Volhouden pap

30 nov 2022 | Blog Praktisch bekeken

Mijn tong hangt op mijn schoenen. Mijn benen voelen als lood. ‘’Volhouden pap’’, klinkt mijn dochter Kiki naast me. ‘’Jij wilde toch cadeautjes kopen!’’ Ik knik, maar wist ik veel dat ze mij een uitputtende, lange dag door Portal de la Marina Shopping Center zou slepen.

Helemaal doorheen

De goede lezer merkt op dat ik niet in Nederland verblijf. Met een bezoekje aan dit enorme winkelcentrum even achter Denia sluit ik mijn najaar retraite in Spanje af. Binnen mijn door de energiecrisis geslonken budget probeer ik toch iets leuks voor vrouw en zoon te vinden. Mijn dochter sleurt me al een paar uur door de winkels. Ik zit er helemaal doorheen. ‘’Volhouden pap’’, moedigt ze me weer aan.

Mondje dicht

Als ik even mag pauzeren op een drukbezet terrasje van een lunchroom, voel ik me een ontevreden klager. Wat houdt mijn perceptie van volhouden nu eigenlijk in als op 24 uur rijden Oekraïners door bominslagen op energieknooppunten een ijskoude winter moeten zien te overleven? Mondje dicht Olaf. Wees blij dat je ‘kunt’ winkelen.

Grit

Bij mijn retraite lectuur zit het boek De Grit Factor van de Amerikaanse psycholoog Angela Duckworth. Zij doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar volhouden, ofwel ‘grit’. Volgens de uitkomsten daarvan kun je met alleen talent of met alleen een bijzondere vaardigheid op zich niet veel. Pas wanneer je er het ingrediënt grit aan toevoegt, kun je resultaat bereiken. Ze heeft er zelfs een formule voor: Talent x Inspanning = Vaardigheid. En Vaardigheid x Inspanning = Succes.

Vingeralfabet

Als er één thema is voor 2023 dan is het wel ‘volhouden’. Ik heb er veel Dagelijkse Gedachten over verstuurd. Zoals deze van Heleen Keller (1880-1968): ‘’ We kunnen alles bereiken wat we willen als we maar lang genoeg volhouden’’. Een eenvoudig zinnetje dat pas echt lading krijgt als je de achtergrond van deze Amerikaanse schrijfster in Wikipedia opzoekt: ‘’Toen ze bijna 2 was, werd ze ten gevolge van een ziekte doof en blind. Met de hulp van haar lerares Anne Sullivan leerde ze vanaf haar zevende jaar te communiceren met behulp van het vingeralfabet’’.

Complete waanzin

‘’Kom op pap. We moeten nog iets voor mama zoeken. Ik schrik op uit mijn gepeins als Kiki mij aanspoort om weer op jacht te gaan. Moet ik nu opnieuw die eindeloze reeks kledingwinkels aflopen? ‘’Ik adviseer van niet’’. Even zweeft de geest van de grote wetenschapper Albert Einstein (1879-1955) door het winkelcentrum: ‘’Keer op keer hetzelfde blijven handelen, en toch andere uitkomsten verwachten, is niets anders dan complete waanzin’’.

Zelfcensuur

Nu beland ik bij een stukje zelfcensuur. Mijn vrouw leest dit ook (en geeft elke keer als commentaar dat ik me mooier voordoe dan ik ben, haha). Dus ik kan alleen zeggen dat ik het thema kleding heb laten vallen. In plaats daarvan ben ik een Ale-hop binnengestapt, een Spaanse keten met bijzondere hebbedingetjes. En het wonder geschiedde. Verrassend snel wist ik te slagen. Dankjewel Albert. Je hebt helemaal gelijk. Volhouden is iets heel anders dan stug volharden in patronen.

Durven loslaten

Maar ik ben nog niet veilig. ‘’Met dat ene cadeautje kan je toch niet bij mama aankomen’’, spreekt Kiki mij streng toe. En ze sleept mij een helverlichte parfumeriezaak binnen. Heeft mijn dochter weleens gehoord van Ann Landers (1918-2002)? Ze beantwoordde drie decennia lezersvragen in haar rubriek Ask Ann Landers en werd zo een icoon voor miljoenen Amerikanen. ‘’Volhouden en doorzetten Kiki zijn tekenen van enorme kracht. Maar soms is een nog grotere kracht vereist om te durven loslaten’’.

Kostbaarste geschenk

Ann doelt hiermee natuurlijk op persoonlijke relaties. Soms moet je iemand laten ‘gaan’. Durf ik mijn vrouw te zeggen dat ik haar tweede cadeautje heb losgelaten? Met daarna direct er achteraan een citaat van Zen monnik Thich Nhat Hanh (1926-2022): ‘’Het kostbaarste geschenk dat we iemand kunnen geven, is onze aandacht’’. En hup een dikke zoen op de mond. Klaar. Ik durf de gok niet te wagen. We moeten tenslotte samen een lange winter door.

WK-wedstrijd

Quasi geïnteresseerd slenter ik daarom achter mijn dochter aan langs stellingen met lipstick, nagellak en haarverf. Als ik haar iets aanwijs, valt mijn blik op mijn horloge. Half vijf … Half vijf!? Ik schrik. Dan is er over een half uur weer een WK-wedstrijd op televisie. Mijn volgzame stemming slaat om als een blad aan de boom. Ik roep net iets te hard: ‘’Kiek we moeten gaan!’’ Mijn dochter draait zich verrast naar me toe: ‘’Pap, wat is er ineens aan de hand?’’ ‘’Het voetbal begint zo’’, antwoord ik. En ik dirigeer haar zachtjes richting de uitgang. “Weer voetbal? Het gaat nog weken duren’’, klaagt ze. Ik antwoord met een brede glimlach: ‘’Volhouden Kiki, volhouden’’.

Op welk moment heb jij moeten volhouden? Of misschien ben je nog steeds aan het volhouden. Deel het bij de reacties onder deze column.

Minder stress met jouw Gedachtenkastje®

Leer hoe je stress kunt aanpakken met jouw eigen Gedachtenkastje®. Nooit meer piekeren, maar zelf bepalen wat er in je hoofd gebeurt. Al velen hebben ontdekt dat het werkt. Je hebt er een leven lang profijt van. Lees er nu alles over.

 

19 Reacties

 1. Loes

  Na jaren worstelen met een eetstoornis, belandde mijn dochter vorig jaar op een dieptepunt. Ze wilde opgeven, maar hield vol!
  En juist toen keerde het tij.
  Ze schreef deze week een blog ‘surf door het leven’, over doorzetten als het (bijna) niet meer gaat.
  Ik ben zo ontzettend trots en dankbaar! en wil haar blog graag delen….. omdat ik trots ben, maar ook als hart onder de riem voor die mensen die misschien bijna willen opgeven.
  Loes

  Antwoord
 2. Paula

  Ik heb twaalf jaar gewacht op een kunstmatig evenwichtsorgaan. Ook dat was volhouden.
  Ik kan nu weer vrij goed lopen in plaat van afhankelijk te zijn van een rolstoel/scootmobiel of stok.
  Twaalf jaar is ontzettend lang. Ik had pech. Het systeem in het ziekenhuis werkte zo: ieder jaar werd er door de zorgverzekeraars een bedrag ter beschikking gesteld voor onderzoek en een paar kunstmatige evenwichtssystemen voor patienten. Helaas was het geld op toen ik ervoor werd goedgekeurd.
  Ik weet niet of het systeem nog hetzelfde is, maar op een gegeven ogenblik was er wel geld beschikbaar. Vanwege de ernst van mijn evenwichtsstoornis stond ik zeer hoog op de lijst voor vergoeding. Mijn leven is heel veel veranderd. Ik kan veel gemakkelijker allerlei acties ondernemen. Met de trein is nu en eitje, hoewel in en uit de trein komen nog lastig is. Een wandeling maken is nu mogelijk.
  Ik heb dus niet voor niets het wachten 12 jaar lang volgehouden. Ik geniet iedere dag van dit apparaat.
  Meer informatie? Zoek dan op you tube. Professor dokter Herman Kingma. Daar zijn allerlei filmpjes beschikbaar.

  Antwoord
 3. Hettie Verbruggen

  Ik ben deze maanden ook aan het volhouden Met nu en dan een flinke huilbui en dan weer aan het oefenen.
  Ik heb 14 augustus mijn bekken gebroken en ben nu weer bezig om te kunnen lopen . Vanaf bed naar stoel en nu oefenen, oefenen .Buiten, binnen ,fysio enz enz
  Helaas steeds met pijn. Maar…eerst dacht ik eind december loop ik weer goed, nu is de hoop verschoven naar eind januari.
  1 stapje is er al wel. Ik kán weer op en af mijn fiets stappen Dus dat ook verder uitbreiden. Fietsen doet geen pijn dus yesss☺️😊

  Antwoord
 4. Em

  Volhouden kan op veel manieren. Een dochter met Usher syndroom, slechthorend geboren en speciaal onderwijs. Na verloop van tijd aangedrongen op regulier onderwijs met aardige leerkracht die hielp. De HAVO en de PABO 10 jaar voor de klas en toen werden haar ogen te slecht. Dat hoort bij deze ziekte. Vrijwilligerswerk op school bij de kinderen toen ze klein waren. Nu 43 jaar en vrijwilliger bij een museum voor rondleiding van blinden en slechtzienden, en stadwandelingen voor blinden en slechtzienden. Staat op de wachtlijst voor een blindegeleidehond. En ze blijft positief en stoer. Wij haar ouders in 202 allebei tegelijk kanker, borstkanker en partner blaaskanker. En dan zo’n dochter die altijd voor je klaarstaat. WIj houden vol maar zijn op leeftijd. Zij zo jong en ook volhouden dat is toch fantastisch. mede dankzij lieve man en kinderen die haar ook altijd steunen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *