te snel je mening klaar te hebben en die zelfs nog te wantrouwen. Niet waar Olaf?

Blunder 9256

Dus je laat ’s middags je hond uit in het park. De zon schijnt en het gras heeft een frisgroene lentekleur. Je krijgt het euforische gevoel dat na de lange, grijze winter het zonnige leven weer gaat beginnen. Daar zie je op het speelveldje een grijze man en een jongetje van een jaar of zes een voetbal naar elkaar trappen. Je vindt het ongemakkelijk om er zonder groet voorbij te lopen. Bovendien vind je het een ontroerend tafereeltje. Het lichamelijk verval van de senior, verbeeld door zijn stramme stappen die schril contrasteren met het druistige van de jeugd. Je wilt blunder 9256 niet maken. Wat zeg je dan Olaf?

De politie bellen

‘’Goedemiddag mensen van verschillende leeftijd. O sorry het kan ook nog net ochtend zijn. Door mijn brilletje gezien vermoed ik dat jullie een familierelatie hebben, maar dat kan ik verkeerd zien. Ik heb het gevoel dat jullie het ongemakkelijk vinden als ik zonder iets te zeggen voorbijloop. Aan de andere kant kan ik begrijpen dat jullie geen behoefte hebben aan contact. Jullie hebben helemaal het recht op jullie eigen waarheid en ik kan er volledig naast zitten. Het is geheel mijn eigen waarheid dat het leuk is om te zien hoe jong en oud samen voetballen. Maar nogmaals, deze emotie komt geheel voort uit mijn overtuigingen. Doeiiiii”.

Wat denk je? Hoe snel zouden ze met hun mobieltje de politie bellen om te melden dat er een verwarde man door het park dwaalt?

Zat jij ook weleens helemaal mis? Of andersom, zat iemand anders helemaal mis bij jou? Ik ben benieuwd. Gebruik het reactie formulier hieronder.

PS. Wil je een lekker leeg hoofd, minder zorgen en beter slapen? Wist je dat het Gedachtenkastje er nu ook is in een luisterversie? Kijk hier voor meer informatie en een luisterfragment.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

19 Reacties

 1. Elisabeth

  Mijn eerste reactie op Poetin was God waarom laat je hem leven en dit doen. Tweede reactie was schiet die vent tweede hitler af.
  Maar nee ik kies ervoor om Licht en Liefde naar hem te sturen ook al kots ik van die kop.
  Maar Liefde en Licht overwint bewijzen genoeg gehad. Het kost mij moeite maar ik ga ervoor.

  Antwoord
 2. betty

  er zaten eens 4 mannen aan een tafeltje een spelletje

  te spelen.

  toen kwam er een grote man langs en die legde een

  gevormd houten blokje in het midden van de tafel.

  goh, zei een van de mannen, wat een leuk blokje, het

  lijkt wel een M !

  nee joh, zei de man aan de overkant, het is een W !

  welnee, zei de man aan de andere zijde, ik zie een E !

  hoe kom je erbij, zei de man aan zijn andere kant, ik vind het een 3 !

  nee, zei de man ik heb een houten blokje neergelegd in de vorm

  van een bruggetje ….

  en als ik het omdraai is het een dubbel geultje…..

  wat gebeurde er verder met die mannen die daar zo gezellig

  hadden gezeten ?

  moesten ze er om lachen, kregen ze een interessant gesprek,

  kregen ze ruzie of gingen ze gewoon door met wat ze altijd al

  deden ?

  Antwoord
 3. Hélène

  Hoi Olof, ik probeer daar ook bewust van te zijn om dan bij twijfel te zeggen: “oh wat gezellig dat jullie samen aan het voetballen zijn!” Heerlijk hoor zo in de zon… 😉 Maar uiteraard is het menselijk dat je wel eens wat invult en dan zit je er wel eens naast, ik ook. Kan gebeuren en excuus aanbieden is ook gezond.

  Antwoord
 4. Julia Vos

  Oh, wat moeilijk toch, ‘niet oordelen’ is een dagelijkse opdracht. Mijn zenleraar zegt ‘ gewoon schouwen’ meer niet. En genieten van het beeld dat je ziet. Afleren om te oordelen dat kan je leren en is een bevrijding als je daarin lukt. Bedankt Olaf voor het signaal dat je geeft.
  Julia

  Antwoord
  • Lennie

   Het begint met altijd met bewustwording en daar heb je af en toe een ‘opschud-momentje’ voor nodig.
   We kunnen in dit leven niet zonder oordelen leven.
   Maar we kunnen er wel wat mee doen. Dagelijks , wekelijks totdat ze steeds minder snel in de denkgeest opdoemen ofwel ze je gemakkelijk kunt laten gaan(of in het ‘gedachtenkastje’ zetten🤗) .
   Dat is mijn ervaring althans.
   En dit stuk is precies weer zo’n mooie aanzet tot bewustzijn🙏🏻

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *